„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. rugpjūčio 21 d., Nr. 5 (64)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Oninės Dzūkijoje

Alfreda PIGAGIENĖ

„Nalšia“ linksmina Zervynose

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija liepos 24–26 dienomis organizavo 10-ąjį folkloro festivalį „Subatėlės vakarėly...“, skirtą etnografinių regionų metams. Į festivalį suvažiavo ansambliai iš visos Lietuvos.

Šiltą ir ramų penktadienio vakarą į Darželių kaimą (26 km nuo Druskininkų) rinkosi sveteliai iš įvairių Lietuvos vietovių. Su draugais susitikti ir kitus palinksminit atvažiavo dzūkeliai: „Aukso paukštės“ laureatai Marcinkonių kaimo etnografinis ansamblis ir armonikierius Pranas Ulbinas su smuikininku Alfredu iš Varėnos. Festivalio šeimininkai su grikine babka ir kitais dzūkiškais gardumynais pasitiko ir svetelius iš Vilniaus – folkloro ansamblį „Nalšia“ – ir aukštaičius iš Ignalinos krašto – folkloro ansamblį „Čiulbutė“. Muzikantai iš Varėnos palydėjo susirinkusius į pievelę. Dzūkiškos vakaruškos vedėjai Jonas Bajoriūnas ir Lina Černiauskienė gražia dzūkų tarme pristatė atvykusiuosius, o Dzūkijos nacionalinio parko direktorius Eimutis Gudelevičius visiems palinkėjo smagios vakaronės. Ir prasidėjo linksmybės. Skambėjo dainos ne tik dzūkų, bet ir aukštaičių, žemaičių tarmėmis. Kojų miklumą išbandė ir patys mažiausi, ir jau garbaus amžiaus sulaukę senoliai. „Drabnų polkutį“ šokti visus mokino Marcinkonių šokėjai. Nenustygo vietoje ir vienos daugiavaikės Darželių kaimo šeimynėlės mažieji. Malonu buvo žiūrėti, kaip 4–5 metukų broliukas šokdino savo vienerių metukų sesutę. Pats ištvermingiausias vakaruškos šokėjas – dzūkelis, 87 metų marcinkoniškis Stanislovas Česnulevičius. O kur dar bendri rateliai, humoristiniai pasakojimai...Taip visiems smagu buvo, kad nepastebėjome, kaip ir saulė pasislėpė už pušelių.

Šeštadienio popietę folkloro ansambliai linksmino susirinkusius Panaros ir Zervynų kaimuose. Panaroje koncertavo „Kupolė“ iš Kauno, „Kamana“ iš Mažosios Lietuvos, Pagėgių, ir „Platelee“ iš Žemaitijos. Zervynose ant upelio kranto ne tik baidarininkus, bet ir visus linksmino „Nalšia“, „Stadalėlė“ iš Dzūkijos, iš Druskininkų, „Čiulbutė“ ir „Nova“ iš Suvalkijos, Patašinės kaimo. „Nalšios“ dalyviai gyrėsi, kad iki šiolei neužmiršo vakar išmoktos „drabnos polkutės“. „Stadalėlės“ moterys įtaigiai paporino keletą humoristinių vaizdelių. Koncerto vedėjai J. Bajoriūnas ir L. Černiauskienė pakvietė 90-metę šio kaimelio dainininkę Birutę, kuri lyrine daina užbaigė koncertą. Dzūkijos nacionalinio parko direktorius E. Gudelevičius padėkojo Zervynų kaimo gyventojams už šiltą priėmimą, vaišes ir padovanojo keletą knygų.

Šeštadienio vakarą visų penkių etnografinių regionų kolektyvai susitiko Marcinkonyse prie gražaus Kastinio ežero. Prieš koncertą buvo mokoma senųjų Dzūkijos krašto amatų, vyko turgelis. Koncerto vedėjas J. Bajoriūnas informavo, kad festivalyje „Subatėlės vakarėly...“ dalyvauja 120 svečių. Visus pasveikino Dzūkijos nacionalinio parko direktorius E. Gudelevičius ir buvęs ilgametis Varėnos rajono meras, o dabar Seimo narys Vidas Mikalauskas. Dalyvavo ir Marcinkonių bažnyčios klebonas kun. Paulius Paukštė. Kiekvienas ansamblis kuo nors išsiskyrė nuo kitų. „Čiulbutė“ – sutartinėmis, „Nova“ neįprastu garso išgavimo būdu – plaktukais, kuriais kalamos vinys, mušė į medines lenteles, pritariant kitiems instrumentams... „Kupolės“ ansamblio dainininkai gražią dainą paskyrė visoms Onutėms, o vadovė rankų darbo sakalą įteikė šmaikštuoliui festivalio vedėjui J. Bajoriūnui. „Stadalėlės“ vadovė šiam „cikram“ dzūkui padovanojo kvietimą į Druskininkų vandens parką. Panočių ansamblio dainininkė iš Dzūkijos visus sudomino humoristiniu pasakojimu apie kitokį sūnų ir įteikė vedėjams šakotį, nešykštėdama jumoristinių patarimų. „Nalšia“ pakvietė į sceną žiūrovus ir mokė šokti „Blezdingėlę“. „Stadalėlės“ moterys „dalino receptus nuo visų ligų“. O kai „Kupolės“ vadovė sukvietė vyrus iš visų ansamblių ir žiūrovų minios, ir jie užtraukė „Šių naktį, per naktį...“, to pakilaus jausmo apsakyti negalima. Visų ansamblių vadovai buvo apdovanoti padėkos raštais ir gėlių puokštėmis. Po koncerto vyko smagi vakaronė.

Sekmadienį baigiamasis koncertas persikėlė į Merkinę. Čia prisidėjo ir du miestelio folkloro ansambliai. Naujos pažintys, susitikimai su senais bičiuliais, puiki nuotaika, atgaiva protui bei širdžiai lydėjo per visas tris jubiliejinio festivalio dienas. Ačiū folkloro ansamblių kolektyvams, festivalio rengėjams bei rėmėjams.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija