„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2014 m. birželio 20 d., Nr. 2 (53)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bendruomenėse

Herbas kviečia branginti tradicijas

Tautiniais rūbais apsirengusios
moterys neša Agluonėnų herbą

AGLUONĖNAI. Gegužės 17 dieną čia įvyko projekto „Agluonėnų sodas – poilsiui ir laisvalaikiui“ pristatymas. Renginyje iškilmingai pašventintas ir Agluonėnų herbas, kuriame pavaizduoti lietuvininkų krašto simboliai – krikštas, apgaubtas raudonų plytų arka. Herbas patvirtintas 2013 m. liepos 4 d. prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu. Sidabriniame lauke pavaizduota raudonų plytų arka su tokios pat spalvos krikštu jos angoje simbolizuoja išėjusiuosius šio Mažosios Lietuvos krašto gyventojus ir jų specifines laidojimo tradicijas. Vartai kasdieniniame gyvenime reiškia patikimą apsaugą, o dvasiniame – perėjimo iš vienos būties į kitą: iš žemiškosios į dvasiškąją, dieviškąją amžinybę. Raudona spalva primena šio krašto statinius (dauguma buvo raudonų plytų), o sidabras simbolizuoja vandenį, nes vietovė yra prie Agluonos upės ir užtvankos. Agluonėnų herbo etaloną sukūrė dailininkas Saulius Bajorinas. Herbą šventinęs evangelikų liuteronų Vanagų parapijos kunigas Remigijus Šemeklis sakė, kad tai – žmonių, susibūrusių po šia vėliava ir herbu pašventinimas, kad jie prisimintų ir tęstų tradicijas bei džiaugtųsi bendryste.

Agluonėnų sodo projektą Agluonėnų bendruomenė parengė bendradarbiaudama su mokykla, biblioteka ir jaunimo sporto klubais. Sode įrengta scena renginiams ir prekyvietė, kurioje galima pažaisti šaškėmis ir šachmatais, sutvarkyti takeliai, įrengti suoliukai, apšvietimo stulpai, įrengtos vaikų žaidimų ir riedutininkų aikštelės, įdomi naujovė – petankės (rutulinio) aikštelė, atnaujinta tinklinio aikštelė.

Projektui įgyvendinti skirta suma – 590 tūkst. litų. Savivaldybė prie šio projekto įgyvendinimo prisidėjo nekilnojamuoju turtu – žeme, kurios vertė – per 65 tūkst. 500 litų.

Šventės dalyvius linksmino Klaipėdos rajono liaudies muzikos kapelų kolektyvai.

Daiva Beliokaitė

Klaipėdos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija