„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. gegužės 2 d., Nr. 2 (61)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Klausimai ir atsakymai išaugo iki knygos

Knygą pristatė rašytojai
Gasparas Aleksa (kairėje)
ir Violeta Šoblinskaitė-Aleksa.
Centre – kun. Artūras Stanevičius

Knygos „Tikėjimo tiltu“ viršelis

Kėdainiai. „Tikėjimo tiltu“ – tokiu pavadinimu išleista Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios klebono kun. Artūro Stanevičiaus knyga vieną sekmadienio popietę buvo pristatyta visuomenei. Tai – klebono bičiulių dovana jo kunigystės 20-mečiui paminėti. Ji įvardinta kaip mažoji teologija, kurioje į įvairius tikinčiųjų klausimus atsako klebonas kun. A. Stanevičius. Knygoje tai pavadinta „Klausiate? Atsakau“.

Prieš keletą metų žurnale „Bičiulis“ buvo pradėta spausdinti rubrika „Mažoji teologija“. Buvo atsiųsta daug klausimų kun. A. Stanevičiui. Atsakymai sudomino žurnalo skaitytojus, o klausimų vis gausėjo. Kaip pasakojo rašytojas ir „Bičiulio“ redaktorius Gasparas Aleksa, iš kunigo Artūro bendradarbiavimo su žurnalu gimė ši knyga. Joje galime rasti liturginių švenčių prasmės aiškinimą, šventųjų liudijimų atskleidimą, sielos gelmių mintis, įžvalgas apie maldos svarbą ir galią, amžinąsias vertybes. Klausiantiems nuolat pateikiamos Šventojo Rašto citatos. Atsakymai įdomūs, prasmingi, paliečiantys gelmę. Nedrįstantiems klausti ar besigėdijantiems savo klausimų klebonas knygoje atsako: „Tikėjimo dalykuose, nesvarbu, kokio amžiaus bebūtume, mes visi esame vaikai. Ir todėl nėra klausimų, kurių turėtume gėdytis“.

Į knygos „Tikėjimo tiltu“ pristatymą Šv. Jurgio bažnyčios parapijos namų salėje rinkosi parapijiečiai, Kėdainių krašto literatų sambūrio nariai, šauliai, „Caritas“, katekizuojamų vaikų tėvai, miesto gyventojai. Knygą pristatė rašytojai Gasparas Aleksa ir Violeta Šoblinskaitė-Aleksa, kurie ir buvo šios knygos išleidimo iniciatoriai. Į renginio vedėjų klausimą apie tai, kaip pats vertina savo knygą, klebonas pašmaikštaudamas atsakė: „Aš tos knygos neskaičiau“. Iš tiesų, ar bereikia kūrėjui skaityti tai, kas jo paties parašyta?..

Knyga atiduota skaitytojui. Dabar jis yra jos vertintojas. Tai – ne romanas, kurį galėtume skaityti ištisai. Knygoje kiekvienas skyrelis vis kitoks. Vienas pamoko, kitas pataria arba paaiškina, nagrinėja ir plėtoja paklausėjo temą. Knygą pristatant neišvengta naujų klausimų klebonui. Taigi pirmoji knyga yra populiari, ir kas žino – gal tai tik įžanga į naują leidinį.

Knygoje gausu rašytojo ir fotografo G. Aleksos nuotraukų, parsivežtų iš kelionės po Šventąją Žemę.

Dalyvavusieji renginyje buvo labai susidomėję knyga. Daugelis norėjo ją įsigyti. Tai galėjo padaryti palikę auką. Klebonas kun. A. Stanevičius sakė, kad auka už knygą bus nors ir nedidelis indėlis prisidedant prie naujo bažnyčios varpo įsigijimo, nes senasis jau įskilęs ir jį reikia keisti.

Tarp pokalbių su knygos autoriumi skambėjo gitaros garsai. Sakralines dainas atliko Jūratė Dailydėnienė.

Be gerų idėjų ir norų išleisti knygą reikėjo dar ir lėšų. Į pagalbą atėjo rėmėjai Nijolė ir Arūnas Dungveckiai. Jiems buvo nuoširdžiai padėkota.

Genė Sereikienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija