„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. liepos 10 d., Nr. 4 (63)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bendruomenėse

Be Garliavos nebūtų Lietuvos

Šalia Garliavos Švč. Trejybės bažnyčios
Pakaunės krašto karžygiams atminti
atidengtas simbolinis paminklas-suolelis

Taip tvirtina knygą „Pakaunės krašto karžygiai“ parašęs žurnalistas Vilius Kavaliauskas. Napoleono žygius menanti Garliava, paminėjusi 206 metų sukaktį, iš tiesų turi kuo didžiuotis. Pirmiausia – laisvės kovų tradicijomis. Vien tik Jonučių kapinėse ilsisi 30 Vyčio Kryžiaus ordino kavalierių, kurie 1918–1919 metais padėjo galvas už Lietuvą. Tai – beveik tiek pat, kiek jų buvo visoje Žemaitijoje. Birželio 6-ąją, šeštadienį, šalia Garliavos Švč. Trejybės bažnyčios jiems atminti buvo atidengtas simbolinis paminklas-suolelis, kurį pašventino Garliavos parapijos klebonas kun. Gintaras Urbštas. Paminklą atidengė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė. Memorialo sukūrimą parėmė Garliavos įmonės, privatūs asmenys.

Per 25 Nepriklausomybės metus Garliava išaugo. Šiandien ji – jau ne miestelis pakeliui į Kauną, o šiuolaikinis miestas, kuriame gyvena daugiau kaip 13 tūkstančių gyventojų, o skaičiuojant su aplinkinėmis gyvenvietėmis šis skaičius perkopia 25 tūkst. ribą. Per kelis metus Kauno rajono savivaldybei pavyko atnaujinti Garliavos mokyklas, vaikų darželius, biblioteką, pastatyti šiuolaikinį sporto centrą ir meno mokyklą.

Ne kiekvienai savivaldybei lemta turėti tautodailininkams prestižinio „Aukso vainiko“ laureatų, o Garliava jų turi net du – Kazimierą Martinaitį ir Adolfą Teresių. Garliaviečiai didžiuojasi ir 80-metį švenčiančiu poetu Robertu Keturakiu, kitais iškiliais šio krašto žmonėmis.

„Labiausiai džiaugiuosi vis tvirtėjančia Garliavos bendruomene. Garliaviečiai – ne tik patriotai, bet ir sumanūs verslininkai, puikūs pedagogai, saviveiklininkai, sportininkai“, – kalbėjo meras Valerijus Makūnas. Netrukus Kauno rajono savivaldybė Garliavoje planuoja įrengti parką su amfiteatru, rekonstruoti stadioną, įrengti naujas vaikų darželių patalpas.

Garliavos miesto šventės atmosferą kūrė džiazo atlikėja Neda Malūnavičiūtė ir aktorius Olegas Ditkovskis. Penktadienį garliaviečius ir miesto svečius subūrė kino vakaras po atviru dangumi, kuriame buvo rodomas naujas D. Ulvydo filmas „Šventa karvė“. Šeštadienį, nuo ankstyvo ryto, pagrindinėje Vytauto gatvėje klegėjo amatininkai. Vidurdienį Vidaus reikalų ministerijos pučiamųjų orkestras davė ženklą pradėti jau tradicija tampančias galiūnų varžybas ,,Fitness Factory Gym Power Cup 2015“. Jose vyko automobilio, rąsto kėlimo, lagaminų nešimo, svorio laikymo bei padangos vertimo rungtys. Varžybas komentavo daugkartinis Lietuvos galiūnų čempionas Vidas Blekaitis. Mažiausius šventės dalyvius džiugino pasakų personažai, veikė vaikams skirta kavinukė, vyko žirgų pasirodymai. Vakare į šventinio koncerto sceną kopė Radžis ir TV projekto „Lietuvos balsas“ dalyviai.

Kauno rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija