„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. spalio 2 d., Nr. 8 (67)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Per tradicines „Vaižgantines“ pagerbti poetas ir kunigas

Vytautas BAGDONAS

Viena pirmųjų pasveikinti Svėdasų
parapijos kleboną kun. Vydą Juškėną,
gavus septintąją Vaižganto mažąją
premiją „Už nuopelnus Svėdasų kraštui“
atskubėjo bažnyčios tvarkytoja,
buvusi mokytoja, pirmosios Vaižganto
mažosios premijos laureatė Irena Guobienė

Svėdasiškio menininko
Aleksandro Tarabildos sukurtame
specialiame „Vaižgantinių“
krėsle – naujasis Vaižganto
premijos laureatas, poetas
ir publicistas Donatas Petrošius

Su daina per Malaišių „ulyčią“
žingsniuoja uteniškių pedagogų
ansamblio „Atgaiva“ nariai

Keturioliktąją respublikinę literatūrinę
Vaižganto premiją poetui, publicistui
Donatui Petrošiui (kairėje) įteikia
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko
pavaduotojas Rolandas Meiliūnas

Ir kunigui Vydui Juškėnui, gavusiam
Vaižganto mažąją premiją „Už nuopelnus
Svėdasų kraštui“ teko garbė pasėdėti
dailiame „Vaižgantinių“ krėsle

Prie paminklo Vaižgantui nusifotografavo
su svėdasiškių nupintais ąžuolo
lapų vainikais abu naujieji laureatai –
Svėdasų parapijos klebonas kun. Vydas
Juškėnas (kairėje) ir poetas,
publicistas Donatas Petrošius

Rugsėjo 19-ąją Anykščių rajono Svėdasų seniūnijos pakraštyje esančiame Malaišių kaime, lietuvių literatūros klasiko, visuomenės veikėjo, tautos šviesuolio kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto tėviškėje, vyko tradicinis, septintasis, respublikinis renginys – „Vaižgantinės“. Šią šventę po rudenėjančių Malaišių liepomis organizavo Svėdasų seniūnija, vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“, Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius ir Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus. Renginys prasidėjo uteniškių pedagogų ansamblio „Atgaiva“ (vadovė – Nijolė Petravičienė) atliekama daina, nuskambėjusia senojo kaimo „ulyčioje“, kuria į tradicinę renginio organizavimo vietą – aikštelę prie Tumų sodybvietės ir „Juodžiaus kelmo“ – atėjo dainuodami tautiškais drabužiais pasipuošę ansambliečiai.

Vedėjai Ramunė Lapienytė ir Vidas Balaišis, pasveikinę susirinkusius į „Vaižgantines“, pabrėžė, kad šiųmetinis renginys skiriamas 760-osioms Malaišių metinėms. Istoriniai šaltiniai byloja apie tai, kad 1255- ųjų spalį pirmojo ir vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo rašte buvo paminėta tuometinė sėlių gyvenamoji vieta – Malaišiai. Tuomet dar nebuvo žinomi daugelio miestų ir miestelių pavadinimai, o šios vietovės vardas jau skambėjo.

Pagerbus šviesų Amžinybėn išėjusiųjų atminimą, buvo pristatyti garbingi svečiai, tarp kurių buvo ir anykštėnai Seimo nariai Sergejus Jovaiša bei „Vaižgantinių“ globėjas Ričardas Sargūnas, Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis, Anykščių rajono savivaldybės tarybos nariai Alfrydas Savickas ir Donatas Tuska, kraštiečiai mokslininkai socialinių mokslų daktarė Rimanta Adomaitienė, biomedicinos mokslų daktaras doc. Juozas Lapienis, technikos mokslų daktaras doc. Gvidas Kazlauskas, aktorius, respublikos nusipelnęs artistas Ferdinandas Jakšys, anykštėnas rašytojas Vaižganto premijos laureatas Rimantas Vanagas, leidyklos „Utenos Indra“ vadovai Žaneta ir Antanas Kibickai bei daugelis kitų. Tuomet toli toli laukais ir kloniais iš patrankos nuaidėjo trys saliutai: už Tėvynę Lietuvą, už garbingo jubiliejaus sulaukusius Malaišius ir malaišiečius, tarp kurių ir žymusis Juozas Tumas-Vaižgantas, už visus „Vaižgantinių“ dalyvius ir Vaižganto premijų laureatus. Šiemet, kaip ir anksčiau, saliutus padovanojo savadarbės patrankos kūrėjas, meninės kalvystės puoselėtojas, Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys Bronius Budreika ir Kunigiškių kaimo seniūnaitis Pranas Maišelis.

Atėjo dviejų Vaižganto premijų įteikimo ir naujųjų laureatų pagerbimo ceremonija. Keturioliktosios literatūrinės Vaižganto premijos, įsteigtos Lietuvos rašytojų sąjungos, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos, laureatą paskelbė rašytojas Mindaugas Nastaravičius ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotojas Rolandas Meiliūnas. Jie įteikė premiją, laureato diplomą bei dailininko Stasio Makaraičio sukurtą vardinį medalį poetui, publicistui Donatui Petrošiui už 2014 metais leidyklos „Alma littera“ išleistą eseistikos knygą „Kaip negalima gyventi“. Svėdasų seniūnijos įsteigtą septintąją Vaižganto mažąją premiją „Už nuopelnus Svėdasų kraštui“ seniūnas Valentinas Neniškis įteikė Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonui kun. Vydui Juškėnui, parapijiečių sielovada besirūpinančiam nuo 2006 metų. Abu laureatai papuošti svėdasiškių nupintais ąžuolo lapų vainikais, susilaukė gausybės sveikinimų, gėlių puokščių, suvenyrų. Poetą, publicistą D. Petrošių ir kleboną kun. V. Juškėną drauge su kitais sveikino ir Seimo narys R. Sargūnas, Anykščių rajono meras K. Tubis. Laureatams buvo skirtos ir uteniškių pedagogų kolektyvo „Atgaiva“ dainos.

Padėkojęs už Vaižganto premiją, iš Šilalės rajono, Bijotų, garsėjančių Dionizo Poškos „Baubliais“, kilęs D. Petrošius trumpai papasakojo apie savo kūrybinį kelią ir padeklamavo vieną iš naujausių savo eilėraščių. Atsidėkodamas už pagerbimą kun. V. Juškėnas linkėjo visiems ieškoti ir savo širdyse nešioti deimančiukus, kuriuos sudėjus dar labiau išgražėtų Tėvynė Lietuva...

„Vaižgantinėse“ buvo pagerbti žmonės, kurie rūpinasi senuoju Malaišių kaimu, jį puoselėja. Atminimo dovanas Svėdasų seniūnas V. Neniškis įteikė malaišiečiams Rimantai Adomaitienei-Grižaitei, Irenai Bartusevičienei-Nakutytei, Kęstučiui Antanėliui, Vytautui Nakučiui, nepamirštantiems savo tėviškės. Už tai, kad Malaišiai vis pasipuošia įspūdingomis skulptūromis, meniniais akcentais, padėkota nenuilstančiam kraštiečiui, Vaižganto kūrybos gerbėjui doc., dr. Juozui Lapieniui. Pagerbtas ir vienas iš 120 liepų alėjos Vaižganto 120-ųjų gimimo metinių proga sodinimo iniciatorių doc., dr. Gvidas Kazlauskas. Kartu su meninių fotografijų albumais apie Vaižgantą ir Malaišius jiems įteikti ir Anykščių krašto laikraštis „Anykšta“, kuriame buvo publikuotas nuotraukomis iliustruotas rašinys „760-asis Malaišių ruduo“, sukėlęs ne vienam malaišiškiui ir teigiamas emocijas, ir kiek nostalgišką nuotaiką...

Aikštelėje ant specialiai suręstų suolų susėdę „Vaižgantinių“ dalyviai dar išklausė keletą pasisakymų, kurie buvo trumpi, konkretūs ir niekam neprailgo. Kraštietis mokslininkas ir literatas doc., dr. J. Lapienis pasidžiaugė Vaižganto gimtajame krašte puoselėjamomis tradicijomis, rašytojo atminimo saugojimu, entuziastingai visuomenės labui triūsiančiais tikrais gimtojo krašto patriotais. Anykščių rajono meras K. Tubis kvietė saugoti savo kalbą, pilietiškumą, tautiškumą, nes to, esant sudėtingai geopolitinei situacijai, galima lengvai netekti, būti dar labiau susitelkusiems, nepamiršti tautos papročių ir praeities. „Vaižgantinių“ globėjas Seimo narys R. Sargūnas pasidžiaugė, kad Malaišiuose organizuojamas renginys, sutraukiantis vis daugiau dalyvių ir žiūrovų, dėkojo organizatoriams. Kraštietis mokslininkas bibliografas Vytautas Rimša, tardamas pagiriamąjį žodį Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejui, kvietė šį kultūros židinį remti, dovanoti eksponatų ir įteikė savo parengtą knygą apie svėdasiškių draugijos „Alauša“ veiklą. Viena iš UAB „Utenos Indra“ vadovų Žaneta Kibickienė irgi džiaugėsi „Vaižgantinių“ tradicijomis, keletui renginio organizatorių ir rėmėjų įteikė laikraščio „Utenos apskrities žinios“ prenumeratą. Kraštietis teatro, kino ir televizijos aktorius F. Jakšys skaitė Vaižganto kūrybą, skirtą gimtajam kraštui.

Po oficialiosios dalies niekas neskubėjo namo. Fotografų sukviesti visi susirinko prie skulptoriaus Bernardo Bučo sukurto Vaižganto paminklo bendrai nuotraukai (tai jau irgi tampa gražia „Vaižgantinių“ tradicija). Kas sužvarbo, galėjo pasišildyti prie Svėdasų girininkijos darbuotojų sukrauto laužo. Renginio dalyvių laukė gardi šaulių košė ir nuostabaus skonio žolelių arbata. Šios vaižgantiškos šventės dalyvius vaišino Lietuvos šaulių sąjungos Utenos pulkininko Prano Saladžiaus 9-osios rinktinės nariai. Pabendrauta dar ir prie suneštinių vaišių stalo. O argi galėjo kas nors palikti Malaišius, nepasivaikščiojęs istorinę praeitį menančio kaimo „ulyčia“, nepasigrožėjęs fotografų Simonos Bagdonaitės ir Raimundo Kovo nuotraukų parodomis, eksponuojamomis ant senųjų pastatų sienų? Kas norėjo, galėjo nusipirkti knygų vaižgantiška tematika, gauti autorių autografų. Kadangi daugelis prie televizorių ar radijo aparatų tomis dienomis nuoširdžiai „sirgo“ už lietuvių kovas Europos vyrų krepšinio čempionate, krepšinio legendos Seimo nario S. Jovaišos pasirodymas irgi buvo savotiška atrakcija. Krepšinio „fanai“ mielai su juo sveikinosi, šnekučiavosi, bendravo, fotografavosi ir vis kalbėdavosi apie čempionatą. Beje, ir „Vaižgantinių“ metu S. Jovaiša negalėjo ramiai pasėdėti – jam teko paėjėti į šalį ir duoti interviu radijui...

Anykščių rajonas
Simonos BAGDONAITĖS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija