„XXI amžiaus“ priedas apie provincijos gyvenimą

2014 m. gegužės 23 d., Nr. 1 (52)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bendruomenėse

Duonos šventė

Prie duonos reikia ir sviesto.
Mero pavaduotojas Romas Medzveckas
ir Triškonių bendruomenės pirmininkė
J. Ramonienė pasiryžo jo pagaminti

DEGĖSIAI. Kaimo bendruomenė sukvietė svečius, draugus iš kaimyninių bendruomenių į gražią ir prasmingą Duonos šventę. Mintį kepti ruginių miltų duoną parsivežė iš rajono bendruomenių sąskrydžio, prieš kelerius metus vykusio Linkuvoje. Pradžioje, pasak bendruomenės pirmininkės Redos Gurkšnienės, apie tai juokaudami kalbėjo, bet savo skoniu garsi vietinės naminės duonos kepėjos Valerijos Grigaliūnienės duona subrandino puikią idėją ir veiklai subūrė darnią Degėsių kaimo bendruomenę.

Drauge su degėsiečiais švęsti Duonos šventės atvyko mero pavaduotojas Romas Medzveckas, Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Birutė Vanagienė, rajono kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Kazimiera Klabienė, VVG „Pakruojo rajono partnerystė“ direktorė Marija Žiubrienė, Mikoliškio, Triškonių ir Vaškų bendruomenių atstovai ir saviveiklininkai.

Šventę vedė Degėsių pagrindinės mokyklos mokytojai Aušra Šumskytė ir Mindaugas Garalevičius. Svečiai vienas po kito sakė sveikinimo kalbas, linkėjo, kad šventė taptų garsi ir populiari visame krašte. Vaikai deklamavo eilėraščius, skirtus duonai, sekė pasakas, savo prasmingais posmais į susirinkusius kreipėsi Janina Remeikienė.

Bendruomenės pirmininkė Reda Gurkšnienė priminė, kad Duonos šventė įprasmina ir savaip vainikuoja Degėsių kaimo bendruomenės gyvavimo dešimtmetį. Kukliai ir santūriai pirmininkė apžvelgė nuveiktus tikrai reikšmingus ir svarbius bendruomenės darbus, dėkojo visiems, kurie palaiko iniciatyvas, džiaugėsi aktyviausiais nariais, kuriems svarbu patiems nuolat kažką daryti, veikti. Kaip nuolatiniams idėjų palaikytojams pirmininkė dėkojo ir vietos mokyklos mokytojams.

Kol salėje skambėjo kalbos, saviveiklininkų pasirodymai, amatų centro virtuvėje vyko rimtas darbas: buvo kūrenama duonkepė krosnis, ruošiamos duonos kepimo skardos. Čia jau savo patirtimi ir išmintimi dalijosi ir viskam vadovavo garsioji Degėsių kaimo duonos kepėja Valerija Grigalionienė, visų švelniai Valyte vadinama. Tik jai davus ženklą, šventės svečiai ir visų susirinkusių bendruomenių atstovai buvo pakviesti suformuoti savąjį duonos kepaliuką. Kubilėlis tešlos bemat ištuštėjo, o prijuostėmis papuošti svečiai mėgino pagaminti savo paženklintą duonos kepaliuką, kad iškepusį kiekvienas galėtų atpažinti.

Kadangi duona kepė beveik 2 valandas, per tą laiką visi linksmai bendravo, drauge su muzikantais dainavo, sviestą mušė. Iškepusios duonos kvapas visus skatino susimąstyti apie kasdienės duonos kąsnio vertę, sunkų žemdirbio darbą ir bendruomeniškumą. Vis dėlto daug gražių dalykų galima nuveikti visiems susibūrus.

„Džiugina ne tik faktas, kad esate veiklūs, siekiate užsibrėžtų tikslų, bet ir Jūsų pasirinkimas eiti tokiu prasmingu Duonos pagerbimo ir išaukštinimo keliu“, – kalbėjo mero pavaduotojas R. Medzveckas, sakydamas sveikinimo žodžius. Telieka palinkėti, kad Duonos šventė į Degėsius sukviestų ne tik aplinkinių bendruomenių, bet ir visos Lietuvos žmones, norinčius patirti didį stebuklą – užuosti iš krosnies traukiamos duonos kvapą.

Pakruojo rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija