„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. rugsėjo 18 d., Nr. 7 (66)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Atidarytas Balinskių dvaras

Dvarą šventina Šalčininkų klebonas
ir dekanas mons. Vaclav Volodkovič

Balinskių dvaro rūmai Jašiūnuose

JAŠIŪNAI. Rugsėjo 12 dieną čia vyko iškilmingos daugiau negu dvejus metus trukusio Balinskių dvaro rūmų atnaujinimo pabaigos iškilmės. Nuo šiol vienas gražiausių ne tik Vilniaus krašto, bet visos Lietuvos architektūros objektų yra atviras lankytojams. Renginyje dalyvavo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, Savivaldybės vadovai, aukšti valstybės pareigūnai, gausiai susirinkę svečiai ir miestelio gyventojai.

„Šalčininkų žemė ir visa Lietuva atgavo nuostabų dvarą su įdomia istorija ir kilniu likimu. Dvaras – mūsų pilietiškumo ir sėkmės simbolis. Prie to, kad taptume šio įvykio liudininkais, prisidėjo daug žmonių. Dekoju visiems, prisidėjusiems prie pastato atgaivinimo“, – sakė Šalčininkų rajono meras Z. Palevič Balinskių dvaro atidarymo metu. Šio įvykio buvo laukiama beveik du dešimtmečius. Balinskių rūmus Jašiūnuose drąsiai galima vadinti Šalčininkų rajono perlu. Vienu iš svarbiausių turistinių objektų laikomas dvaras kelis dešimtmečius buvo pamirštas. Išsaugotas karo metu, sovietmečiu jis pradėjo nykti, kai buvo perimtas tarybinio ūkio administracijos nuosavybėn. 1996 metais dvaro pastatai atiteko Šalčininkų rajono savivaldybei. Nuo to laiko buvo siekiama jį rekonstruoti. Lėšos renovacijai skirtos tik 2009 metais, tačiau Vyriausybė, iš pradžių skyrusi lėšų, paskutiniu momentu pasitraukė iš projekto. Prasidėjo eilinis paraiškų ir prašymų etapas. Vietos valdžios atkaklumą ir ryžtą ieškant finansavimo ir įtikinant ministerijų valdininkus dėl būtinybės renovuoti Jašiūnų dvarą vainikavo sėkmė. 2013 metų pradžioje buvo pasirašyta sutartis dėl projekto „Šalčininkų rajono kultūros paveldo objekto – Jašiūnų dvaro sodybos – rūmų restauravimas bei pritaikymas viešiesiems turizmo poreikiams“ I etapo realizavimo. Dviejų aukštų vėlyvojo klasicizmo stiliaus rūmų, pastatytų 1828 metais pagal Karolio Podčašinskio projektą, rekonstrukcija prasidėjo 2013-aisiais. Tiriamuosius, archeologinius ir statybos darbus atliko konkursą laimėjusi UAB „Ekstra statyba“.

Už bendradarbiavimą realizuojant Balinskių dvaro restauravimo projektą Šalčininkų rajono meras Z. Palevičius dėkojo ministrui pirmininkui Algirdui Butkevičiui ir buvusiam premjerui Andriui Kubiliui, Ūkio ministrams Evaldui Gustui ir Rimantui Žiliui, kitiems aukštiems valstybės pareigūnams. Už visokeriopą pagalbą ir paramą objekto renovacijos metu rajono meras Z. Palevičius įteikė vardines padėkas Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorei Dianai Varnaitei, VĮ „Lietuvos paminklai“ direktoriui Vidmantui Drumstai, techninio projekto vadovei, architektorei Astai Meškauskienei, UAB „Ekspobalta“ direktoriui Sauliui Valiui, UAB „Ekstra statyba“ generaliniams direktoriui Valentinui Veževičiui, UAB „Ekstra statyba“ darbų vadovui Laurynui Paulikui, Buikų kaimo bendruomenės nariams Danui ir Aurelijai Arlauskams ir valdžios atstovams. Juostą, simbolizuojančią rūmų atidarymą, perkirpo Šalčininkų rajono meras Z. Palevičius, ministro pirmininko patarėjas Vilius Kavaliauskas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė D. Varnaitė, UAB „Ekstra statyba“ generalinis direktorius V. Veževičius. Rūmus pašventino Šalčininkų klebonas ir dekanas mons. Vaclav Volodkovič bei Jašiūnų klebonas kun. Tadeuš Aleksandrovič.

Apie didelį Šalčininkų rajono savivaldybės pasiekimą – Balinskių dvaro renovaciją – kalbėjo Europos parlemento narys V. Tomaševski ir teigė, kad savivaldybė ne tik dėjo daug pastangų, bet ir skyrė didelį finansinį indėlį projekto realizavimui, o Europos Sąjunga skyrė net 70 proc. visos sumos.

Premjero patarėjas V. Kavaliauskas, džiaugdamasis dėl atgimstančių dvarų Lietuvoje, sakė, kad projektas buvo labai sudėtingas ir puikiai realizuotas. Jis linkėjo, kad šis dvaras būtų pilnas gyvenimo, kultūros, turėtų dvasią.

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė D. Varnaitė prisiminė, kas vien 2015 metais Lietuvoje naudojimui atiduoti šeši dvarai, ir akcentavo savo patirtį bendradarbiaujant su Šalčininkų rajono savivaldybe.

„Norėčiau pabrėžti Savivaldybės vadovų požiūrį į kultūros paveldo objektus. Jašiūnų dvaras, Vilkiškių dvaras, dvarelis Versekoje, Paulavo respublikos liekanos – istoriniai objektai, kurie buvo arba renovuoti, arba sutvarkyti. Dėkoju savivaldybėms vadovams už pastangas išsaugoti mūsų kultūros paveldą“, – sakė D. Varnaitė.

Jašiūnų rūmų renovacijos vertė sudaro apie 2,39 mln. eurų, iš jų 780 tūkst. eurų – Šalčininkų rajono savivaldybės indėlis. Renovuotuose rūmuose bus organizuojami renginiai, konferencijos, veiks muziejus, kavinė.

Šalčininkų rajono savivaldybė, pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su Vilniaus universitetu, parengs muziejaus ekspoziciją, pristatančią Jašiūnus kaip Vilniaus universiteto profesorių užmiesčio rezidenciją. XIX amžiaus pabaigoje Jašiūnų dvaras buvo kultūros ir inteligentijos traukos centras. Čia viešėjo Stanislavas Jundzilas, Ignas Domeika, Tomas Zanas, Antonis Edvardas Odinecas bei kiti žinomi visuomenės veikėjai. Vienas iš jų buvo Julijus Slovackis, Jašiūnuose patyręs nelaimingą meilę Liudvikai Sniadeckai. Todėl Jašiūnų dvaro parke atsirado Julijus Slovackio pievelė, kurioje jis pasodino beržą, o „Kordiano“ I akto veiksmas vyksta kaip tik Jašiūnuose.

Šiandien galime ne tik aplankyti XIX amžiaus rūmus, bet ir pasivaikščioti gražiai renovuoto parko takais. Rūmų atidarymo metu svečiai apžiūrėjo patalpas, susipažino su muziejaus eksponatais, fotografavosi su aktoriais, pasipuošusiais ano meto rūbais. Be geros muzikos dozės – solistės Gabrielės Vasiliauskaitės, Valstybinio choro „Vilnius“ (vadovas – dirigentas Artūras Dambrauskas), Zbignevo Levickio smuikininkų kvarteto, Šv. Kristoforo kamerinio orkestro (meno vadovas – Donatas Katkus) pasirodymų, Darjušo Bereckio poezijos deklamavimo – publikos laukė staigmena – šokantys fontanai.

Irena Kolosovska

(salcininkai.lt)

alčininkų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija