„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. gegužės 2 d., Nr. 2 (61)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Fotoparodos

Nuotraukose – Zarasų kraštas ir jo žmonės

Petras IVANOVAS

Parodos autorius Alvydas Stauskas

Sveikina kraštietis Antanas
Stauskas su žmona Irena

Žurnalistė Ona Kačkienė prisiminė
pirmąją dailininko parodą
ir atėjo pasveikinti dabar

Samanių krašto ūkininkai Lina
ir Gintaris Pitrėnai padovanojo parodos
autoriui Kamariškių dvaro nuotrauką

ZARASAI. Į parodą „Zarasų kraštas ir jo žmonės“ pakvietė Zarasų krašto muziejus. Parodos autorius – žinomas dalininkas, fotomenininkas Alvydas Stauskas pateikė kelias dešimtis nuotraukų. Menininkas šią parodą paskyrė savo gyvenimo jubiliejui. Parodos atidarymas tapo tikru prisiminimų vakaru. Jis paskatino dar sykį pažvelgti į kūrybą, apmąstyti kūrėjų indelį į kultūrinį rajono gyvenimą, turiningos rajono istorijos kūrimą. Vakaro vedėjas Vasilijus Trusovas dalijosi su vakaro dalyviais mintimis apie svarbiausius A. Stausko gyvenimo momentus ir etapus. Su menu, grožiu Alvydas susidūrė nuo kūdikystės. Gražus, atokus jo gimtasis Jaskonių kaimas Dusetų krašte buvo lyg gamtos grožio karalystė. Čia jau vaikystėje Alvydas sutiko žinomą dailininką Petrą Stauską. Menininkas atvykdavo vasarą ir čia tapydavo. Tada ir Alvydas nusprendė, kad jis irgi taps dailininku. Šios savo vaikystės svajonės jis niekada neišdavė. Tik labai trumpą laiką svajojo tapti traktorininku. Siekis tapti dalininku Alvydą iš Jaskonių atvedė į Dusetas, čia mokėsi dailės Dusetų Kazimiero Būgos vidurinėje mokykloje. Čia buvo sustiprintas dailės mokymas. Baigęs vidurinę, išvyko įgyvendinti savo vaikystės svajonę į Vilnių, ir iš sostinės 1989 metais sugrįžo su Vilniaus valstybinio dailės instituto diplomu. Alvydas įgyvendino dar ir kitą savo vaikystės svajonę – sugrįžti ir kurti gimtajame krašte. Juk kur dar surasi nuostabesnį kraštą? Čia mėlynųjų Sartų bangos ir Šventoji plukdo savo vandenis. Čia žaliaskariai gražuoliai miškai, gaivūs ir sodrūs laukų kloniai. Čia įkvėpimą visada surasdavo Paulius Širvys, Antanas Vienažindis, Petras Gaulė. Čia jaunojo diplomuoto dailininko laukė ne tik dėl gamtos grožio apdainuotas kraštas, bet ir bendraminčiai bičiuliai. Smagu buvo kurti su bendramoksliu Eugenijumi Raugu. Visada tikras kūrybos įkvėpėjas buvo ir jų mokytojas Romualdas Pučekas. Menas juos jungė ir skatino naujam kūrybiniam polėkiui. Prieš 20 metų pristatydamas savo parodą, A. Stauskas pasakė, kad Dusetos turės savo galeriją. Tai buvo drąsus ir net nerealiai fantastinis įsipareigojimas. Vienas šalies dienraštis tada rašė ir stebėjosi A. Stausko drąsa. Laikraščiuose buvo įvardintos trys Alvydo „mylimosios“ – akvarelė, tapyba, fotografija. Jos buvo didelė paskata duotą žodį ištesėti. Skeptikų prognozės nepasitvirtino, jog galerija egzistuos trumpai. Iš pradžių dailės galerijai buvo surastos patalpos. Ji plėtėsi, stiprėjo, o prieš keletą metų Dusetas papuošė modernus, šiuolaikinis statinys. Jame įsikūrė Dusetų dailės galerijos parodų salės. Jai vadovauja A. Stauskas, jis yra ir gausaus dailininkų, fotomenininkų būrio siela. Tokia menininkų gausa negali pasigirti nė vienas panašaus dydžio Lietuvos miestelis.

Alvydas vakaro metu prisiminė ir savo pomėgį fotografuoti. Šiuo pomėgiu susižavėjo bemokytojaudamas Dusetose. Fotografavo gamtos grožio įvairovės vaizdus ir parodydavo mokiniams, kaip svarbu pamatyti, pajusti ir po to sukurti grožį dailininko teptuku.

Alvydas mėgsta tapyti ir aliejumi. Tai daro atostogų metu dalyvaudamas tarptautiniuose tapytojų pleneruose. Yra meno žmonių, kurie atvyksta čia pailsėti, smagiau praleisti laiką, bet Alvydas – ne iš tų. Pleneras jam – rimto ir kruopštaus darbo metas. Čia visada gimsta nuostabūs darbai.

Šioje parodoje eksponuojami A. Stausko fotoobjektyvu užfiksuoti politikų, liaudies meistrų, iškilių Zarasų krašto žmonių portetai ir gyvenimo kasdienybė. Autorius prisipažino, kad tai – dešimtmečio darbai. Kai kurios fotografijos jau tapusios istorija. O greitai ir visi šie fotomenininko darbai taps istoriniais. Todėl Alvydas pažadėjo savo fotografijas padovanoti Zarasų krašto muziejui.

Prisiminta pirmoji A. Stausko dailės darbų paroda Zarasų muziejuje. Tada jis buvo šešiolikmetis dusetiškis. Niekas tada nežinojo, kad šio jaunuolio dėka Dusetų krašto menininkai, jų darbai garsės ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Per kūrybos dešimtmečius parodos autorius surengė daug personalinių parodų, daugiau kaip šimtą kartų dalyvavo ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje vykusiose grupinėse parodose. Jo kurta dvidešimt šešiuose tarptautiniuose pleneruose. Jo darbai puikuojasi JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Norvegijos, Švedijos meno mylėtojų kolekcijose.

Lietuvos dailininkų ir Lietuvos fotomenininkų sąjungų narys ne kartą įvertintas – jam buvo įteikta Zarasų rajono meno ir kultūros premija, suteiktas Meno kūrėjo statusas. 2008 metais Alvydas išrinktas Lietuvos radijo Metų žmogumi, apdovanotas garbės medaliu „Už nuopelnus Dusetų kraštui“. Jam įteiktas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio fondo Lietuvos šviesuolio apdovanojimas.

Parodos autorių sveikino rajono savivaldybės vadovai, bičiuliai, draugai.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija