„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. birželio 2 d., Nr. 5 (85)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Žaizdos

Naujas ąžuolinis kryžius krašto partizanams atminti

Kryžius krašto partizanams atminti

LABANORAS. Gegužės 21 dieną, šeštadienį, čia vyko vienas prasmingiausių ciklo „Labanoras – Mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2017“ renginių – šio krašto partizanų pagerbimo ceremonija ir naujojo kryžiaus pašventinimas. Šv. Mišias Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje aukojo klebonas kun. Jurgis Kazlauskas. Pasibaigus pamaldoms kunigas sukvietė parapijonis ir svečius į aikštę šalia šventoriaus, kur buvo sukrautos senojo partizanams atminti skirto kryžiaus liekanos. Šis paminklas dar 2000 metais buvo pastatytas Labanoro mokytojo Adolfo Bruzgio iniciatyva. Per 17 metų lengvas pušinis kryžius gerokai paseno, ėmė irti, tad Labanoro seniūnija ir miestelio bendruomenė „Atgaiva“ pasiūlė toje pačioje vietoje pastatyti naują, dabar jau ąžuolinį kryžių, kuriame būtų iškaltas analogiškas ankstesniajam užrašas „1945 – 1947 m. čia gulėjo išniekinti Lietuvos partizanų kūnai“.

Kun. J. Kazlauskui padėkojus visiems susirinkusiems, su senuoju kryžiumi atsisveikinta jį sudeginant. Tuomet šalia naujai pastatyto kryžiaus sukalbėta bendra malda už Labanoro krašto partizanus, naujasis kryžius pašventintas. Tylos minute pagerbti visi žuvusieji už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę.

Minėjime dalyvavęs Švenčionių rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius padėkojo Labanoro krašto gyventojams, seniūnijai ir bendruomenei už puikias iniciatyvas saugant ir puoselėjant savo kraštą ir jo istoriją bei apdovanojo padėkos raštais naujojo kryžiaus autorių skulptorių Praną Petronį ir Labanoro seniūną Vincą Jusį.

Šiltus padėkos žodžius tarė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Teresa Sansevičienė, o Labanoro seniūnas Vincas Jusys apdovanojo renginyje dalyvavusius atlikėjus padėkomis ir atminimo medaliais.

Meninėje renginio dalyje, kurią vedė Richardas Leleiva, skambėjo kanklių muzika, buvo dainuojamos partizanų ir patriotinės dainos, skambėjo eilės. Visus susirinkusiuosius savo kūriniais pradžiugino Švenčionėlių meno mokyklos kanklininkės Greta Nalivikaitė ir Raminta Mikštaitė (mokytoja Milda Matijošiūtė), Švenčionėlių miesto kultūros centro folkloro ansamblis „Sudota“ (vadovė Leonarda Vilčiauskienė) bei Mildos Petkevičienės ir Vitalijaus Laptevo duetas.

Vėliau renginys tęsėsi Labanoro regioninio parko lankytojų centre, kur atidaryta menininkės Giedrės Bulotaitės-Jurkūnienės akvarelės darbų paroda.

Švenčionėlių miesto kultūros centro informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija