„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2014 m. rugsėjo 5 d., Nr. 5 (56)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bendruomenėse

Žolinė ir miesto šventė

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Klebonas kan. dr. Algis
Genutis šventina puokštes

Šventės dalyviai renovuotame stadione

Žolinės puokščių paroda
bažnyčios šventoriuje

Stadionas po renovacijos

ŠILALĖ. Mieste jau prigijusi kasmetinė tradicija: rugpjūčio 15-ąją, švenčiant Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų (Žolinės) iškilmę, kartu švęsti ir Šilalės miesto gimtadienį. Šiemet Šilalės 481 metų gimtadienis buvo pavadintas „Auginkim Šilalę širdy“. Kadangi šventė vyko dvi dienas, rugpjūčio 15-ąją ir 16-ąją, todėl žmonių į ją atvyko ir iš kaimyninių rajonų, buvo svečių delegacijų iš užsienio. Į Šilalės miesto šventę atvyko ir buvusių kraštiečių, dabar garsių medikų, sportininkų, meno žmonių. Šilalės gimtadienio šventei išties buvo puikiai pasiruošta. Nors tai – jaukus, tvarkingas ir švarus miestas, tad ir šventės metu čia viskas atrodė labai spalvingai ir skoningai. Veikė fotografijų parodos, atspindinčios Šilalės praeitį, vyko sportinės varžybos, atrakcionai, koncertai vaikams, jaunimui ir suaugusiems... Nosį ir gomurį kuteno visokiausios šilališkių ir svečių šeimininkių kulinarinės išmonės. Buvo galima ne tik pasmaguriauti, bet ir iki soties prisivalgyti. Akis džiugino įmantriausi tautodailininkų dirbiniai.

Pirmoji Šilalės miesto šventės diena, rugpjūčio 15-oji, prasidėjo Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų (Žolinės) Votyvos šv. Mišiomis Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje. Jas aukojo klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis. Po to šventoriuje vyko tikinčiųjų į Žolinės šventę atsineštų puokščių paroda. Akys raibo nuo jų gausos, spalvingumo bei išradingumo. Klebonui kan. dr. A. Genučiui pašventinus puokštes, vyko gražiausių ir išradingiausių puokščių paroda-konkursas. Šilalės rajono savivaldybės administracijos atstovai drauge su klebonu bei komisijos nariais vertino tas puokštes ir daugelio jų savininkėms įteikė specialius prizus. Čia pat, šventoriuje, buvo galima pasivaišinti Šilalės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro ir išmaningų žolininkų paruoštomis įvairių rūšių arbatomis bei jų nusipirkti. Iki Sumos buvo laiko pabendrauti, pasižmonėti, susitikti su giminėmis. Tos dienos vidurdienio Sumos šv. Mišios aukotos Šeimos metams įprasminti. Po visų pamaldų vyko dainininkės Vaidos Genytės lyrinis su sakraliniu atspalviu koncertas, akomponuojant pianistei Beatai Vingraitei.

Popiet vyko teatro mėgėjų pasirodymai, įsimintini gabių jaunųjų rajono talentų koncertai. Jau gerokai sutemus prie Šilalės savivaldybės pastato vyko muzikinis vasaros nakties koncertas, kurį atliko vokalinė popklasikos grupė „Bella musica“ ir aktorė Regina Šaltenytė.

Antąją šventės dieną, rugpjūčio 16-ąją, vyko į šventę atvažiavusių garbingų svečių priėmimas rajono savivaldybės posėdžių salėje, pabendrauta su jais, kraštiečiais.

Paskui, skambant muzikai, per visą centrinę Šilalės miesto J. Basanavičiaus gatvę nusidriekė vietos ir iš toliau atvažiavusių sportininkų eisena, kuri pasuko į didžiulį rekonstruotą Šilalės miesto stadioną. 2013 metų kovo pradžioje Šilalės rajono savivaldybės administracija ir UAB „Kvėdarsta“ iš Kvėdarnos pasirašė rangos sutartį dėl Šilalės miesto stadiono rekonstrukcijos darbų. Buvo numatyta jų atlikti už 3,9 mln. litų. Panaudojus šias lėšas, modernizuota stadiono infrastruktūra, pastatant bei įrengiant buitines patalpas, persirengimo kabinas, trenerių kabinetus, dušus, viešuosius tualetus ir dar daug kitų įrengimų. Įrengta 500 vietų žiūrovų tribūna, bėgimo takai, futbolo aikštelė, šuolio į tolį, disko, kūjo metimo sektoriai, stadionas apsirūpintas sportiniu inventoriumi ir reikalingais įrenginiais.

Modernų renovuotą stadioną pašventino Telšių vyskupas augziliaras Linas Vodopjanovas OFM. Simbolinę juostelę perkirpo ir stadiono atidarymą paskelbė Šilalės rajono meras Jonas Gudauskas, Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentas Algis Vasiliauskas bei UAB „Kvėdarsta“ valdybos pirmininkas Stasys Navardauskas. Antrąją Šilalės miesto šventės dieną dar vyko visokiausių renginių. Po to apdovanoti garsūs buvę ir dabar esantys Šilalės krašto sportininkai bei juos kadaise ruošę sporto pedagogai bei šiandien ruošiantys jaunąją kartą olimpiadoms.

Dviejų dienų Šilalės miesto šventė „Auginkim Šilalę širdy“ baigėsi įvairiomis suorganizuotomis veiklomis šiai šventei įprasminti, iškiliu šventiniu koncertu prie Dariaus ir Girėno skvero bei Šilalės rajono savivaldybės padėkomis šventės organizatoriams, rėmėjams.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija