„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2014 m. rugsėjo 5 d., Nr. 5 (56)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bendruomenėse

Atidaryta „Spanguolė“

Rūta Averkienė

Jaukias bendruomenės centro patalpas
padabino kaimo žmonių gyvenimo
akimirkos, kurias užfiksavo
fotomenininkas Arūnas Baltėnas
(dešinėje). Kairėje – bendruomenės
pirmininkė Rima Avižinienė

Vaidina Marcinkonių kaimo teatras
Autorės nuotraukos

MARCINKONYS. Duris kaimo bendruomenės nariams ir svečiams atvėrė bendruomenės veiklos centras „Spanguolė“. Jaukios patalpos bendruomenei įrengtos įgyvendinant projektą „Marcinkonių kaimo bendruomenės veiklos centro „Spanguolė“ įkūrimas“. Bendruomenės namų atidarymo šventėje marcinkoniškiai džiaugėsi, kad pagaliau turės kur susiburti įvairiai veiklai. Su entuziazmu jie kalbėjo apie tai, kiek bendruomenės veiklos planuose surikiuota būsimų darbų.

Perkirpus simbolinę juostelę, visi šventės dalyviai sugužėjo į erdvią antrame pastato aukšte įrengtą salę. Juos gražia dzūkiška daina pasveikino Marcinkonių folkloro ansamblio dainininkai.

Patalpas pašventinęs naujasis Marcinkonių parapijos klebonas kun. Pavelas Paukšto linkėjo bendruomenei gražios ir prasmingos veiklos.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas sakė, kad Marcinkonyse yra daug kūrybingų, veiklių žmonių, tad tikisi, kad šis centras tikrai nestovės tuščias. Rajono vadovas už gražias iniciatyvas ir aktyvią veiklą dėkojo bendruomenės pirmininkei Rimai Avižinienei, paragino ir kitus marcinkoniškius būti aktyviais bendruomenės nariais.

Savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis džiaugėsi, kad marcinkoniškiai buvo viena veikliausių kaimo bendruomenių ir aktyviai dalyvaudavo įvairiuose projektuose bei Varėnos kraštą garsino įvairiuose kultūros renginiuose.

Kad marcinkoniškiai aktyvūs ir veiklūs, šventėje buvo galima įsitikinti akivaizdžiai. Ją gražiomis dainomis papuošė ne tik visoje Lietuvoje garsus Marcinkonių folkloro ansamblis, bet ir kaimo jaunimas bei Marcinkonių kaimo teatras. Jis suvaidino trumpą epizodą iš K. Donelaičio „Metų“.

Jaukias bendruomenės centro patalpas padabino nuostabios fotomenininko Arūno Baltėno fotografijos, kuriose užfiksuotos kaimo žmonių gyvenimo akimirkos. Fotografijų autorius sakė, kad likimui dėkingas yra už tai, jog turėjo galimybę savo kūryboje įamžinti būtent dzūkus.

Kad bendruomenės centro sienos nebus tuščios, o šią fotografijų parodą galės pakeisti kita, už padovanotą įrangą nuotraukoms ir paveikslams demonstruoti bendruomenės pirmininkė R. Avižinienė padėkojo buvusiai marcinkoniškei Ritai Bartkevičienei bei kitiems rėmėjams, prisidėjusiems, kad bendruomenės namai būtų jaukesni.

Marcinkonių kaimo bendruomenę su įkurtuvėmis pasveikino ir dovanų gražią fotografiją, kurioje įamžinti jauni ir pagyvenę Marcinkonių kaimo žmonės, padovanojo Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius. Varėnos krašto Vietos veiklos grupės projektų vadovas Povilas Saulevičius patikino, kad marcinkoniškiams šis sėkmingai įgyvendintas projektas tikrai ne paskutinis.

Šventės dalyviai galėjo įsigyti marcinkoniškių sukurtų įvairių rankdarbių ir pagamintų maisto produktų centre atidarytoje parduotuvėlėje.

„Šiame centre planuojame vykdyti edukacines programas vaikams bei suaugusiems. Norėtume, kad atvykę turistai bei vietiniai gyventojai čia rastų besidarbuojančius amatininkus, dainuojančias moteris, galėtų paragauti šiam kraštui būdingo kulinarinio paveldo patiekalų – grikinės babkos, bulvinių bandų, grybų ausukių ir kitų dzūkiškų gardėsių, – pasakojo R. Avižinienė. – Nors esame gana veiklūs, tačiau savo idėjoms realizuoti kol kas neturėjome patalpų, todėl iki šiol renkamės seniūnijos arba kultūros centro salėje“.

Šis iš Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metais programos priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ finansuotas projektas suteikė galimybę atnaujinti pritaikant bendruomenės veiklos centrui kaimo centre esančias jau kurį laiką nenaudojamas ir apleistas patalpas pastate virš parduotuvės, kuriose anksčiau buvo įsikūrusi kavinė „Spanguolė“. Šiose patalpose įkūrę veiklos centrą, gausiems kaimo lankytojai turės galimybę susipažinti su vietiniais tradiciniais amatais bei kulinariniu paveldu. Marcinkonių kaimo gyventojai taip pat galės lankytis veiklos centre ir dalyvauti bendruomenės rengiamuose renginiuose – edukacinėse programose, seminaruose, mokymuose, tradicinių amatų mokyklėlėse, parodose – ir rengti šeimos šventes.

Buvusios kavinės patalpose nedaug ką reikėjo pertvarkyti – čia išlikusi didelė salė ir dvi sienas puošiantis dailus senovės medžioklę Marcinkonių krašte vaizduojantis pano, patalpos virtuvei ir kitos pagalbinės patalpos. Salėje įrengtas židinys, visose patalpose sudėti plastikiniai langai, pertvarkyta elektros instaliacija, santechnika, atnaujintos lubos, sienos ir grindys, laiptai į antrą aukštą. Čia bus įrengta ir keletas poilsio kambarių svečiams.

Projektas pradėtas įgyvendinti 2012 m. vasario 1 d., bendra projekto vertė su PVM – 274474 Lt. Projekto partneris – kooperatinė bendrovė „Varėnos prekyba“. Pirmajame pastato aukšte veikia bendrovei priklausanti parduotuvė, su bendrove pasirašyta panaudos sutartis 15 metų naudotis patalpomis, esančiomis antrajame aukšte.

„Įkūrus šį centrą, į vykdomą veiklą bus įjungiamos ir padidintos rizikos šeimos, jaunos šeimos bei kaimo jaunimas, o senoji karta turės galimybę jiems perduoti savo patirtį. Taip drauge savo kaime skatinsime bendruomeniškumą ir mažinsime socialinę atskirtį. Jaunoji kaimo karta, išmokusi senųjų amatų bei kulinarinio paveldo paslapčių, galės šias žinais pritaikyti plėtodama turizmo paslaugų verslą, tokiu būdu užtikrindama sau pragyvenimo šaltinį bei pritraukdama daugiau turistų į mūsų kraštą. Dar planuojame organizuoti tarpusavio pagalbos dienas, kurių metu gyventojai galės pasidalinti turimais daiktais, kurie jiems nereikalingi, o kiti neturi galimybės jų įsigyti. Manome, jog populiarinti Marcinkonių kraštą ir Dzūkijos turtus, išsaugoti kultūros paveldą, atskleisti etnografinio turizmo svarbą tikrai sugebėsime, taip prisidėsime ir prie turizmo paslaugų plėtros Varėnos rajone“, – įsitikinusi bendruomenės pirmininkė R. Avižinienė.

Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija