„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. gegužės 5 d., Nr. 4 (84)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Ištremtos kraštiečių šeimos išgyvenimai atgijo knygoje

Kalba Kazys Saja.
Kairėje – Rimantas Kuprys

Pasvalys. Ar prieš 76 metus į Sibirą vežami Pasvalio krašto mokytojai Adelė ir Aleksas Kupriai galėjo įsivaizduoti, kad gyvuliniame traukinio vagone ant jų rankų miegantis penkių savaičių sūnus vieną dieną išleis knygą, aukštinančią tėvų ištvermę ir žmogiškumą nežmoniškoje tremtyje? Šią knygą, pavadintą „Saugoti amžiams: mūsų šeimos tremties istorija“, tremtinių vaikas Rimantas Kuprys pasvaliečiams neseniai pristatė Pasvalio Mariaus Katiliškio bibliotekoje. Pristatyme dalyvavo kitas kraštietis – knygą redagavęs lietuvių literatūros klasikas Kazys Saja. Knygos skaitytojams rašytojas linkėjo iš tremtinių Kuprių šeimos istorijos pasimokyti gyvenimo džiaugsmo ir optimizmo.

Nors 76 metai atrodo tolima praeitis, tačiau to meto trėmimai, žiauri kova tarp supriešintų lietuvių išlieka žmonių atmintyje kaip vis dar negyjantis skaudulys. Apie tai liudijo ir knygos pristatyme dalyvavusio knygos autoriaus pusbrolio Kazio Kuprio pasakojimas, kaip 1945 metais įsibrovėliai namuose nušovė jo tėvą ūkininką Juozą Kuprį galbūt už tai, kad jis sutiko dirbti sovietiniame ūkyje. Dar kitas Kuprių vaikas žuvo sovietų armijoje susidūrime su vokiečiais, o štai knygos herojus Aleksas Kuprys ir jo žmona Adelė buvo ištremti į Sibirą. Susirinkusiems pasvaliečiams rašytojas Kazys Saja sakė, kad knyga skirta ne skausmui sužadinti. Priešingai, rašytojas tikisi, kad knygoje papasakota jo redaguota tremtinių Kuprių istorija mokys džiaugtis gyvenimu ir išlikti optimistais net ir dideliuose sunkumuose. K. Saja mano, kad dabar lietuviai linkę skųstis ir dejuoti, skuba palikti Lietuvą dėl geresnio kąsnio užsienyje. Visiškai kitokį pavyzdį rodo Kuprių šeimos tremties istorija. Rašytojas prisipažino, kad redaguoti knygą iš gausaus ir pabiro archyvo buvo sunku, bet jį tai daryti skatino mamos Adelės retai sutinkamas gerumas, tėčio Alekso ryžtas „parvežti visus į Lietuvą“ ir išskirtinis jų jauniausio sūnaus – tremtyje gimusio Pauliaus Kuprio – talentas kurti smagius paveiksliukus. Žiūrint į anksti mirusio P. Kuprio meną, sunku patikėti, kad jis savo spalvingus piešinius kūrė mirtinos ligos patale. Jo iliustracijos vėliau papuošė ne vieną lietuvių vaikų knygą ir yra profesionalių menininkų vertinamos iki šiol. Rašytojas K. Saja pasistengė, kad iš archyvų prikelti tremtinių Kuprių bei jų Sibiro draugės amerikietės Gertrūdos balsai neštų visiems viltį ir tikėjimą žmogaus tvirtybe.

Knygos autorių R. Kuprį ir rašytoją K. Sają renginyje sveikino Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, literatė Margarita Lužytė, Pasvalio Mariaus Katiliškio bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė. Pasvalio bibliotekos skaitytojai gali knygą pasiimti paskaityti į namus.

Pasvalio Mariaus Katiliškio bibliotekos informacija

Redakcijos prierašas. Knyga „Saugoti amžiams: mūsų šeimos tremties istorija“ pristatyta ir Panevėžyje. Apie tai rašysime viename artimiausių „XXI amžiaus“ numerių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija