„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2004 m. lapkričio 5 d., Nr. 18


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai

Po rinkimų škvalo - nauji politiniai vėjai

Andrius NAVICKAS

Interneto dienraščio
"Bernardinai" vyr. redaktorius

Andrius NAVICKAS

Per Lietuvą praūžė rinkimų škvalas, griaudamas įprastas politines perskyras. Politinis kraštovaizdis keitėsi tiek sparčiai, jog net nenuostabu, kad po pasibaigusių Seimo rinkimų politikai pabėrė visiškai skirtingus dabartinės situacijos vertinimus. „Lietuva dešinėja“, - pareiškė Tėvynės sąjungos pirmininkas. „Politinė švytuoklė sustojo ir Lietuvos žmonės pripažino kairiųjų Vyriausybės nuopelnus“, - pareiškė Algirdas Brazauskas. Rolandas Paksas, savo ruožtu, pasidžiaugė, kad, nepaisant kitų politinių jėgų priešiškumo, liberaldemokratams pavyko patekti į Seimą ir jis esą mato šios partijos kilimo tendencijas. Darbo partijos lyderis, kiek atsigavęs po antrajame ture patirto šoko, pareiškė, kad šie rinkimai - tik pirmas žingsnis Darbo partijos dominavimo Lietuvos politiniame gyvenime link.


Valdžioje atsidūręs populistu jau negali būti - arba tampi nusikaltėliu

Vytautas Ališauskas

Apie šių metų rinkimų į Seimą rezultatus bei pamokas - pokalbis su leidyklos „Aidai“ direktoriumi Vytautu Ališausku

 

Vieni šiuos Seimo rinkimus vadina keistais, kiti – nuobodžiais, o treti teigia, kad rinkimai išsigimsta. Kokie, Jūsų manymu, buvo šie rinkimai?

Aš nesakyčiau, kad rinkimų sistema yra iškrypusi ar išsigimusi, aš apskritai negaliu suprasti, kas norima tuo pasakyti. Lietuvoje yra susiformavusi demokratinė rinkimų sistema, kurią dar prieš dešimt metų pripažino tarptautinė bendruomenė. Ji atitinka vakarietiškus standartus. Kitas klausimas, kiek mums patinka ar nepatinka rinkimų rezultatai. Tačiau faktas yra tas, kad rinkimų rezultatus reikia pripažinti neatsižvelgiant į tai, ar rezultatai tau mieli.


Lietuvos visuomenė dar išgyvena pasirinkimo krizę

Valentinas Stundys

Šių metų Seimo rinkimai buvo nesėkmingi ne tik daugeliui nykštukinių politinių jėgų, bet ir vienai iš giliausias tradicijas turinčių Lietuvos partijų - krikščionims demokratams. Apie tolesnes krikščionių demokratų išlikimo šalies politiniame gyvenime perspektyvas - „Atodangų“ pokalbis su krikdemų pirmininku Valentinu Stundžiu.

 

Kaip krikščionys demokratai vertina savo padėtį po šių rinkimų?

Rinkimų rezultatas yra toks, koks yra, ir jis mums akivaizdžiai nepalankus: tikėjomės įveikti bent 3 nuošimčių barjerą. Pačioje partijoje padėtis po rinkimų nėra nei tragiška, nei dramatiška, rinksimės lapkričio pradžioje į tarybos posėdį ir svarstysime, kaip toliau strateguoti partijos perspektyvą. Mūsų pajėgos kol kas yra nemažos, savivaldoje nesame nustumti į politinį pašalį, tad reikės ieškoti būdų aktyviau pateikti atsinaujinusios partijos veiklą rinkėjams. Suprantame, kad jeigu to nesugebėsime, tai nesėkmė mus gali ištikti ir per 2007 m. rinkimus į vietos savivaldą.


Tamsiausia vieta pragare palikta neutraliesiems

Egidijus Vareikis

Neseniai Kalifornijoje miręs lietuvis, žymus mokslininkas fizikas Jonas Navickas savo gyvenimo devizu buvo pasirinkęs sentenciją iš Dantės „Pragaro“: „Tamsiausia vieta pragare yra rezervuota tiems, kurie moralinės krizės metu išlaiko neutralumą“. Kažkuo panaši išvada nuskambėjo ir dr. Egidijaus Vareikio, neseniai vėl išrinkto į Seimą, atsakymuose į klausimus apie politinę situaciją, susiklosčiusią po 2004 m. Seimo rinkimų. Kai kas rinkimų esmę buvo suvedęs į klausimą: paims valdžią Viktoras Uspaskichas ar nepaims.


Žlugusios viltys susargdina širdį...

Dr. Jūratė LAUČIŪTĖ

Jūratė LAUČIŪTĖ

Lietus Lietuvoje rudenį – vienintelis dalykas, kuris leidžia pasijusti „čia ir dabar“, nes tik ši taisyklė (“Čia Lietuva, čia lietūs lyja“…) vis dar veikia be gyvenimą aukštyn kojomis verčiančių išimčių. O visa kita – vienos išimtys iš taisyklių, kurias, beje, protingi žmonės kūrė tam, kad silpnų ir kvailių nors bažnyčioje nemuštų. Bet, deja, tos taisyklės beveik neprigyja Lietuvos politiniame dirvožemyje, kurį išpustė ir plėnimis pavertė tradicinių ir netradicinių partijų tarpusavio rietenos bei neapgalvoti ir neįvykdomi politikų pažadai rinkėjams. Tad ir lieka, pavyzdžiui, didžiuotis, jog visą Europą sukrėtėme rinkimų biuleteniais išreiškę meilę ir pasitikėjimą migrantui iš Rusijos. O juk buvome išgarsėję kaip nepaperkami nacionalistai… Pasirodė – paperkami, ir net nelabai brangiai…


Vaivorykštės koalicija - ar tik pavadinimas blogas?

Dr. Virgis Valentinavičius,

Eltos redaktorius

Dr. Virgis Valentinavičius

Garsiausią pasaulio vaivorykštės koaliciją (“Rainbow coallition“) įkūrė Jesse Jacksonas, Amerikos kairysis radikalas. 1983 m., keldamas savo kandidatūrą, jis pasakė: „... juodieji, moterys, ispanakalbiai, darbininkai, indai, kinai, europiečiai - mes turime susivienyti ir sudaryti vaivorykštės koaliciją“.

Kalbant apie pavadinimus, Europoje geriau kurti „plačią“ koaliciją...

Bendras konservatyvios Vaclavo Klauso ODS ir Milošo Zemano socialdemokratų partijos valdymas Čekijoje nusmukdė abiejų partijų populiarumą ir padidino žmonių pasidygėjimą politika. Ši plati dešinės-kairės koalicija, vadinamasis „opozicijos susitarimas“ (opozični smlouva), buvo suvokiama kaip bendrus korupcinius interesus turinti valdančiųjų klika. Dešiniosios ODS populiarumas išaugo tik po to, kai rinkimuose atsiliko nuo socdemų, leido jiems sudaryti trapia dauguma besiremiančią vyriausybę. Dabar ODS užtikrintai pirmauja ir greičiausiai nesunkiai laimės kitus rinkimus.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija