„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. rugpjūčio 21 d., Nr. 5 (64)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šventė 500 metų vardo paminėjimo sukaktį

Paminklą Mielagėnų 500-osioms
metinėms šventino kraštietis
kun. Valdas Girdžiušas

MIELAGĖNAI. Miestelis rugpjūčio 9-ąją pasitiko saulės nutviekstas, darbščių rankų išpuoštas ir džiaugsmingai šurmuliuodamas. Per keletą pastarųjų metų seniūnijos ir itin veiklios bendruomenės pastangomis čia daug gražaus ir prasmingo sukurta, nuveikta, tarsi stengiantis pateisinti ilgą amžių, pagerbti turtingą istoriją ir garsias krašto asmenybes. Minint 500-ąsias Mielagėnų vardo paminėjimo metines, Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, miestelio centre atidengtas šiai progai sukurtas paminklas, surengta mugė ir kelios parodos, o vasaros estradoje – graži sveikinimų šventė ir koncertas. Kartu su mielagėniškiais jiems svarbią dieną buvo Europos parlamento narys Bronis Ropė, rajono savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis, kiti svečiai.

Mielagėnų gatvelėmis jau nuo ryto keturračiais važinėjo jaunimas, plaikstėsi miestelio vėliavos ir vėliavėlės. Mielagėniškiai, kraštiečiai ir svečiai neskubėdami traukė į pačią iškiliausią vietą – išpuoselėtoje žalumoje skendinčią ir iš tolo didingai šviečiančią Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią. Visi įeinantys galėjo pasidžiaugti prie bažnyčios durų išdėstytais kraštiečių Elenos Girdziušaitės-Gaidelienės ir Onos Černiauskaitės paveikslais. Iškilmingas šv. Mišias aukojo iš Mielagėnų kilęs kun. Valdas Girdžiušas, Vilniaus Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijos klebonas. Čia augęs ir mokyklą baigęs dvasininkas, teologijos mokslų daktaras sveikindamas visus susirinkusius sakė, kad žmogui jo gimtasis kraštas yra viso gyvenimo pamatas, o gimtoji vieta, bažnyčia ir kapai – jungiamoji grandis su praeitimi, todėl labai svarbu kiekvienąkart sugrįžti ir pasisemti jėgų. Švente džiaugėsi ir parapijiečiams už paramą, palaikymą visuose darbuose dėkojo Mielagėnų klebonas kun. Marijonas Savickas. Savivaldybės merui Henrikui Šiaudiniui jis įteikė Mielagėnų vėliavą, o žmonėms dalijo mažas vėliavėles, kurias mielagėniškiams dovanojo Švenčionijos klubas.

Bažnyčioje kalbėjo Mielagėnų bendruomenės pirmininkė Valė Švarcienė, priminė miestelio istoriją, iš šio krašto kilusius žymius žmones. Kaip svarbiausias minėtas ir istoriko Romučio Matkevičiaus (Matusos) atrastas faktas, kad Mielagėnai pirmą kartą paminėti Lietuvos metrikos pirmojoje užrašymų knygoje, lenkiškai užrašytame tekste apie 1515 metų balandžio 14 dieną įvykusį žemių pardavimą. Mielagėnų dvaras minimas jau daug vėliau – 1656 metais, o Mielagėnų kaimas – 1720 m. liepos 17 d., kai Mykolo Kochanskio sūnūs dalijosi Mielagėnų dvarą ir jis atiteko Jonui Kochanskiui. Vėliau dvarą valdė Kublickai. 1768 m. rugpjūčio 13 d. karaliaus Stanislovo Augusto privilegija suteikė Mielagėnams miestelio statusą ir leido rengti prekymečius ir turgus.

Mielagėnų žemė išaugino daug menininkų, dvasininkų. Minėtos jų pavardės ir nuopelnai, prisiminti šio krašto metraštininkais vadinami istorikas, humanitarinių mokslų daktaras Jonas Juodagalvis ir dviejų tomų knygą apie Mielagėnų kraštą ir jo žmones parašęs Jonas Bajorūnas.

Valė Švarcienė bendruomenės vardu daug šiltų žodžių išsakė klebonui kun. M. Savickui, kuris jau nuo 1983-iųjų metų rūpinasi mielagėniškių dvasiniu gyvenimu, senelių globa ir priežiūra bei viso miestelio gražinimu, puoselėjimu. Kleboną myli ir žmonės, ir gyvūnėliai. Tarsi tai įrodydamas šv. Mišiose dalyvavo ir ištikimasis šunelis, niekur nesitraukiantis nuo savo šeimininko.

Iš bažnyčios vėliavomis plazdanti šventinė eisena patraukė į miestelio centrą, prie neseniai pastatyto paminklo, kurį garbingai progai sukūrė Utenos krašto architektas Valentinas Šimonėlis. Paminkle pavaizduota moters figūra ir tolyn nukreiptas jos viltingas žvilgsnis – lyg iš praeities į dabartį... Paminklą atidengė seniūnaitis Romutis Akinskas ir bendruomenės pirmininkė Valė Švarcienė, vėliau kun. V. Girdžiušas jį pašventino. Iškilmingo momento proga už Europą, Lietuvą, Mielagėnus ir visus šio krašto žmones paleisti trys patrankos šūviai. Savo dovanotą medelį šalia paminklo pasodino Europos parlamento narys Bronis Ropė. „Šis medelis bus proga dažniau užvažiuoti į Mielagėnus – mielų žmonių mielą kraštą...“ – sakė europarlamentaras.

Paminklo pastatymą finansiškai parėmė medžiotojų draugija „Mielagėnai I“. Prie paminklo vedantis akmenų takas, šonuose išpuoštas floristiniu kilimu – žydinčiomis gėlėmis. Tai – jau pačios bendruomenės darbas. Šalia paminklo pastatytą miestelio herbą iš įvairių spalvingų augalų sudėliojo Jolanta Galatiltienė, o įspūdingą kalvystės darbą – akmenų medelį – dovanojo klebonas kun. M. Savickas.

Bevaikštinėjant po miestelį dar buvo galima apžiūrėti įspūdingus Mindaugo Milinavičiaus drožinius ir medžioklės trofėjų parodą. Veltiniais ir kepiniais prekiavo Šiūlėnų kaimo bendruomenės moterys, buvo galima įsigyti ir kitokių tautodailės dirbinių arba tiesiog akis paganyti. Vaikų laukė atrakcionai.

Vėliau šventės dalyviai rinkosi miestelio vasaros estradoje, puikiai sutvarkytoje vietoje šalia tvenkinio. Vieni žmonės susėdo ant suolų, kiti – pavėsinėje, dar kiti – vaikštinėjo, grožėjosi tilteliu, vandens lelijomis, skanavo prekybininkų siūlomų gardėsių ar stebėjo, kaip dviejuose katiluose verdama skaniausia žuvienė.

Europarlamentaras, meras ir klebonas pakėlė Europos, Lietuvos ir Ignalinos rajono vėliavas. Scenoje svečiai sakė sveikinimo kalbas, teikė dovanas. Mielagėnų seniūnė Milda Bielinienė dėkojo visiems susirinkusiems, iš toliau atvykusiems, kvietė pabūti kartu ir smagiai pasilinksminti. Ji skubėjo padėkoti savo didžiausiems pagalbininkams: visada optimistiškai nusiteikusiam ir naujų darbų niekada nepritrūkstančiam klebonui Marijonui, darbščiajai bitelei, vis lekiančiai ir visur suspėjančiai Valei Švarcienei, bendruomenės įkūrėjui ir iniciatyvų skatintojui Arūnui Domininkui Grabažiui, kitiems aktyviems bei savo kraštą mylintiems mielagėniškiams.

„Tokių garbingų, šimtmečius skaičiuojančių vietovių mūsų rajone nėra daug. Praėjusiais metais minėjome Rimšės 500 metų jubiliejų, kitąmet švęsime Ignalinos 150-ąjį gimtadienį. Šiandien galime pasidžiaugti anksčiau gyvenusių ir dabar gyvenančių žmonių darbu ir pasiekimais, darbščiais ūkininkais, bažnyčios, valdžios ir bendruomenės sutarimu, gražiais bendrais darbais puoselėjant miestelį...“ – kalbėjo meras H. Šiaudinis. Seniūnei Mildai Bielinienei rajono vadovas dovanojo didelę vazą, kad ši papuoštų žmonių susibūrimo erdvę.

Renginyje negalėjusio dalyvauti Seimo nario, kultūros ministro Šarūno Biručio padėkas už tarnystę savo krašto žmonėms, prasmingus ir kilnius darbus Mielagėnų seniūnei M. Bielinienei, bendruomenės pirmininkei V. Švarcienei ir klebonui kun. M. Savickui įteikė Seimo nario padėjėja Milda Dikmonienė. Tarybos narys Vilius Cibulskas perdavė nuoširdžiausius garbingo kraštiečio ir bendrapartiečio Česlovo Juršėno sveikinimus. Šiūlėnų bendruomenės dovaną – didelį pyragą – bičiuliams perdavė savivaldybės tarybos narė ir šios bendruomenės pirmininkė Marijona Lukoševičienė. Mielagėniškius sveikino ir Švenčionijos klubas.

Kai jau visi, kas sveikino ir dovanas dovanojo, buvo plojimais palydėti nuo scenos, ji užleista linksmiesiems muzikantams iš Utenos ir Adutiškio. Šie kvietė visus atsipalaiduoti ir iš visos širdies švęsti tokią gražią dieną.

Lina Kovalevskienė (Ignalina.lt)

Ignalinos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija