„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. spalio 2 d., Nr. 8 (67)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mykolo Kleopo Oginskio miestas šventė visą savaitę

Donata VITKIENĖ,

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Į šokį buvo įtrauktas ir meras
Antanas Černeckis (centre)

Žvilgsnis į centrinę miesto aikštę

Šventėje dalyvavęs Rietavo
meno mokyklos pučiamųjų
orkestras su vadovais

Prie kolonados iškilo
skulptūra „Akmeninė gėlė“
Donatos VITKIENĖS nuotrauka

Kun. br. Gediminas Numgaudis OFM
per Sumą sako homiliją. Už jo – Sumą
aukojęs klebonas kun. Antanas Gutkauskas

Iškilmingoje atlaidų
procesijoje dalyvavo daug jaunimo

Oginskių kultūros istorijos
muziejuje, pristatant
dailininko Aloyzo Stasiulevičiaus
tapybos darbų parodą
„Vainikas Žemaičių žemei“

Renginiai prasidėjo malda, parodomis ir koncertais

UNESCO 2015 metus yra paskelbusi kunigaikščio Mykolo Kleopo Oginskio metais. Šis jubiliejus bus minimas ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje, Lenkijoje bei Europos šalyse, kur tik nusidriekė šio žymaus valstybės veikėjo keliai. Ypatingai gražiai šio iškilaus žmogaus jubiliejų pamini Rietavas, nes kai M. K. Oginskis 1814 metais čia nusipirko apleistą dvarą ir jame kurį laiką ir gyveno, nuo tada Rietavas ir dvaras išgyveno klestėjimo šimtmetį (1812–1909) ir pasidarė vienas iš įdomiausių Žemaitijos miestų. Rietave renginiai, skirti M. K. Oginskio 250-osioms gimimo metinėms, prasidėjo rugsėjo 20-ąją, vyko ištisą savaitę ir baigėsi tituliniais Šv. Mykolo atlaidais rugsėjo 27 dieną.

Rugsėjo 20 dieną šv. Mišias Rietavo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, kurios vidų gražiai ir skoningai, nepažeisdamas šios šventovės sakralumo, ir didžiulį šventorių atnaujino šios bažnyčios klebonas kun. Antanas Gutkauskas, aukojo Rietavo garbės pilietis, šiuo metu tarnystę atliekantis Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje kun. Česlovas Degutis.

Pasibaigus šv. Mišioms, Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytautas Rutkauskas pristatė bažnyčioje eksponuojamą dailininko Aloyzo Stasiulevičiaus tapybos darbų parodą „Vainikas Žemaičių žemei“. A. Stasiulevičius pristatomas kaip krikščioniškas tapytojas, dramatišką koloritą, trapaus tragizmo ženklus sutramdantis griežta paveikslo tvarka. Matyti pasaulio purvą ir niekšybes bei, nepaisant to, rinktis tikėjimą ir viltį yra svarbi krikščionio pasaulėžiūros ir etikos pozicija. Savo parodą ir pirmą kartą viešai eksponuojamą paveikslų ciklą pagal Žemaičių medžio raižinius kaip vainiką dailininkas skiria Žemaičių žemei, jos žmonėms. Tai – naujausi, 2014–2015 metais atlikti jo darbai.

Po parodos pristatymo centrinėje miesto aikštėje vyko Europos paveldo dienų programos „Paveldėkime savo ateitį“ pristatymas. Rietaviškius pasveikino Baltarusijos valstybinės muzikos akademijos pučiamųjų orkestras (vadovas – Aleksejus Frolevas) ir kūrybinė jaunimo grupė „Oginskio studija“ (vadovas – Dmitrijus Rogačiovas). Į šokį, kurį anuomet diduomenė šokdavo kunigaikščių Oginskių rūmuose, buvo įtraukti ir rietaviškiai, netgi ir meras Antanas Černeckis su žmona Rima. Svečiai padovanojo nuostabų koncertą. Daug gražių žodžių svečiams ir rietaviškiams išsakė savivaldybės meras A. Černeckis ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos pirmininkas Romas Pakalnis. Po koncerto skautai, nešini Europos Sąjungos, Lietuvos ir Oginskių vėliavomis, pro Raudonuosius vartus eiseną nuvedė Oginskių kultūros istorijos muziejaus link. Jame visų laukė ne tik koncertas, bet ir dvi parodos.

Tarptautinę tapybos darbų parodą „Mykolas Kleopas Oginskis grįžta į Tėvynę“ pristatė Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius. Parodoje, amžių glūdumos dvasia alsuojančius tapybos darbus pateikė Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos dailininkai: Indrė Grušaitė, Angelina Banytė, Artūras Kavaliauskas, Gabrielė Šermukšnytė, Patricija Jurkšaitytė, Bronius Rutkauskas, Aurimas Eidukaitis, Vladimiras Golubas, Vaclavas Sporskijus, Juozas Vosylius, Nadežda Livinceva, Ježis Vojciechas Bieleckis (Jerzy Wojciech Bielecki). Tris įdomius tapybos darbus „Dvaras šiuolaikinio žmogaus akimis“ pateikė ir moksleivė iš Kvėdarnos Aušra Tubutytė. Vyko ir Lietuvos moksleivių dailės olimpiados laureatų tema „Lietuvos dvarų istorija“ darbų pristatymas. Eksponuojama net 30 tapybos ir grafikos darbų. Paroda veiks iki spalio 11 d.

Paskui muziejaus kiemelyje koncertą vėl padovanojo svečiai baltarusiai. Atsidėkodamas svečiams už nuostabų koncertą savivaldybės meras A. Černeckis apdovanojo kolektyvus padėkos raštais, dovanomis, o vadovai – A. Frolovas ir D. Rogačiovas – buvo apjuosti ir juostomis, kuriose įrašas – „Mykolo Kleopo Oginskio 250-sioms gimimo metinėms atminti“.

Mykolinės ir Šv. arkangelo Mykolo atlaidai

Išsaugojęs, restauravęs bei iš dalies atgaivinęs Mykolo Kleopo Oginskio laikų istorines vertybes (paminklus, arkas bei iš anų laikų išlikusius mūrinius pastatus) Rietavo skveruose, aikštėse, didžiuliuose stenduose išdidintų ano metų fotografijų pagalba miestas parodė, koks kadaise atrodė vadinamasis „turginis“ Rietavas, kadaise garsėjęs didžiuliais turgumis. Į juos savo užaugintas gėrybes suveždavo ūkininkai, savo išradingumą parodydavo amatininkai.

Rugsėjo 23-iąją Rietavo savivaldybės kultūros centre parodyta operos vaikams ir jaunimui „Oginskio vaikystė“ premjera pagal kompozitoriaus Vidmanto Bartulio libretą (režisierius – Andrius Kurienius).

Rugsėjo 25 dieną vyko tarptautinė mokslinė konferencija „Mykolas Kleopas Oginskis – 250. Sugrįžimas į Tėvynę“, Baltarusijos valstybinio teatro, muzikos muziejaus parodos „Nežinomi M. K. Oginskio archyvai“ atidarymas Oginskių kultūros istorijos muziejuje. Vakarais vyko įvairūs koncertai, diskotekos jaunimui – viskas susiję su M. K. Oginskio jubiliejumi.

Rugsėjo 26-ąją vyko Rietavo kraštiečių sueiga Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejuje. Šio muziejaus sumanytojas, jo įkūrėjas ir vadovas – Rietavo patriotas Vytautas Rutkauskas. Dvaro parke, prie kolonados, iškilmingai atidengtas ir pašventintas originalus ir išraiškingas paminklas, skirtas M. K. Oginskiui ir jo palikuonims. Tai Regimanto Midvikio skulptūra „Akmeninė gėlė“ Įspūdingai atrodė šventinė eisena į Rietavo parką, išlikusį dar iš Oginskio laikų. Vyko šventinė mugė, skambėjo sveikinimo kalbos, gražiausių sodybų ir geriausio metų ūkio konkursų nugalėtojų apdovanojimai!..

Rugsėjo 27-osios, Šv. arkangelo Mykolo atlaidų dienos, rytą į sueigą rinkosi Rietavo kraštiečių klubas. Į Oginskių kultūros istorijos muziejų iš įvairių Lietuvos pakraščių suvažiavo beveik keturios dešimtys kraštiečių. Tradiciškai sueiga prasidėjo Oginskio polonezu ir klubo prezidento prof. dr. Leono Vaidoto Ašmanto pasveikinimu. Sveikino ir klubo valdybos narys, Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis. Apie tai, kas nuveikta kultūros srityje, kalbėjo klubo viceprezidentė Jolanta Bertauskienė. Kalbėta apie paminklo Oginskiams statybos eigą ir rezultatus. Klubą papildė dar du nariai – Regina Klepačienė, dirbanti Švietimo ir mokslo ministerijos skyriaus vedėja, ir Biržų rajono savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas. Klubo prezidentu vieningai nuspręsta palikti prof. dr. L. V. Ašmantą.

Paskui Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje įvyko iškilmingi tituliniai atlaidai. Ir čia, klebono kun. A. Gutkausko iniciatyva šventiškai išdabintoje po atlikto remonto šviesioje ir jaukioje didžiulėje bažnyčioje iš stendų žvelgė visa šių maldos namų istorija, tarsi girdėtum anų laikų mecenato M. K. Oginskio žingsnius... Šiemet titulinius Šv. arkangelo Mykolo atlaidus rugsėjo 27-osios sekmadienį vedė Pakutuvėnų šv. Antano Paduviečio vienuolyno ir parapijos namų vyresnysis brolis kun. Gediminas Numgaudis OFM, kurio balsą dažnai girdime „Marijos radijo“ laidose „Žinia iš Pakutuvėnų“. Jis aukojo Votyvos šv. Mišias ir pasakė homiliją. Prieš Sumą į bažnyčią prisirinko daug tikinčiųjų, atėjo Rietavo savivaldybės vadovai, šios šventovės rėmėjai bei kiti iš toliau atvykę svečiai. Sumos šv. Mišias aukojo klebonas kun. A. Gutkauskas, o homiliją vėl pasakė br. kun. G. Numgaudis OFM. Darniai giedojo Rietavo bažnyčios choras, vadovaujamas ilgamečio vargonininko bei šio choro vadovo Juozo Barsteigos. Iškilmingai atlaidų procesijai aplink bažnyčią talkino Rietavo meno mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras. Procesiją papuošė gausus ministrantų ir adorančių būrys.

Po procesijos sugrįžus bažnyčion, klebonas kun. A. Gutkauskas nuoširdžiai padėkojo tikintiesiems, gausiai susirinkusiems į atlaidus, o ypač parapijos jaunimui už dalyvavimą atlaiduose bei iškilmingoje procesijoje aplink bažnyčią, rietaviškiui Vytautui Rutkauskui už istorinėje Rietavo bažnyčioje bei visame Rietavo mieste esančio istorinio palikimo išsaugojimą ir tolimesnį jo puoselėjimą, nuolatinei bažnyčios rėmėjai bei jos paveldo puoselėtojai Rietavo miesto savivaldybei, jos vadovui merui Antanui Černeckiui, rėmėjams: UAB „Plungės Lagūna“, UAB „Biovast“, UAB „Plungės Jonis“, UAB „Rietavo turgus“. Klebonas kun. A. Gutkauskas pažadėjo už visus geradarius bei rėmėjus, o ypač už šventoriaus ir tako aplink bažnyčią tvarkytojus pasimelsti kitą sekmadienio šv. Mišiose.

Rietaviškiai – pamaldūs žmonės. Kas sekmadienį ir eiliniais vakarais jie skuba į savo didingą kadaise M. K. Oginskio pastatytą bažnyčią. Jie patenkinti savo klebonu kun. A. Gutkausku, džiaugiasi jo pamaldumu bei nuolatiniu šios šventovės gražinimu. Pats klebonas džiaugiasi ilgamečiu bažnyčios vargonininku Juozu Barsteiga, šauniais choristais ir choristėmis, zakristijonu, pročkele ir visais kitais, padedančiais kasdieninėje jo veikloje. Klebonas turi pagalbininką kun. relig. m. mgr. Aivarą Pudžiuvelį, kuris aptarnauja jam patikėtas Medingėnų ir Spraudžio parapijas, padeda darbuotis Rietavo bažnyčioje.

Po atlaidų žmonės nesiskubino į namus. Jie išklausė šventoriuje atliktą Rietavo meno mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestro koncertą. Paskui vyko žirgų konkūras kunigaikščių Oginskių taurei laimėti (ją gavo Oresta Vaicekauskaitė), buvo galima susipažinti su senovine ir šiuolaikine žemės ūkio technika, pamatyti gyvulius, paukščius, aplankyti šunų parodą. Vyko meno kolektyvų pasirodymai, teoriniai bei praktiniai seminarai, skirti paminėti 155 metų sukaktį, kai buvo surengta pirmoji žemės ūkio paroda, ir 140 metų, kai ji tapo tarptautine. Vakarop rietaviškiai džiaugėsi nuotaikingu kapelos „Sadūnai“ koncertu.

Pagrindiniai šių kultūrinių renginių rėmėjai buvo Rietavo kraštiečių klubas, UAB „Lietuvos energija“, Lietuvos Kultūros taryba bei AB „Lietuvos geležinkeliai“ ir Plungės rajono bei Rietavo savivaldybės.

Autorių nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija