„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2018 m. sausio 5 d., Nr. 1 (93)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Teatrų festivalio uždaryme paskelbti geriausi kūrėjai

Rūta Averkienė

Režisieriai Povilas Gaidys
ir Elena Savukynaitė

Dalios Tamulevičiūtės profesionalių
teatrų festivalio prizininkai

VARĖNA. Simbolines duris užvėrė visą mėnesį trukęs jau aštuntasis žymios kraštietės, iš Senosios Varėnos kilusios režisierės Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Festivalio uždarymo renginys, vykęs Varėnos kultūros centre, prasidėjo Nedos Malūnavičiūtės ir Olego Ditkovskio koncertu „Muzikiniai monologai“. Jį vainikavo iškilminga geriausių scenos kūrėjų apdovanojimo ceremonija, kurios metu dvylikos festivalio nominacijų laureatams įteikti apdovanojimai – puikios menininkės Violetos Ganusauskienės kurtos skulptūros.

Šiųmečiame festivalyje parodyti 23 ir suaugusiems, ir mažiesiems žiūrovams skirti įvairių Lietuvos teatrų spektakliai. Juos vertino komisija: D. Tamulevičiūtės draugė, bendražygė, kraštietė, docentė, teatro pedagogė, režisierė Elena Savukynaitė, aktorius, režisierius Algirdas Latėnas, Savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Svirskienė, pedagogės Joana Grigaitienė ir Gailutė Giedraitienė, scenaristas, režisierius, Dalios Tamulevičiūtės giminės atstovas Eugenijus Guntulionis ir komisijai vadovavęs dramos teatro režisierius, aktorius Algimantas Pociūnas. Jie atrinko, kas bus įvertinti festivalio nominacijomis.

Pirmą kartą festivalio istorijoje buvo įteikti specialūs festivalio komisijos diplomai. Jais apdovanoti režisierius Gytis Bernardas Padegimas už iškiliausio airių dramaturgo Brajeno Freilo (Brian Freil) pjesės „Filadelfija, aš atvykstu“ pastatymą Alytaus miesto teatre; režisierius, teatro pedagogas Oskaras Koršunovas ir atlikėjai už aktorinės mokyklos tradicijų puoselėjimą spektaklyje „Šokis Delhi“ pagal I. Vyrypajevo pjesę. Specialusis komisijos diplomas įteiktas Klaipėdos jaunimo teatro kūrybinei komandai už aktualios temos įtaigumą spektaklyje „Žiurkagalviai“ pagal Natašos de Pončaros pjesę; Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui už sėkmingą dokumentinio teatro bandymą – spektaklį „Žalia pievelė“, režisuotą Jono Tertelio ir Kristinos Verner (Werner). Diplomu už aktorinę brandą ir istorinę tiesą apdovanotas „Naisių vasaros“ teatras už spektaklį „Kelias į rojų“, sukurtą pagal S. T. Kondroto apsakymą „1892 metų progreso idėja“, režisuotą Arvydo Lebeliūno,

„Giminių prizas“ įteiktas kraštietei, jaunajai aktorei Kamilei Petruškevičiūtei už Teatro kritikės vaidmenį spektaklyje „Šokis Dehli“. Šį prizą sukūrė Onutė Guntulionienė, o įteikė Dalios Tamulevičiūtės giminės atstovai broliai Algis ir Eugenijus Guntulioniai.

Nominacijos „Geriausia spektaklio muzika“ laureatu tapo akordeonistas Tadas Motiečius už muziką Vilniaus teatro „Lėlė“ spektakliui „Lila: Slaptas Demiurgo žaidimas“.

Nominacija „Geriausia spektaklio scenografija“ įvertintas Artūras Šimonis už scenografiją Klaipėdos dramos teatro spektakliui „Elzės žemė“ pagal Jaroslavos Pulinovič pjesę.

„Geriausia jaunąja aktore“ pripažinta Juliana Volodko už gėlių pardavėjos Elizos Dulitl vaidmenį Rusų dramos teatro spektaklyje „Pigmalionas“, sukurtame pagal Bernardo Šo (Bernard Shaw) pjesę, režisuotame Lindos Urbonos.

Geriausiu jaunuoju aktoriumi tapo Paulius Pinigis už Žefo vaidmenį Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje „Žiurkagalviai“.

Geriausia antraplanio vaidmens aktore išrinkta Renata Idzelytė už Olgos vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Elzės žemė“ pagal Jaroslavos Pulinovič pjesę. Režisierius – Povilas Gaidys.

Geriausiu antraplaniu aktoriumi nominuotas Tomas Stirna už Marinonio vaidmenį Vilniaus mažojo teatro spektaklyje „Fantazijus“, sukurtame pagal B. Freilo pjesę, režisuotame Gabrielės Tuminaitės.

Geriausiu aktoriumi pripažintas Ainis Storpirštis už Imperatoriaus vaidmenį „No theatre“ spektaklyje „Kaligula“ pagal Albero Kamiu (Albert Camus) kūrybą. Režisierius – Vidas Bareikis.

Geriausia aktore tapo Viktorija Kuodytė už Bado Meistro vaidmenį teatro „Meno fortas“ spektaklyje „Bado meistras“, sukurtame pagal Franco Kafkos (Franz Kafka) apsakymą. Režisierius Eimuntas Nekrošius.

Geriausiu spektakliu vaikams pripažintas Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklis „Molinis sapnas“, režisuotas Andriaus Žiurausko.

„Geriausio režisūrinio debiuto“ nominacija įteikta režisieriui ir scenarijaus autoriui Žilvinui Vingeliui už spektaklį „Lila: Slaptas Demiurgo žaidimas“ Vilniaus teatre „Lėlė“, vadovaujamame Juozo Marcinkevičiaus.

Geriausiu režisieriumi pripažintas Povilas Gaidys už ilgametį kūrybos indėlį į teatro meną ir spektaklį Klaipėdos dramos teatre „Elzės žemė“.

Žiūrovų spektakliu išrinktas Klaipėdos dramos teatro spektaklis „Elzės žemė“, režisuotas Povilo Gaidžio.

Varėnos rajono meras Algis Kašėta, sveikindamas festivalio dalyvius su gražia švente, sakė: „Visą mėnesį Varėnos kultūros centro scenoje dūzgė ir daug gardaus medaus prinešė teatro bitės. Buvome išsiilgę ir godžiai tą teatro medų ragavome, kiekvienas radome pagal savo skonį ir išėjome iš spektaklių nenusivylę. Dėkoju Varėnos publiką visą mėnesį džiuginusiems aktoriams, kultūros centro komandai, visiems, kurie dirbo ilgai ir kruopščiai, kad festivalis vyktų sklandžiai, komisijai, kuri atsakingai vertino spektaklius, bei ištikimiems teatro mylėtojams“.

Seimo kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Arūnas Gelūnas šmaikštavo, kad varėniškiams reikia didžiuotis, nes jie kaskart yra prie meno. „Varėna – viena iš nedaugelio vietų, kur puikiai realizuojama idėja turėti regioninę kultūrą. Puikus meno festivalis, toks įkvepiantis profesionalumo susitelkimas vienoje vietoje, patrauks ir jaunąją kartą, teiks įkvėpimo ir vietiniams kolektyvams. Jaučiame čia tą gerąją energiją, čia mezgasi daugybė kūrybinių asmenybių, kurios savo talentais dar nustebins Lietuvą“, – kalbėjo A. Gelūnas.

Režisierius Algimantas Pociūnas, festivalio komisijai pirmininkaujantis penktus metus, sakė, kad šis festivalis buvęs išskirtinis tuo, jog puoselėja lietuvišką dramaturgiją, o toks ir buvo festivalio tikslas. Jis padėkojo visiems, kurie ryžosi atvažiuoti į Varėną vaidinti iš įvairių Lietuvos teatrų: „Taip greitai prabėgo tas festivalio mėnuo! Noriu padėkoti savivaldybės vadovams, kultūros darbuotojams ir visiems, kurie prisidėjo prie festivalio sėkmės. Manau, kad festivalis darosi vis brandesnis ir turi tąsą“.

Lietuvos teatro ir kino muziejaus vyr. muziejininkė Regina Kazlauskaitė padovanojo vaizdo įrašą su pirmosios Dalios mokytojos pasakojimu, kaip Dalia vaidino mokykloje.

Teatro grandas, režisierius P. Gaidys, kuris trejus metus vadovavo pirmųjų festivalių komisijai ir kurio režisuotas spektaklis šiame festivalyje gavo net keturis apdovanojimus, prisipažino: „Malonu prisiminti visus festivalius, padėkoti varėniškiams. Dar maloniau, kad šis festivalis šiuo metu pats brandžiausias ir geriausias. Jis išskirtinis savo menine dvasia. Nepamirškite, kad Jūsų žemėje išaugo ne tik Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir Dalia Tamulevičiūtė, bet ir teatralai Elena Savukynaitė, savamokslis dramaturgas, režisierius Juozas Gaidys, išauginęs daug kitų kūrybingų asmenybių. Man šitie festivalio apdovanojimai yra bene svarbiausi. Dėkoju Jums už įvertinimą“, – sakė režisierius.

Geriausia festivalio aktore pripažinta V. Kuodytė, dėkodama už įvertinimą, sakė: „Labai džiaugiuosi, gavusi šį išskirtinį apdovanojimą. Dėkoju už galimybę dalyvauti išskirtiniame festivalyje, už galimybę būti pamatytai, išgirstai ir suprastai. Dėkoju už galimybę prisiminti žmogų, kurio profesionalių pamokų dėka susidėjau pagrindus savo profesijai“.

Uždarymo šventėje dalyvavo ir aktorius Remigijus Vilkaitis, kuris, būdamas kultūros ministru, inicijavo D. Tamulevičiūtės premijos įsteigimą, o šiais metais buvo D. Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso komisijos pirmininkas.

Po uždarymo ceremonijos teatralai neskubėjo skirtytis – jie turėjo puikią galimybę pabendrauti. Festivalyje dalyvavusi teatro bendruomenė džiaugiasi, kad šis Varėnoje vykstantis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis kaskart darosi vis brandesnis iš išskirtinesnis.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija