„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2018 m. balandžio 6 d., Nr. 4 (96)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Skulptorius Petras Deltuva sugrįžo su ypatinga dovana

Gavėnios laikotarpiu Petro Deltuvos
darbai eksponuoti Šunskų
Šv. Marijos Magdalietės bažnyčioje

MARIJAMPOLĖ. Kultūros centre surengtas vakaras, kuriame kraštietį, skulptorių, dailininką, rašytoją, poetą Petrą Deltuvą nuoširdžiai sutiko kūrybos gerbėjai, bičiuliai, Marijampoliečių bendrijos, Rotary ir Vytautų klubų atstovai. Simboliška, kad pernai gruodžio mėnesį jubiliejų šventęs kūrėjas savo darbus pristato Marijampolėje šiemet, kai švenčiamas Valstybės atkūrimo 100-metis ir Marijampolė yra Lietuvos kultūros sostinė. Dailininkas ir skulptorius P. Deltuva gimė Spurgučiuose, Sasnavos seniūnijoje, todėl atsidėkodamas savo gimtajam kraštui, į Marijampolę sugrįžo su dovanomis: mažąja skulptūra „Baltija“, parodomis ir šilčiausiais prisiminimais.

Kultūros centro Magdalenos Birutės Stankūnienės menų galerijoje atidaryta antroji personalinė P. Deltuvos paroda, kurioje pristatomos skulptūromis, akvarelės ir pastelės darbai bei knygos. Čia galima pamatyti ir gražiosios balto marmuro „Baltijos“ skulptūros, kuri 1980 metais buvo padovanota ir atidengta su Marijampole susigiminiavusiame Kokolos mieste Suomijoje, kopiją, pagamintą iš poliruotos bronzos. Kaip teigia pats skulptorius, anuomet tai buvo meilės išraiška Lietuvai, siekiančiai laisvės, kuri po dešimtmečio buvo pademonstruota Baltijos kelio akcijoje.

Dailininko P. Deltuvos kūryba galima pasigrožėti ir Šunskų Šv. Marijos Magdalietės bažnyčioje, kurioje eksponuojami sakralinės tapybos paveikslų ciklai „Kristaus kelias“ bei „Grįžulo ratai“, skulptūrų nuotraukos ir pastelės darbai.

Vakaro metu Savivaldybės mero pavaduotojas Romualdas Makauskas pasirašė aktą, kuriuo autorius dovanoja ypatingą dovaną Marijampolei – sumažintą „Baltijos“ skulptūros kopiją. Bendru skulptoriaus ir savivaldybės merės Irenos Lunskienės sutarimu skulptūra bus saugoma Rygiškių Jono gimnazijoje, kurioje P. Deltuva mokėsi.

Vicemeras R. Makauskas padėkojo skulptoriui už dovaną miestui, atsidavimą savo kūrybai bei sudarytas plačias galimybes pamatyti jo darbus gimtajame krašte. „Esate nepaprastai veiklus ir energingas žmogus, drąsus kūrėjas. Savo įvairiapuse kūryba peržengiate įprastas meno ir literatūros suvokimo ribas, esate atviras pasauliui, atsidavęs kūrybinei veiklai, savo Tėvynei ir gimtajam kraštui“, – sveikindamas menininką, sakė R. Makauskas.

P. Deltuva yra sukūręs daug paminklinių ir dekoratyvinių skulptūrų, antkapinių paminklų, portretų. ir medalių. Menininko darbai saugomi Lietuvos dailės muziejuje. Skulptoriaus darbams būdinga santūri plastinė raiška, uždaros kompozicijos, lakoniškos, apibendrintos formos, darnus ryšys su architektūra.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija