„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. rugsėjo 18 d., Nr. 7 (66)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Paminklas šv. Jonui Pauliui II

Paminklą šv. Jonui Pauliui II
šventina Šalčininkų klebonas
mons. Vaclav Volodkovič

ŠALČININKAI. Rugsėjo 11 dieną Šalčininkų ligoninės kiemelyje iškilmingai atidengtas ir pašventintas paminklas šv. popiežiui Jonui Pauliui II – draugijos „Tarptautinis Katynės motociklininkų reidas“ dovana. Šv. Jono Pauliaus II figūrą, kaip dovaną už kunigystę, XIV Katynės reido metu jo vadas Viktoras Vengžinas (Wiktor Węgrzyn) įteikė kapelionui kun. Darjušui Stančikui. Kapelionas nusprendė, kad ji turi būti skirta Šalčininkų gyventojams. Popiežiaus figūros transportavimo iš Lenkijos išlaidas padengė Kazimežas Jablonskis iš Lukovo kartu su kun. D. Stančiku ir skautais. Identiška figūra, kaip lenkų motociklininkų dovana, pateko ir į Trakus. Iš viso Tarptautinio reido dalyviai padovanojo devynis šv. Popiežiaus Jono Pauliaus II paminklus už rytinės sienos ribų.

Šalčininkų rajono savivaldybė parinko ir parengė vietą paminklui: ligoninės kiemelyje įrengtas takas, apšvietimas, suoliukai, pasodinti medeliai.

Paminklo atidengimo iškilmėse dalyvavo Šalčininkų rajono savivaldybės vadovai, Katynės reido vadas V. Vengžinas kartu su šimtu motociklininkų, grįžtančių iš Tobolsko (Rusija, Vakarų Sibiras), Vilniaus rajono merė Marija Rekst, delegacijos iš Lenkijos, miesto gyventojai.

„Šiandien mums tikėjimo šventė, jų svajonių ir lūkesčių išpildymas. Šio susitikimo Šalčininkų gyventojai laukė ilgai. Šis paminklas išreiškia pagarbą ir atminimą šv. Jonui Pauliui II. Dar gyvas jis buvo vadinamas didžiu žmogumi, Popiežiumi, kuris pakeitė pasaulį. Jo piligriminės kelionės iš tikrųjų pakeitė pasaulį. Mūsų, Šalčininkų rajono, žemėje jis buvo ir bus svarbus autoritetas. Neatsitiktinai šis paminklas pastatytas ligoninės teritorijoje – šv. Jonas Paulius II buvo artimai susijęs su ligoniais ir gydytojais. Šioje vietoje kiekvienas galės pagerbti Popiežių ir skirti jam savo maldas“, – paminklo atidengimo ceremonijos metu sakė Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič. Paminklą pašventino Šalčininkų parapijos klebonas mons. Vaclav Volodkovič ir kun. D. Stančik. Susirinkusieji kartu sukalbėjo litaniją į šv. Joną Paulių II.

Apie paminklo atsiradimo Šalčininkuose istoriją kalbėjo kun. D. Stančik ir prisiminė pažintį su a. a. Ana Krepštul, pasakojo apie šv. Rapolo Kalinausko kanonizaciją, Tarptautinio Katynės motociklininkų reido apsilankymus Šalčininkų rajone. Visa tai prisidėjo prie šv. Jono Pauliaus II paminklo Šalčininkuose atsiradimo.

Padėjus vainikus ir žvakes, prie paminklo nuskambėjo bendra daina „Barka“, kurią labai mėgo Šventasis Tėvas.

Irena Kolosovska

(salcininkai.lt)

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija