„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2014 m. rugsėjo 5 d., Nr. 5 (56)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bendruomenėse

Per Šv. Onos atlaidus įamžintas buvęs ūkio vadovas

Popietės dalyviai atidengus
atminimo lentą Benediktui Striškai

PAĮSTRYS. Liepos 27 dieną Švč. Mergelės Marijos Globos bažnyčioje buvo švenčiami Šv. Onos atlaidai. Per Votyvą giedojo vaikų choras „Lašiukai“, vadovaujamas vargonininkės Dalios Mickevičiūtės-Garbačiauskienės. Sumą aukojo svečias kun. Antanas Zulonas. Šv. Onos atlaidų metu kasmet vyksta kraštiečių šventė, todėl buvo daug žmonių.

Vėliau rinktasi į Benedikto Striškos namo kiemą. Čia vyko renginys, skirtas šiam garbingam, Paįstrio krašto gerovę kūrusiam asmeniui. B. Striška savo iniciatyva, padedant žmonėms, yra pažymėjęs, aptvėręs visas Paįstrio krašto senąsias kapinaites, išdrožtos ir pritvirtintos atminimo lentos kun. Jurgiui Tilvyčiui-Žalvarniui, kun. Stanislovui Stakelei, rašytojui Kazimierui Barėnui ir kitiems asmenims atminti. Švęsdami klubo 25-metį kraštiečiai nusprendė pagerbti ir buvusio ilgamečio kolūkio pirmininko, nusipelniusio žemės ūkio darbuotojo B. Striškos atminimą dekoratyvia lenta: „Šiame krašte 1963–2007 gyveno ir dirbo nusipelnęs žemės ūkio darbuotojas, Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ įkūrėjas Benediktas Striška. 1935–2007“. Šios atminties lentos kūrimo iniciatorius ir vykdytojas – Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ prezidentas Petras Nevulis. Lentą padarė ir joje meniškai apipavidalintą tekstą išdrožė Paįstrio Juozo Zikaro mokyklos mokytojas Antanas Klovas.

Renginį vedė Paįstrio kultūros centro direktorė Daiva Kirkšgalvienė. Ji pabrėžė, kad ir ji kaip ir kiti jauni šio kaimo žmonės jautė rūpinimąsi jais ir mokėsi su „Pergalės“ kolūkio, kuriam vadovavo B. Striška, stipendija. Popietėje jaudinančias melodijas smuiku grojo kultūros centro meno vadovė Jolita Rutkauskienė. Prisiminimais apie rūpestingą, jautrų, gerą vadovą kalbėjo Asta Glušokienė, Laimutis Arūna. Apie tai, kad 1988 metais iniciatyvą įkurti Paįstrio kraštiečių klubą iškėlė tuometinis ūkio vadovas B. Striška, priminė P. Nevulis. Sunku įvertinti, kokius darbus kraštiečių klubas nuveikė per 25 metus, bet krašto gyvenime, jo reikšmė žymi.

Atminimo lentą atidengė Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ garbės prezidentas gydytojas Petras Knizikevičius ir prezidentas P. Nevulis. Žmona Ona Striškienė susirinkusiems padėkojo už B. Striškos pagerbimą ir jo atminimo įamžinimą, pakvietė aplankyti jo asmeninį muziejų ir kartu dar pabūti prie kavos puodelio.

Vėliau Paįstrio kultūros centre atidaryta tautodailininkės Stasės Žilvitynės-Mikeliūnienės akvarelės darbų paroda, pristatytas kasmetinis Paįstrio krašto istorijos, 17-asis kultūros laikraščio „Paįstrietis“ numeris. Pavakary prasidėjo šventinis koncertas „Iš visų kraštų sugrįžkim į gimtinę“, paleisti dangaus žibintai, uždegtas Oninių laužas.

Ona Striškienė

Panevėžio rajonas
Audriaus Mikeliūno nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija