„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. liepos 21 d., Nr. 7 (87)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Piliakalnis suvienijo kaimynus

Vytautas BAGDONAS

Lydimas vaikų žengia Vaižganto užrašytų
padavimų personažas žynys Valiulis

Monospektaklio autorius ir vaidintojas
Raimondas Guobis kartu su sutartinių
atlikėjomis dainavo „Tėvyne brangi“

Vaitkūnų kultūros namų dramos kolektyvo
narys kunigiškietis seniūnaitis Pranas
Maišelis sėkmingai įsikūnijo į senolio
Valiulio vaidmenį. Kairėje – vaitkūnietė
kultūros darbuotoja Aldona Bagdonienė

Jau nemažai metų ant legendomis ir padavimais apipinto Juodonių piliakalnio paminėti Valstybės (Mindaugo karūnavimo) dienos, kartu sugiedoti „Tautišką giesmę“ susirenka kaimynai iš dviejų rajonų – Rokiškio ir Anykščių. Mat, piliakalnis stūkso būtent ant šių dviejų rajonų „rubežiaus“, nors priklauso rokiškėnams – Kamajų seniūnijai.

Į bendrą renginį ant piliakalnio žmones tradiciškai kasmet sukviečia Rokiškio kultūros centro Kalvių ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrių kultūros darbuotojos. Ši graži tradicija nebuvo pažeista ir šiemet. Todėl vakarėjant ant piliakalnio gausiai susirinko kaimynėliai iš Svėdasų ir Kamajų seniūnijų, būta svečių ir iš toliau. Šventė prasidėjo iškilmingu Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimu, šią garbingą misiją atlikti buvo patikėta Kalvių ir Juodonių seniūnaitijų seniūnaičiams Gintarui Kepalui ir Broniui Juozelskiui.

Nuskambėjus Kalvių kultūros namų moterų ansamblio atliekamai dainai pagal anykštėno poeto Antano Baranausko eiles „Kalnai ant kalnų...“ į originaliai papuoštą sceną pakilusios renginio vedėjos Kalvių ir Vaitkūnų kultūros namų vadovės Stasė Gruoblienė ir Aldona Bagdonienė pasidžiaugė, kad Juodonių piliakalnis suvienijo ir taip draugiškai sugyvenančius, bendraujančius kaimynėlius, prisiminė garsiojo kraštiečio rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto pamėgto ir kūriniuose aprašyto piliakalnio istoriją. Kadangi šie metai yra paskelbti Piliakalnių metais, tai vaikai papasakojo kelis padavimus, susijusius su šiuo piliakalniu, netgi pakviestas vienas iš Vaižganto užrašytų padavimų herojų – Malaišių laukuose, savo kalnelyje, besiilsintis žynys Valiulis. Į šį vaidmenį sėkmingai „persikūnijo“ Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriaus dramos kolektyvo narys, Kunigiškių seniūnaitijos seniūnaitis Pranas Maišelis. Jis nuoširdžiai su visais bendravo, pripasakojo visokiausių istorijų. Senolis Valiulis neskubėjo grįžti į savo kalnelį, stebėjo besitęsiantį renginį, jis ir šventės laužą uždegė, ir netgi „Tautinę giesmę“ kartu su visais sugiedojo...

Ant Juodonių piliakalnio būta ir kito istorinio personažo – senolio žynio Alaušo. Šį vaidmenį išraiškingai atliko muziejininkas, kraštotyrininkas, istorijos puoselėtojas svėdasiškis Raimondas Guobis, pats sukūręs ir suvaidinęs monospektaklį „Mindaugo karūna: taika ir vienybė“. Raimondui vaidinant, sutartines dainavo svėdasiškės bibliotekininkės Astos Medinienės suburtas kolektyvas. Šiam pasirodymui svėdasiškius sutelkė Viešosios įstaigos „Atvertos langinės“ direktorė Rūta Stanevičienė. Šio pasirodymo organizatoriams buvo įteiktos Padėkos, o senolis Alaušas pradžiugintas naminės duonos kepalu.

Po istorinių personažų pasirodymo, po darnaus „Tautinės giesmės“ giedojimo, dar niekas neskubėjo į namus. Sveikino Kamajų seniūnės Laimutės Vilimavičienės iškilmingai palydėti į platųjį gyvenimo kelią buvę abiturientai, būsimieji studentai, padėkomis apdovanoti aktyviausi šio krašto visuomenininkai. Kamajų Respublikos prezidentas Vytautas Vilys kartu su verslininku Broniumi Juozelskiu paskelbė aktą apie Sėlių krašto šviesuolio vardo suteikimą. Trečią kartą toks garbingas vardas už didelį darbą kuriant ir puoselėjant Sėlių krašto tradicijas, garsinant šio krašto grožį, žmones ir istoriją buvo suteiktas svėdasiškiui muziejininkui, kraštotyrininkui, žurnalistui, neetatiniam laikraščio „XXI amžius“ bendradarbiui, šių eilučių autoriui Vytautui Bagdonui. (Užpernai toks vardas suteiktas svėdasiškiui tautodailininkui Aleksandrui Tarabildai, pernai – Kalvių kultūros namų vadovei Stasei Gruoblienei). Netrūko šventėje ir gražios muzikos, ir skambių dainų, prie smagiai degančio laužo iki vidurnakčio sukosi poros šokio ritmu. Susirinkusių ant piliakalnio gražiai ir kultūringai pasilinksminti netgi ir pliūptelėjęs smarkokas lietus neišbaidė...

Rokiškio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija