„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2015 m. gruodžio 4 d., Nr. 10 (69)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Gimnazijos bendruomenė prisiminė aktorę

GRINKIŠKIS. Aktorės Rūtos Staliliūnaitės skaityta lietuvių poetų meilės lyrika ir Džonio Griuelo „Skudurinės Onutės pasakėlės“ skambėjo J. Poderio gimnazijos salėje susirinkusiems gimnazistams ir pedagogams. Čia buvo pristatytas VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ išleistas dviejų aktorės R. Staliliūnaitės archyvinių įrašų rinkinys. Pirmoje kompaktinėje plokštelėje skamba literatūrinė-muzikinė kompozicija „Valanda, kai esi…“, antroje – Dž. Griuelio „Skudurinės Onutės pasakėlės“. Lietuvių poečių lyriką, kurioje atskleidžiamas sudėtingas, gilus moters vidinis pasaulis, R. Staliliūnaitė skaitė 1978 metais išleistoje vinilinėje plokštelėje pagal savo 1977 metais parengtą lietuvių jaunųjų poečių kūrybos programą. 2008 metais įrašytą kompaktinę plokštelę „Pirmoji mano vaikystės knyga“ aktorė R. Staliliūnaitė dedikavo Mamos ir Tėvo, vedusių ją „Skudurinės Onutės“ pamokų keliais, atminimui.

Begalinės vidinės inteligencijos ir erudicijos moteris, kartu mokanti būti kasdieniška ir paprasta – tokią aktorę R. Staliliūnaitę prisiminė žmonės, bendravę su ja. Aktorius Sigutis Jačėnas, Šiaulių dramos teatro aktorė Nomeda Bėčiūtė, gimnazistams įdėmiai klausantis, kalbėjo apie menininko pašaukimą, apie aktoriaus, skaitančio poeziją, balso įtaigą, dalijosi prisiminimais apie darbą su aktore R. Staliliūnaite. N. Bėčiūtė skaitė lietuvių poetų eiles. Prisiminimais apie Rūtelę (taip aktorę vadino visi ją artimiau pažinę žmonės) pasidalijo Grinkiškio J. Poderio mokyklos mokytojai Audra ir Klemas Indrėkai. Susitikime su popietės organizatoriais skambėjo kompaktinių plokštelių įrašai, ekrane nuolat keitėsi nuotraukos – aktorei svarbios gyvenimo akimirkos. Jose – ir linksma, ir susimąsčiusi, ir liūdna R. Staliliūnaitė, tokia, kokia buvo ir gyvenime, ir scenoje.

Pasibaigus popietei, aktoriai vyko į Pašušvėlį (jį taip vadino aktorė) uždegti žvakelę aktorės amžinojo poilsio vietoje – Pašušvio kapinaitėse. „Negalima sakyti Pašušvys, tik Pašušvėlis. Tik taip ji vadino širdžiai mielą kraštą, į kuri nuolat sugrįždavo“, – sakė K. Indrėkus, pasakodamas apie tai, koks svarbus aktorei buvo Pašušvys. Juk ir amžinojo poilsio ji atgulė ten, kur širdžiai miela buvo.

Renginyje dalyvavo ir įžvalgomis apie meną ir kultūrą pasidalijo Seimo narys, profesorius Vytautas Juozapaitis.

Už atsidavimą darbui ir atminties apie aktorę R. Staliliūnaitę išsaugojimą S. Jačėnui padėkojo Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė.

Muzikinę susitikimo nuotaiką, foną kūrė pianistas ir pedagogas Arijus Ivaškevičius.

Radviliškio rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija