„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2014 m. spalio 10 d., Nr. 6 (57)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bendruomenėse

Derliaus šventėje lankėsi Prezidentė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
lanko rajono seniūnijų kiemelius

ŠALČININKAI. Rugsėjo 14-ąją čia vyko Derliaus šventė. Tai – savotiška pagarba ir padėka ūkininkams už įdėtą visų metų darbą. Tradiciškai renginys prasidėjo šv. Mišiomis, kurias Šv. apaštalo Petro bažnyčioje aukojo Šalčininkų parapijos klebonas kun. Vaclav Volodkovič. Pamoksle jis kvietė puoselėti šeimos vertybes ir kalbėjo apie mūsų ūkininkavimo priklausymą nuo šeimos tradicijų. Aukos liturgijos metu procesijoje kiekvienos rajono seniūnijos atstovų buvo nešamos aukos: tikintieji nešė duoną – simbolinį savo darbo derlių – ir kitas aukas. Neatskiriamas Derliaus šventės atributas – nuostabūs pabaigtuvių vainikai – meistriškai padaryti iš grūdų, gėlių ir vaisių. Visi buvo palaiminti, o vėliau įvertinti siekiant nustatyti tris gražiausius.

Šventėje lankėsi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurią pasitiko Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič. Jis dėkojo žemdirbiams ir sakė, kad Derliaus šventė karūnuoja daugelio žmonių rugiapjūtės darbus, ypač Šalčininkų rajone, kur žemės ūkis yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis. Prezidentė D. Grybauskaitė pagerbė trylikos rajono seniūnijų ūkininkus su darbo pabaigtuvėmis. Prezidentė pirmiausia pasidžiaugė J. Sniadeckio gimnazijos teritorijoje vykstančiais pasikeitimais. Šalies vadovė D. Grybauskaitė, kreipdamasi į susirinkusią publiką, sakė: „Esate žemdirbių kraštas ir turite skonį, sugebate kūrybingai konkuruoti vienas su kitu, ir tai labai sveika. Sugebate puikiai tvarkytis, esate gražus miestas, nors ir pasienyje, ir yra tiek daug naujos kartos, jaunų žmonių ir vaikų. Tai rodo, kad šis miestas tikrai turi perspektyvą.“ Prezidentė džiaugėsi, kad šalčininkiečiai moka gražiai tvarkytis, kad žmonės čia vaikšto ir šypsosi, patenkinti savo valdžia, todėl linkėjo vertinti tai, ką turi, dirbti ir stengtis, kad gautų dar daugiau, tada Lietuva bus vieninga. Lenkų kalba Prezidentė kreipėsi į Derliaus šventėje dalyvaujančius svečius iš Lenkijos Respublikos ambasados Vilniuje, prezidento Bronislavo Komorovskio patarėją prof. Tomašą Boreckį ir kvietė būti drauge. Atvyko ir keli Europos Parlamento, Lietuvos Seimo ir Vyriausybės nariai, Širvintų rajono meras Vincas Jasiukevičius, Vilniaus rajono merė Marija Rekst, Trakų rajono mero pavaduotoja Marija Puč, delegacijos iš Lenkijos, Vokietijos, Baltarusijos.

Papuošti liaudies rankdarbiais kiemeliai viliojo kaimiškais patiekalais: lašiniais, rūkytos mėsos ir pieno gaminiais, pyragais, saldumynais, šviežiomis ir konservuotomis gėrybėmis.

Šalčininkų rajono savivaldybės finansinės paramos dėka seniūnijų kiemeliuose renginio svečiai buvo vaišinami nemokamai. Kaip ir kasmet, renginio metu buvo išrinktas gražiausias kiemelis. Juo tapo Turgelių seniūnijos kiemelis, antrą ir trečią vietas užėmė Gerviškių ir Eišiškių seniūnijos. Šiemet gražiausią pabaigtuvių vainiką paruošė Jašiūnai, antrą vietą užėmė Poškonių vainikas, trečią – Kalesninkų.

Svarbiausia, Derliaus šventės akimirka buvo geriausio 2014 metų žemės ūkio apdovanojimas. Šiemet šis garbingas titulas atiteko jauno žemdirbio Andžejaus Kulevičiaus ūkiui. Kartu su savo padėjėjais – žmona Aneta ir vaikais Milena ir Mateušu – jis atsiėmė apdovanojimą, kurį įteikė Šalčininkų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Andžej Andruškevič. Geriausias rajono ūkininkas gyvena Šalčininkuose ir apdirba 400 ha žemės. Ūkininko veiklą pradėjęs kartu su tėvu, šiandien jis plėtoja savo ūkį, orientuotą į grūdų, daugiausia ekologiškų, gamybą. Antrą vietą konkurse užėmė Vitold ir Barbara Novikovai iš Vaidagų (Kalesninkų seniūnija), trečiąją – Anatolij ir Teresa Viršičiusai iš Rudnios kaimo (Dieveniškių seniūnija).

Geriausias šių metų Šalčininkų rajono ūkininkas A. Kulevičius su savo žmona Aneta įteikė prezidentei D. Grybauskaitei ir rajono merui Z. Palevičiui ką tik iškeptos, šviežios duonos kepalus.

Šalies vadovė aplankė visus trylika rajono seniūnijų kiemelių, kuriuose buvo laukiama ir svetingai pasitikta. Darbščios kiekvieno kiemelio šeimininkės norėjo pavaišinti šalies vadovę, pasigirti savo kulinariniais sugebėjimais. Visi nekantriai laukė šalies vadovės, kiekvieno kiemelio atstovai įteikė jai dovanų. D. Grybauskaitė nepraleido progos pasidžiaugti šių metų derliumi, užaugintomis daržovėmis ir vaisiais, surinktomis miško gėrybėmis, domėjosi seniūnijų pasiekimais. Šalčininkų parko takais vaikščiojančią šalies vadovę kalbino miesto gyventojai ir svečiai, mažieji gyventojai buvo apdovanoti „prezidentiniais“ saldainiais, ypač daug norinčiųjų buvo nusifotografuoti su Prezidente.

Derliaus šventės atmosferą papildė koncertas, kuriame pasirodė meno ansambliai „Turgelianka“ ir „Solčane“, Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis, keli kolektyvai iš Lenkijos, renginio žvaigždės buvo Andžej Rosevič ir legendinė grupė „Pesniary“ iš Baltarusijos.

Inesa Suchocka,
Irena Kolosovska

R. PELECKIO (lrp.lt) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija