„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2004 m. gegužės 28 d., Nr. 15


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai

Tikintis savo ateitimi žmogus
bus ir tautiškas, ir patriotiškas,
ir pilietiškas

doc. dr. Arūnas Poviliūnas

„Atodangos“ tęsia diskusiją apie patriotiškumą ir tautiškumą. Į klausimus, kur reikėtų ieškoti tautiškumo, o kur – pilietiškumo šaknų ir kas lemia šalies piliečių patriotizmo jausmą atsako Vilniaus universiteto Sociologijos katedros vedėjas doc. dr. Arūnas Poviliūnas.

Kas yra patriotizmas, tautiškumas ir pilietiškumas sociologų požiūriu?

Vieningo sociologų požiūrio nėra. Yra skirtingos sociologijos mokyklos. Kai kalbame apie tautiškumą ar patriotizmą, omenyje turime tam tikras vertybines nuostatas. Ir mokslas nėra nei pilietiškas, nei tautiškas, jis gali tik nagrinėti šį reiškinį iš pačių įvairiausių perspektyvų.


Lietuva ir Lenkija: esame labai geri kaimynai, bet mūsų keliai skiriasi?

Lietuva neseniai pažymėjo Lietuvos ir Lenkijos Draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutarties 10- metį. Su šia valstybe mus sieja ne tik geografinė kaimynystė, istorinė patirtis, bet ir kai kurios bendros dabartinės politinės tendencijos. Apie tai - pokalbis su Jaceku Komaru, laikraščio „Gazeta Wyborcza“ korespondentu Lietuvoje.


Politinė labdara Lietuvai

Vladimiras LAUČIUS

Eltos politikos naujienų redaktorius

Vladimiras Laučius

V. Uspaskichas ir “darbo” ideologija

Žinia, Viktoro Uspaskicho vadovaujamos partijos politinis raktažodis yra “darbas”, o simbolis – patekėjusi saulė, turinti liudyti, kad “šviesusis rytojus” netruks išaušti. Šiam deriniui padabinti dar trūksta kūjo ir pjautuvo, tačiau partijos vadovybė, matyt, supranta, kad šiedu įrankiai nebeatitinka laiko keliamų reikalavimų.

Su kūju ir pjautuvu siejamas darbas, anot marksizmo ir leninizmo adeptų, pavertė beždžionę žmogumi, o žmogų skatino tapti susipratusiu komunizmo kūrėju. V. Uspaskichas, pernai aiškindamas savo politines pažiūras, pareiškė su 20 nuošimčių Lietuvos rinkėjų kerinčiu akcentu: “Aš – civilizuotos valstybės kūrėjas”.


Ar verta į Europos Parlamentą
rinkti „specialistus“?

Dr. Irena VAIŠVILAITĖ

Darbo partija, paskelbusi, kad jos iškeltų kandidatų į Europos Parlamentą sąraše nebus „politikų“, tik „specialistai“, padarė gerai apskaičiuotą ir toli siekiantį rinkiminį ėjimą. Galimas šios partijos elektoratas politikų nemėgsta. Be to, Darbo partijoje žinomų ir patyrimo turinčių politikų nedaug, tad juos reikia taupyti Seimo rinkimams, o per Europarlamento rinkimų vajų tikrai gudru prisistatyti partija, kuri vienija savo darbą išmanančius žmones – „specialistus“, o ne „politikus“. Idėja ne nauja – prieš įsteigdamas Darbo partiją jos vadovas Viktoras Uspaskichas agitavo už „asmenų, o ne partijų“ rinkimą į Lietuvos Seimą. Tai taktika, grįsta prasta Lietuvos visuomenės nuomone apie politiko darbą. Patys politikai prie to yra prisidėję, bet Darbo partija bando dar labiau nuvertinti politinę veiklą, kaip reikalaujančią specifinio išmanymo ir patirties. Žinoma, politikos naujokei tai labai paranku, bet tokia laikysena tolygi kandidato į Prezidentus pažadams spręsti problemas, esančias už jo kompetencijos ribų.


Šeimos politika -
tai ne tik pašalpos mokėjimas

Irena Degutienė

Nuogąstaujama, kad Lietuvoje jau daugiau žmonių miršta negu gimsta, jau nekalbant apie tai, kad, vos atsivėrus Europos Sąjungos vartams, padidėjo išvažiuojančių iš Lietuvos srautas. Atrodytų, kad šiandien valstybei turėtų būti ypač svarbi šeimą sauganti ir gimstamumą skatinanti politika, bet šioje srityje visuomenės priekaištų kaip tik nemažėja. Štai vieniša moteris, norinti gauti valstybės paramą savo vaikui, turi valdininkams nurodyti vaiko tėvą; vyro pamesta moteris su dviem vaikais, trijų kambarių bute auginanti du vaikus ir neturinti darbo, nebegali gauti valstybės paramos, nes, deklaravusi turtą, atsiranda neremiamųjų sąraše; pamestinukui vaikui, augančiam svetimoje šeimoje, valstybė skiria 500 Lt per mėnesį, o tvarkingoje šeimoje augančiam neskiriama nieko...

Kas tai: ydinga valstybės politika ar blogas įstatymų taikymas gyvenime, atsako Seimo nariai – konservatorė Irena Degutienė ir liberalcentristas Artūras Melianas.


Prezidento rinkimai žiniasklaidoje

Lietuvai verkiant reikia Pakso

Lietuva negali be Rolando - jei nebūtų Pakso, reikėtų jį išgalvoti. Pirmiausia R. Paksas reikalingas politikams.

Anot konservatorių, Paksas buvo reikalingas ir socdemams, kad taip būtų galima į rinkimus įvilioti Adamkų, o paskui sutriuškinti. Todėl iš pradžių socdemai ir sakė, kad įstatymas, kuris uždraustų priesaiką pažeidusiam pareigūnui eiti valstybines pareigas, yra antikonstitucinis. Kai Adamkus įsivėlė į rinkimus, tuomet toks įstatymas jau nebeatrodė antikonstitucinis ir skubos tvarka buvo priimtas.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija