„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. rugpjūčio 21 d., Nr. 5 (64)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Reikšmingi įvykiai Zanavykijoje

PLOKŠČIAI. Liepos 11-ąją, šeštadienį, miestelis šventė 345 metų sukaktį. Ta proga pakalnėje, Nemuno gatvės pradžioje, prie sankryžos į prieplauką, atidengta plokštiečio medžio drožėjo Zigmo Sederevičiaus 6 metrų aukščio skulptūra „Senasis Nemunas“, kurioje įprasminta miestelio simbolika – bažnyčia ir herbas, o virš Nemuno galvos – burinis laivas ir vėtrungė. Šventėje vyko sporto varžybos, mokyklos-daugiafunkcio centro mokinių saviveiklos kolektyvų (vadovė – Asta Grigaitienė), etnografinio ansamblio „Vaiguva“ meninė programa, o ją vainikavo solisto Romo Dambrausko koncertas Nemuno prieplaukoje.

 

Kun. Vytautas Mazirskas
šventina koplytstulpį

GRIŠKABŪDIS. Liepos 26-ąją, sekmadienį, čia vyko ne tik tradiciniai Šv. Onos atlaidai, kuriuose svečiavęsis kun. Aldonas Gudaitis SJ Šv. Kristaus Atsimainymo bažnyčioje aukojo pagrindines šv. Mišias, bet ir klebonas kun. Vytautas Mazirskas prie bažnyčios pašventino koplytstulpį, kurį išdrožė šiame krašte šaknis įleidęs garsus tautodailininkas Audrius Kaukas. Koplytstulpį, simbolizuojantį miestelio herbą, pristatė  Griškabūdžio kultūros centro direktorė Rasa Uzialienė, o jo juostą atrišo Šakių rajono meras Juozas Bertašius ir Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius.

 

Karilioną palaimino kunigai
Virginijus Kelertas
ir Kęstutis Sprangauskas

Gelgaudiškio dvaro rūmų parke

Karilionu pagrojo kompozitorius
Giedrius Kuprevičius

Gelgaudiškio dvaro rūmai

Gelgaudiškio dvaro rūmų
atidarymo programoje – šokiai

Gelgaudiškio dvaro rūmų parke

Gelgaudiškio dvaro rūmai
žvelgiant nuo Nemuno pusės

Pagrindines šv. Mišias Žolinės atlaiduose
aukojo kun. Artūras Sederevičius

Gelgaudiškio kariliono varpai

Karilioną palaimino
kun. Kęstutis Sprangauskas

GELGAUDIŠKIS. Rugpjūčio 15-ąją, šeštadienį, miestelyje vyko ne tik tradiciniai Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Žolinės) atlaidai, kurių pagrindines šv. Mišias Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčioje aukojo Vilniaus Jėzuitų gimnazijos direktorius kun. Artūras Sederevičius, bet ir buvo atidaryti restauruojamo Gelgaudiškio dvaro rūmai, kuriuos aplankyti nuo šiol kvies buvusiame dvaro vandens bokšte įrengtas 36 varpų karilionas. Jį palaimino Šakių evangelikų liuteronų ir Gelgaudiškio katalikų parapijų klebonai kunigai Virginijus Kelertas ir Kęstutis Sprangauskas. Karilionu pagrojęs kompozitorius Giedrius Kuprevičius sakė, kad šis karilionas bus ketvirtasis Lietuvoje (po Kaune, Klaipėdoje ir Šakiuose veikiančių karilionų), o kitą mėnesį Vilniuje pradės veikti ir didžiausias karilionas. Renginio dalyviai galėjo pasiklausyti dvaro rūmų atidarymo dalyvių kalbų, pasveikinti apdovanotus visų darbų atlikėjus, pasigėrėti gražia jo aplinką supančia gamta, pavaikščioti parko alėjomis, o vakare pasidžiaugti „Hiperbolės“ solisto Igorio Berino koncertu.

Robertas BUCKUS

Šakių rajonas
Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija