„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. rugsėjo 4 d., Nr. 6 (65)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

25-asis sąskrydis

Sąskrydyje „Su Lietuva širdy“
dalyvavo daug garbingų svečių
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

ARIOGALA. 25-aisiais Lietuvos nepriklausomybės metais čia įvyko jubiliejinis 25-asis Lietuvos buvusių tremtinių, politinių kalinių ir Laisvės kovų dalyvių sąskrydis. Šiemet jis truko dvi dienas.

Pirmą, Jaunimo dieną, Daugėliškių miške ir prie atstatyto partizanų bunkerio vyko partizanų mūšio inscenizacija „Didvyriai išlieka mūsų širdyse“. Partizaninės kovos rekonstruktoriai, vadovaujami istoriko dr. Dariaus Juodžio, pavaizdavo Lietuvos partizanų ir slaptosios sovietų policijos NKVD mūšį Daugėliškių miško prieigose. Užklupusi liūtis nesutrukdė – suteikė mūšiui autentiškumo. Partizanų pergalę stebėjo į stovyklą „Su Lietuva širdy“ susirinkę jaunieji šauliai, buvę partizanai, politiniai kaliniai ir tremtiniai ir net svečiai iš JAV.

Antrąją, Susitikimų dieną, į šventę susirinko bendro likimo žmonės iš visos Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lietuvos šaulių sąjungos, skautijos, kitų visuomeninių patriotinių organizacijų atstovai, ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyviai, garbingi svečiai. Lietuvos kariuomenės pučiamųjų orkestro vedama sąskrydžio dalyvių kolona 25-ąjį kartą leidosi į šventiškai papuoštą Dubysos slėnį. Stadiono prieigose eisenos dalyvius pasitiko ir pristatė renginio scenarijaus autorius ir režisierius Vilius Kaminskas. Šventės vedėjai Loreta Sungailienė ir Stanislovas Kavaliauskas, pasveikinę susirinkusiuosius, pakvietė Teresę Ūksienę (Šilalė), Primą Petrylienę (Anykščiai) ir Algirdą Blažį (Panevėžys) pakelti Lietuvos, Latvijos ir Estijos respublikų vėliavas.

Tylos minute pagerbti žuvusieji už Lietuvos laisvę, negrįžusieji iš tremties, nukankintieji ir nužudytieji. Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) atstovai, skautai išlydėti padėti gėlių prie Kankinių memorialo Ariogalos kapinėse. Iškilmingiausia sąskrydžio dalis – šv. Mišios Dubysos slėnyje. Jas aukojo Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas SJ ir arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ. Arkiv. L. Virbalas SJ sakė, kad gausiai susirinkę sąskrydžio dalyviai savo meilę Lietuvai paliudijo ne žodžiais, o savo gyvenimu. Jis atkreipė dėmesį į džiaugsmą, sklindantį iš ugnį praėjusių, skausmą, netektis išgyvenusių, daugybę išbandymų ištvėrusių tremtinių. Šv. Mišių pamoksle arkiv. S. Tamkevičius SJ sveikino buvusius tremtinius, kad šie nepasidavė nevilčiai ir gyveno viltimi sugrįžti namo: „Žmonėms tremtyje išgyventi padėjo tikėjimas ir viltis, be šių dalykų žmonės būtų palūžę“. Jis pabrėžė, kad ne mažesnio tikėjimo reikia ir šiandienos žmonėms, apgailestavo, kad šiandien šalyje yra itin daug individualizmo, o tapę individualistais žmonės nebeturi į ką atsiremti. „Todėl labai branginu visas progas, panašias į šį sąskrydį, per kurias žmonės susiburia draugėn“, – sakė arkiv. S. Tamkevičius SJ.

Šv. Mišiose giedojo jungtinis buvusių tremtinių ir politinių kalinių choras, diriguojamas Mindaugo Šikšniaus, ir solistas Liudas Mikalauskas.

Po šv. Mišių įnešta šventinė ugnis, ją įžiebė ilgametis LPKTS pirmininkas Povilas Jakučionis.

25-ajam sąskrydžiui atminti atidengtas skulptoriaus Adolfo Teresiaus sukurtas koplytstulpis, kurį pašventino abu arkivyskupai.

Sąskrydį pasveikino Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak jos, masiniai trėmimai visada išliks tautos atmintyje, nes jiems nėra jokios senaties. „Atplėšti nuo savo žemės, namų ir gimtosios kalbos Jūs išsaugojote meilę Lietuvai kaip didžiausią vertybę. Okupantams nepavyko nurašyti nė vieno – nei tų, kurie liko tolimoje svetimoje žemėje po lietuviškais kryžiais, nei tų, kurie, ištvėrę badą, šaltį ir pažeminimus, sugrįžo namo“, – sakė šalies vadovė. Pasak Prezidentės, iš tremties taip ir negrįžusius žmones Lietuva prisimins su amžinu netekties ir skriaudos jausmu, o tuos, kurie grįžo ir išliko, visada brangins ir didžiuosis. Valstybės vadovės teigimu, tremtinių ir politinių kalinių išgyvenimai yra labiausiai įkvepiantis pavyzdys visada ginti mūsų valstybę ir kurti stiprią ir gražią Lietuvą.

LPKTS pirmininkas Gvidas Rutkauskas ir valdybos pirmininkė Rasa Duobaitė-Bumbulienė Prezidentei įteikė 1-ojo laipsnio LPKTS žymenį „Už nuopelnus Lietuvai“.

Nuskambėjo šventinė Jungtinio tremtinių ir politinių kalinių choro ir solisto Liudo Mikalausko dainų programa. Sąskrydžio dalyvius sveikino garbingi svečiai, Europos Parlamento, Vyriausybės, Seimo atstovai bei ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyviai.

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis stebėjosi, kad ir dabar dar atsiranda žmonių, tvirtinančių, kad gyventi nelaisvėje buvę geriau. Jis apgailestavo ir dėl šiuo metu lietuvių tautoje paplitusio siekio laimės ieškoti svetur. „Graži mūsų tautos išmintis, sakanti, kad gera ten, kur mūsų nėra. Bet ar mes tikrai suprantame šį sąmojį?“ – klausė V. Landsbergis. Jis priminė, kad laimė yra ten, kur žmogus jaučiasi laimingas ir norinčius tuo įsitikinti kvietė pažvelgti į tikrai laimingus susirinkusiuosius į Lietuvos buvusių tremtinių, politinių kalinių ir Laisvės kovų dalyvių sąskrydį „Su Lietuva širdy“.

Sąskrydį šventiniu koncertu papuošė Valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“ bei Lietuvos kariuomenės pučiamųjų instrumentų orkestras. Šventės pabaigoje gražiausias lietuviškas estradines dainas atliko solistas Antanas Čapas.

Jolita NAVICKIENĖ („Tremtinys“)

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija