„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. liepos 21 d., Nr. 7 (87)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Trys 600 metų šventusio miestelio dienos

GIRKALNIS. Birželio 10–11 dienomis čia paminėtos net trys sukaktys: miestelio 600 metų jubiliejus, mokyklos 380 metų gimtadienis ir Šv. Jurgio bažnyčios pastatymo 20-metis.

Švęsta tris dienas. Penktadienį – teatro dieną – miestelio žmonės ir svečiai bendruomenės namuose stebėjo Jurbarko kultūros centro Girdžių skyriaus suaugusiųjų klojimo teatro „Mituvis“ spektaklį – komediją pagal Juozo Grušo apsakymą „Kelionė su kliūtimis“. Šeštadienį žmonės susirinko miestelio aikštėje į šventę „Praeities pakeist jau nieks negali“. Šventės atidarymą paskelbė Girkalnio seniūnė Justina Šaulienė, Girkalnio pagrindinės mokyklos direktorius Ramūnas Bružas ir klebonas kun. Vitas Kaknevičius.

Kaip sakė renginio vedėjai, istoriją geriausiai mena lauko akmuo, šimtmečius stūksąs prie kelio, todėl miestelio jubiliejui įamžinti būtent jis ir pasirinktas. Į iškilmingą paminklinio akmens atidengimo ceremoniją miestelio šeimininkai pakvietė garbingus svečius – Savivaldybės merą Algirdą Gricių, mero pavaduotoją Gitaną Rašimienę, Seimo narę Vidą Ačienę.

Miestelio žmones su jubiliejais sveikino šventės svečiai: valdžios atstovai, garbūs iš Girkalnio kilę žmonės, bičiuliai, o miesteliui nusipelniusiems asmenims šeimininkai įteikė padėkas. Sutapo, kad penktadienį, miestelio šventiniam šurmuliai prasidėjus, mirė Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimo akto signatarė Romualda Hofertienė, kilusi būtent iš Girkalnio. Jos atminimas pagerbtas tylos minute.

Renginio dalyvius sužavėjo Kauno rajono Babtų kultūros centro pučiamųjų orkestro „Algupys“ melodijos, mažieji Girkalnio darželio artistai nustebino išmoningais šokiais, dainomis džiugino Girkalnio pagrindinės mokyklos ir Girkalnio kultūros centro saviveiklininkai, o rimtį saugojo į šventę atvykę jaunieji šauliai.

Vidurdienį šventinis šurmulys persikėlė į Girkalnio pagrindinę mokyklą, sutinkančią 380 metų sukaktį. Renginys, sukvietęs daug buvusių ir esamų mokinių bei pedagogų, pavergė savo nuoširdumu, prisiminimais nunešė į praeitį. Į mokyklos jubiliejų atvyko būrelis įvairių laidų abiturientų, šiuo metu savo darbais bei pasiekimais garsinančių ne tik Raseinių rajono, bet ir Lietuvos vardą. Prisiminimais apie mokyklinius metus dalijosi rajono vicemerė Gitana Rašimienė, 29-osios laidos abiturientė, Girkalnio mokyklą baigusi prieš tris dešimtmečius. Gitana šiltai įvardijo kiekvieno klasės draugo vardą, su nuoširdžiu dėkingumo paminėjo kiekvieną mokytoją – reiklų ir dėmesingą, dalykišką ir rūpestingą, griežtą ir užjaučiantį – ir visus, kurie vedė pažinimo, mokslo, žmogiškumo keliu. Po tolimus metus prisiminimais klaidžiojo buvę Girkalnio mokyklos mokiniai – Raseinių garbės pilietis prof. Kazimieras Lukauskas, prof. Česlovas Kalenda, aktorius Stasys Nacius, o pedagogų senjorų širdis malonino ir skruostus drėkino šilti buvusių auklėtinių padėkos žodžiai. Mokyklos bendruomenę sveikino valdžios atstovai, švietimo darbuotojai ir kt.

Popiet miestelio aikštėje skambėjo muzika kiekvieno skoniui – koncertavo Virgis Valutonis ir Panevėžio choras „Vanilinis Dangus“, dainininkas Virgis Stakėnas bei Labūnavos liaudiškos muzikos kapela „Barupė“. Vakare suvienijo masinis jubiliejinis 600 m trasos bėgimas: kas galėjo, bėgo; kas norėjo, ėjo; kiti dviračiais trasą įveikė; mažieji triratukus galėjo minti... Nesvarbu, kokį būdą pasirinko, visiems, trasą įveikusiems, įteiktos atminimo dovanėlės. Pasportavę kas buvusių bendraklasių susitikimuose mokykloje būrėsi, kas diskotekoje šėlo, o patys ištvermingiausi net fejerverkų sulaukė.

Sekmadienį visi skubėjo į iškilmingas šv. Mišias Girkalnio bažnyčioje, o visi kartu pasimeldę už miestelį, jo žmones ir ilgus gyvavimo metus klausėsi Algirdo Januto (tenoras) ir jo solinio dainavimo klasės studentų koncerto.

P.L.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija