„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. liepos 21 d., Nr. 7 (87)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Atkūrė senovines vestuves

Jaunoji pora (Ramunė
Lapienytė ir Rimantas Karūža)
pasiryžo sukurti šeimą

Svėdasai. Liepos 2-ąją, sekmadienį, Šv. arkangelo Mykolo parapijos bažnyčioje iškilmingai švęsti didieji Šv. Petro ir Pauliaus atlaidai, sukvietę į jaukius, gražiai išpuoštus maldos namus gausų būrį tikinčiųjų. Po pamaldų svėdasiškiai ir miestelio svečiai dar neskubėjo išsiskirstyti, bet rinkosi į kultūros namų salę pasižiūrėti teatralizuotų senovinių vestuvių. Tiesa, šį pastatymą buvo planuota rodyti lauke, aikštelėje šalia kultūros namų. Tačiau viską pakoregavo gausiai net keletą dienų pliaupiantis lietus, suvaręs artistus ir žiūrovus po stogu.

Senovinės vestuvės Svėdasų krašte buvo atkurtos šią vasarą suvienijus Anykščių kultūros centro Svėdasų ir Vaitkūnų skyrių kūrybines pajėgas. Svėdasų skyriaus direktorė Rožė Lapienienė pasirūpino menine dalimi, subūrė meno mėgėjus vestuvininkų vaidmenims atlikti, parinko atitinkamas dainas, o Vaitkūnų skyriaus darbuotoja Aldona Bagdonienė pasistengė, kad atkuriant vestuvių epizodus, būtų laikomasi senolių papročių ir tradicijų. Ir, žinoma, vienam iš pagrindinių – piršlio-melagio vaidmeniui buvo parinktas aktyvus Vaitkūnų kultūros namų dramos kolektyvo narys, Kunigiškių seniūnaitijos seniūnaitis Pranas Maišelis, per keletą pastarųjų metų sėkmingai atlikęs įvairius vaidmenis Žemaitės, Juozo Tumo-Vaižganto, Kazimiero Čiplio-Vijūno, Kazio Sajos bei kitų autorių spektakliuose, kurie buvo statomi Vaitkūnuose. Nemažai pasiūlymų, įvairių minčių repeticijų metu išsakė ir patys „veseliotojai“, dar labiau praturtinę spektaklį.

Svėdasiškių atkurtos vestuvės buvo parodytos birželio 3-iąją Niūronyse tradicinėje respublikinėje žirginio sporto ir etninės kultūros šventėje „Bėk bėk, žirgeli!“ Sulaukus palankių atsiliepimų ir įvertinimų buvo nuspręsta dar kartą „Vestuves“ suvaidinti ir Svėdasuose per Petrines.

Ir štai, susirinkus žiūrovams, armoniką „pravirkdo“ Vidas Petrėtis iš Sliepšiškio. Į aikštelę, papuoštą dailiai išpintomis tvoromis ir žolynais, su daina renkasi „Vestuvių“ dalyviai. Vaitkūnietis Pranas Maišelis, trumpam tapęs piršliu, atsiveža jaunos mergelės-gulbelės beieškantį jaunikį (svėdasiškį Rimantą Karūžą). Mergelės (Ramunė Lapienytė) motina (Irena Guobienė) ir tėvas (Donatas Kutka), pasidomėję apie jaunąjį bernelį, ar jis – ne tinginys, ne girtuoklis, sutinka dukrelę ištekinti. Po piršlybų ateina metas jungtuvėms. Prieš išvažiuojant į bažnyčią mergelė atsisveikina su tėvais ir sesute (Alma Švelnienė), broliu (Vilius Lapienis). Sugrįžus iš bažnyčios, scenoje atkuriamos švenčiamų vestuvių akimirkos, jaunosios rūtelių vainiką pakeičia nuometas. Einami rateliai, atliekamos dainos, visą laiką spektaklyje, be jau minėtų vestuvių „kaltininkų“ Prano Maišelio, Ramunės Lapienytės, Rimanto Karūžos, Viliaus Lapienio, Almos Švelnienės, Irenos Guobienės, Donato Kutkos, į svečių, viešnių, jaunavedžių artimųjų vaidmenis nuoširdžiai įsijautė Danutė Kutkienė, Gražina Puolienė, Elvyra Zabarskienė, Vanda Mikšienė, Rožė Lapienienė, Birutė Karūžienė, Genovaitė Martinonienė, Rasa Karūžienė, Aldona Bagdonienė.

Visas spektaklis, trunkantis apie valandą, kupinas linksmų sąmojų, dainų, prisimenami senoviniai vestuvių papročiai. Žiūrovams irgi neteko nuobodžiauti, nes artistai ir juos įtraukė į smagų ratelį, vaišino namine gira, kaimiškais lašinukais, naminiu sūriu bei kitais skanėstais nuo „Vestuvių“ stalo. O vaidinimas baigiamas liūdnoka daina, smerkiančia girtuoklystę, nes, pasirodo, jaunikio būta stiklelio mėgėjo. Visus apmelavęs ir gražbyliavęs piršlys, paaiškėjus visai tiesai, turi gėdingai sprukti...

Pasibaigus pasirodymui, ne vienas garbaus amžiaus žiūrovas atviravo, kad tą sekmadienio vidurdienį, žiūrėdami vaidinimą, prisiminė savo jaunystę, nors trumpam sugrįžo į savo vestuvių dieną...

Vytautas BAGDONAS

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija