„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. gegužės 2 d., Nr. 2 (61)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Fotoparodos

Kunigo fotografijose – unikali gamta

Rūta Averkienė

Parodos autorių kun. Bronių Krakevičių
(kairėje) sveikina Varėnos rajono
savivaldybės meras Algis Kašėta
(centre) ir Varėnos rajono savivaldybės
administracijos direktorius
Alvydas Verbickas

VARĖNA. Kultūros centro parodų salėje atidaryta ypatingo kūrėjo meninių fotografijų paroda „Visagalio tvarinių aidai“. Parodos autorius – Valkininkų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo parapijos klebonas kun. Bronius Krakevičius. Dvasininkas apie didžiausią Dievo kūrybos stebuklą jau gerą dešimtmetį tikintiesiems pasakoja ne tik žodžiu, bet ir meninėmis fotografijomis.

Pasižvalgius į erdvioje parodų salėje tvirtuose mediniuose geltonai nudažytuose rėmuose besipuikuojančias 27 fotografijas, iš kurių „kalba“ paukščiai, gyvūnėliai, laukų žolynai ar tiesiog unikali Varėnos krašto gamta, suvoki, kad autorius yra ne tik didelis gamtos mylėtojas, bet turi ir jautrią menišką sielą. Juk nufotografuoti retą paukštį ar žvėrį yra labai sudėtinga. Paroda kvieste kviečia akimis „paklausyti“ stebuklingo gamtos gyvybės pamokslo. Juk gamta kasdien mums piešia nenusakomo grožio vaizdus. Tereikia, kad Dievas duotų juos pamatyti, pajusti gamtos trapumą ir amžinybę... Šios fotografijos liudija akivaizdžią tiesą – kun. B. Krakevičui tai duota nuo vaikystės, kai augo nuostabios Dzūkijos gamtos prieglobstyje Dubičių kaime, paslaptingų girių glūdumoje, pilnoje paukščių ir žvėrelių.

Meninėse fotografijose įamžintais tikrais Visagalio tvariniais grožėjosi į kun. B. Krakevičiaus fotografijų parodos atidarymą gausiai susirinkę Varėnos rajono savivaldybės vadovai, varėniškiai, Valkininkų parapijos žmonės, gamtininkai, fotografijos meistrai. Mat jis yra ir Druskininkų fotografų klubo narys, domisi fotomeno naujovėmis ir galimybėmis.

Druskininkų fotografų klubo pirmininkas Rimas Kvaraciejus pasidžiaugė, jog parodos autoriaus kun. B. Krakevičiaus fotografijos tobulėja, – pradėjęs nuo mažų dalykėlių, dabar jis gali konkuruoti su fotografijos žinovais.

Dailininkas Alfonsas Šuliauskas sakė, jog šios profesijos atstovui ne taip lengva daryti daugiau negu priklauso dvasininkui. Kai kas, deja, dar laikosi stereotipų ir nelabai suvokia, kad kunigas gali būti ir menininkas, turėti savo pomėgių. Pasak jo, tokioms asmenybėms, kaip kun. B. Krakevičius, be jokių išmetinėjimų turi būti suteiktos visos galimybės parodyti tai, ką jis kuria.

Nestokojantis gerų emocijų ir šmaikštaus pastabumo autorius savo kūrybą pristatė kukliai: „Aš nesu kūrėjas, nedrįstu konkuruoti su didžiausiu kūrėju Dievu, aš esu tik akimirkų įrėmintojas. Įamžinu tai, kas gražu. O šiose fotografijos užfiksuoti Valkininkų urėdijos ir parapijos vaizdai, tik keletas – netoli Druskininkų. Rėmai fotografijoms taip pat pagaminti Valkininkų urėdijoje. Kviečiu visus pasidžiaugti tuo, ką matote fotografijose“.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta parodą įvardijo kaip „Dievo dovanų interpretaciją“. „Ši paroda sielai suteikia ramybės. Fotografijose daug ekspresijos – jos pilnos gyvybės ir judėjimo. Linkiu Jums neišsenkančios kūrybinės energijos“, – linkėjo meras ir parodos autoriui įteikė padėką.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas sakė, jog pirmiausia reikia padėkoti Visagaliui, kad sutvėrė tokią techninę priemonę, kaip fotoaparatas. Būtent jis leido žmonėms, kurie nepastebi kasdienybės grožio, jį išvysti fotografijose. Jis linkėjo kun. B. Krakevičiui kūrybinės sėkmės, „kad šita paroda nueitų ilgą kelią“.

Valkininkų urėdijos urėdas Arvydas Strazdas, parodos autorių pavadinęs neeiliniu gamtos žinovu ir mylėtoju, patikino, kad kun. B. Krakevičiui sudarys visas sąlygas, jos šis galėtų įamžinti gražiausias urėdijos vietas.

Kun. B. Krakevičių su puikios parodos atidarymu sveikino, už unikalius gamtos kadrus dėkojo gamtininkai bei fotografijos meistrai. Parodą susidomėję apžiūrėjo unikalias Dzūkijos gamtos akimirkas nuotraukose bei dokumentiniuose filmuose „sustabdę“ žymus ornitologas, biomedicinos mokslų daktaras Eugenijus Drobelis bei vaizdo operatorius ir gamtos fotografas, Druskininkų fotografų klubo narys Jonas Bilinskas. Pastarasis parodos autoriui padovanojo žurnalą „Paukščiai“, kuriame puikuojasi kun. B. Krakevičiaus įamžintas erelis.

Parodoje malonų muzikinį foną dovanojo Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos auklėtiniai Danielė Baublytė ir Aurelijus Kauneckis.

Kaip prisipažino pats parodos autorius, fotografija domisi nuo vaikystės, o labiausiai mėgsta fotografuoti gamtą. Jis yra sukaupęs didelį archyvą nuotraukų, kurių diapazonas labai platus: gėlių motyvai, peizažai, kryžiai, žmonių portretai. Kun. B. Krakevičius yra ir jaunųjų fotomenininkų ugdytojas – jis padeda jaunimui pasirengti parodoms, paremia, jei reikia materialinės pagalbos.

Kun. B. Krakevičius yra surengęs daugiau nei dešimt personalinių parodų Druskininkų mieste bei Varėnos rajone, nuolat dalyvauja bendrose Druskininkų fotografų darbų parodose. Anot dailininko A. Šuliausko, „kunigas jau yra pajėgus ne tik brandžiais darbais dalyvauti grupinėse parodose arba pristatyti įdomias personalines parodas, bet ir ryžtis pakviesti fotografijos mylėtojus į konkrečios tematikos darbų parodą“.

Kun. B. Krakevičiaus fotografijų paroda „Visagalio tvarinių aidai“ veiks iki gegužės 13 dienos, tad kiekvienas norintis tikrai suras laiko pasigrožėti fotografijose įamžintais nenusakomo grožio vaizdais, kuriuos kasdien mums piešia unikali Varėnos krašto gamta.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija