„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. balandžio 3 d., Nr. 1 (60)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Muziejuje – Virginijos velykiniai margučiai

Petras IVANOVAS

Parodos autorė
Virginija Kazancevienė

Virginijos margučiai parodoje

Virginijos margučiai parodoje

Parodos autorė Virginija
Kazancevienė ir vakaro
vedėjas Vasilijus Trusovas

Zarasų krašto muziejus pakvietė zarasiškius, jų svečius į zarasiškės Virginijos Kazancevienės unikalią velykinių margučių parodą. Joje meninės sielos moteris pateikė lankytojams daugybę meistriškai nutapytų ir po to išskutinėtų originalių margučių. Gimusi Dzūkijoje ir daugiau kaip 30 metų gyvenanti Zarasuose ji gerai žinoma ir šio ežerų krašto žmonėms. Moteris – aktyvi įvairių švenčių dalyvė, zarasiškių folkloro ansamblio „Seluona“ dalyvė. Šis ansamblis aktyviai propaguoja šio krašto kultūrą, papročius ir tradicijas ne tik Zarasuose, Aukštaitijoje, bet visoje Lietuvoje.

Virginiją velykiniai margučiai viliojo nuo vaikystės. Juk Kristaus Prisikėlimą žyminti šventė niekada nebūna be jų. Gausioje dzūkų šeimoje, kurioje augo Virginija, Velykos buvo įsimintina šventė, ypač mamos meniškai išdažyti margučiai. Vaikystėje ir pati Virginija laku ir nudrožtu pagaliuku dailino margučius. Tai suteikė didelės palaimos ir kūrybinio džiaugsmo. Liko ir šiandien šviesūs tų akimirkų prisiminimai.

Naujas margučių marginimo etapas prasidėjo moteriai vos ne prieš 20 metų, kai Virginija Etnografijos muziejuje pirmą sykį pamatė skutinėtus margučius. Tai Virginiją labai ją sužavėjo ir ji panoro išmokti šio meno. Su juo ji nesiskiria ir šiandien. Šiuos nedidelius meno kūrinėlius Virginija padovanojo savo draugėms. Jos buvo sužavėtos. Tada drąsiau buvo pateikti juos ir Zarasų kultūros centro parodoje. Jos dalyviai irgi buvo nustebinti tokio kruopštaus ir neįprasto darbo.

Paskui buvo daug parodų Zarasų kultūros centre. Ten Virginijos Kazancevienės skutinėti margučiai visada pelnydavo pagyrimus ir apdovanojimus. Teko margučių margintojai dalyvauti ir regioninėje parodose ir ten buvo puikiai įvertinta. Šiemet Virginijai ypatingi metai, jos margučiai jau pateikti respublikinei liaudies meno parodai „Pavasario švenčių simboliai“.

Parodos pristatymo metu Zarasų krašto muziejuje Virginija prisiminė, kad margučiai – ne jos verslas, o menas, kuriuo ji užsikrėtė, ir paleisti nenori, o ištrūkti jai nėra jėgų. Meniškos sielos moteriai toks verslas neteiktų nei džiaugsmo, nei pasitenkinimo. Tik menas padovanoja kūrybos palaimą. Malonu, kai sugebi sukurti originalų margutį, kuriuo džiaugiasi draugai, bičiuliai, kaimynai. Dar maloniau šį kūrinėlį padovanoti. Dažnai žmonės išreiškia susižavėjimą Virginijos darbeliais ir visi stebisi, kiek reikia kantrybės ir kruopštumo taip originaliai numarginti kiaušinius.

Šiuo metu Virginija dažnai dirba užsienyje. Vakarais po įtemptų darbų ji skutinėja kiaušinius ir ant vokiškų, angliškų kiaušinių gimsta lietuviški ornamentai. Juos išskuta paprastu kanceliariniu peiliuku. Tokia kūryba irgi teikia džiaugsmą, nors mintyse iš tolimųjų kraštų leidžia nukeliauti į gimtinę.

Virginija muziejuje dalijosi savo meno paslaptimis, pasakojo, kaip ji dažo kiaušinius, paskui skutinėja. Prisipažįsta, kad mėgsta tamsias spalvas, nes tada žymiai ryškesnis kontrastas. Su lukštu reikia dirbti labai atsargiai, tačiau saugoti tokius meno kūrinėlius galima labai ilgai.

Vakaro metu gražiai dainavo folkloro ansamblis „Seluona“, atliko ir aukštaitiškas, ir dzūkiškas dainas. Kartu dainavo ir parodos autorė, kuriai ir šiandien mielos dzūkiškos ir aukštaitiškos dainos.

Virginija žada perteikti šios kūrybos paslaptis. Moko zarasiškius ir kultūros centre, ir muziejuje. Juk paprotys marginti kiaušinius gimė dar pirmykštės bendruomenės laikais. Mūsų protėviams tai daug ką simbolizavo. Visų pirma tai skelbė apie gamtos prisikėlimą, gyvybės atsiradimą, augalijos žydėjimą ir vaisingumą. Todėl būtina šį paprotį puoselėti ir išsaugoti. Virginija Kazancevienė pasiryžusi ir ateityje rengti kraštiečiams edukacinius užsiėmimus. Juk pavasario, gamtos atsibudimo ir darbų pradžios šventė išsaugo ir kviečia atsigręžti į senuosius papročius.

Zarasai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija