„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. rugpjūčio 21 d., Nr. 5 (64)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kryžius kaimo gimtadieniui

Perstatytą kryžių palaimino Šeduvos
klebonas kun. Virginijus Kazaitis

Butėnai. Šiame kaime 460-ojo gimtadienio švęsti susirinkę butėniškiai ir svečiai dalyvavo kraštiečių šventėje, prisiminė kaimų istoriją, pašventino į naują vietą perkeltą Butėnų ir Viešvilių kaimų kryžių, pastatytą 1977 metais.

Butėnų kaimo bendruomenė, susirinkusi į šventę, dalyvavo kryžiaus, perkelto į viešą erdvę kaimo centre, šventinimo ceremonijoje. Perstatytą kryžių malda palaimino Šeduvos Švenčiausiojo Kryžiaus Atradimo bažnyčios klebonas kun. Virginijus Kazaitis.

Į bendruomenės namų kiemelį iš visos Lietuvos besirenkančius kraštiečius, svečius pasitikę savanoriai įteikė Butėnų bendruomenės ženklelius. Šventėje jaunimas skaitė eiles apie gimtąjį kaimą, vyresnieji dalijosi prisiminimais.

Butėnų kaimo bendruomenės pirmininkė Rasa Navickienė priminė visiems, kad šiemet Butėnams sukanka 460 metų. Ji pasidžiaugė, kad 2015-ieji metai kaimui yra sėkmingi: vykdydama projektinę veiklą, bendruomenė įsigijo tris vaistažolių džiovyklas, multimediją su ekranu, tris stalus, gartraukį, kompleksinį treniruoklį. Žemės ūkio ministerija skyrė finansavimą Butėnų bendruomenės projektui, už gautas lėšas bus įsigytas kompiuteris, fotoaparatas, kėdės bendruomenės narių poreikiams.

Butėnų vizitinė kortelė – tvarkingos darbščių gyventojų išpuoselėtos sodybos, bendruomeniški žmonės. Puikus bendruomeniškumo ir mokėjimo dalytis džiaugsmu pavyzdys – saldainių lietų iš kelis kartus praskridusio nuosavo lėktuvo į šventę susirinkusiems kraštiečiams dovanojęs Rokonių kaimo ūkininkas Kazimieras Masilionis.

2015 metais daugelis Lietuvos kaimų švenčia 460 metų jubiliejų. 1554–1555 metais pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose buvo paminėti daugelio Lietuvos kaimų pavadinimai. Lietuvos Didžiojoje kunigaikštystėje tuo metu buvo įvykdyta Žemės ūkio reforma, gavusi Valakų reformos pavadinimą, – žemė buvo suskirstyta valakais, o gyventojai iš atskirų sodybų buvo perkelti į matininkų suprojektuotus rėžinius, gatvinius kaimus, vyko kaimų ir jų gyventojų sklypų inventorizacija. Taip į dienos šviesą iškilo iki tol niekur rašytiniuose šaltiniuose neužfiksuotų gyvenviečių pavadinimai. Tarp jų ir Rokoniai (didelis 26 valakų kaimas), Džiugoniai, Vaižgėnai, dabar Vaižgai, Butėnai (nedidelis 6 valakų kaimas), Kurkliai, Viešviliai, Vardukšniai.

Apie šiuos kaimus prisiminamais dalijosi Apolonija Pucevičiūtė, Marijona Lukšienė, kraštietė, dailininkė, poetė, išleidusi eilėraščių knygą, buvusi viešvilietė Leokadija Borodočiūtė-Mockienė, Vladas Čepaitis, Zita Tamoševičiūtė-Morkevičienė, Vitalija ir Kazimieras Masilioniai.

Šventėje sėkmės ir ilgų gyvenimo metų kaimui ir jo žmonėms linkėjo rajono savivaldybės mero pavaduotojas Kazimieras Augulis, Šeduvos miesto seniūnijos seniūnas Justinas Pranys, rajono Savivaldybės tarybos narys Jonas Povilaitis, Acokavų bendruomenės atstovai, kiti svečiai, kurie Butėnuose apsilanko dažnai ir yra laukiami. Kraštiečiams savo kūrinius skyrė Butėnų moterų ansamblis, viešnios iš Kėdainių literatų ir menininkų sambūrio „Vaivorykštės tiltai“ Leokadija Borodočiūtė-Mockienė ir Danguolė Baranauskienė.

Dideliam bendruomenės narių būriui Šeduvos miesto seniūnija įteikė padėkos raštus, o Butėnų kaimo bendruomenė atsidėkojo kukliomis dovanėlėmis – pačių surinktų ir išdžiovintų vaistažolių maišeliais.

Dar ilgai tą vakarą bendruomenės kiemelyje skambėjo muzika, butėniškiai ir svečiai vaišinosi Butėnų bendruomenės šeimininkių pagamintu tradiciniu troškiniu, linksminosi diskotekoje.

Radviliškio rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija