„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2005 m. rugsėjo 30 d., Nr. 26


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šalis, kurioje nėra norinčių dirbti Generaliniu prokuroru...

Pokalbis su Transparency International Lietuvos skyriaus direktoriumi Ryčiu Juozapavičiumi

Rytis Juozapavičius
Eltos foto.

Visi kalbame, rašome ir kone kasdien skaitome apie korupciją Lietuvoje. Ar į tai kaip nors reaguoja Vyriausybė?

Prieš porą savaičių pasirodė Vyriausybės pranešimas spaudai, kuriame sakoma, jog Vyriausybė posėdyje pritarė naujoms kovos su korupcija priemonėms. Cituoju: „Vyriausybė numato svarstyti galimybę drausti politinę reklamą”. Taip pat „ketinama numatyti politinės reklamos draudimą ir privalomą politinių kampanijų finansavimo stebėseną”.


Vytautas Radžvilas: Deja, ir Vakaruose stiprėja kriminalinis mentalitetas...

Vytautas Radžvilas
Eltos foto.

Lietuvos oro erdvę pažeidė ir čia sudužo Rusijos karinis lėktuvas. Incidentas sukėlė daug spėlionių ir versijų. Ar tai tebuvo nelaimingas atsitikimas? Ar Rusijos provokacija? Kodėl Rusija po katastrofos elgiasi taip arogantiškai bei agresyviai? Kodėl tokia vangi mūsų partnerių iš kitų NATO šalių reakcija? Visa tai pabandėme pasiaiškinti su Tarptautinių santykių ir politikos mokslo instituto docentu, politikos apžvalgininku Vytautu Radžvilu.


Atgimimas ar išsigimimas?

Dr. Jūratė LAUČIŪTĖ

Jūratė Laučiūtė

Vienas Klaipėdos dienraštis savo skaitytojams pateikė provokuojantį klausimėlį: „Ar pritartumėte nuomonei, kad dabar Lietuvą valdantys politikai yra baisiausia stichinė nelaimė, kokia tik galėjo užklupti mūsų vargingą šalį?” Geriausias, mano manymu, buvo ponios Laimos atsakymas: „Stichinė nelaimė – tai greičiau mūsų pačių mąstymas, kai išsirenkame stebuklus žadančius į valdžią”.


Politika: sporto šaka ar gydymo menas?

Andrius NAVICKAS

Bernardinai.lt vyr. redaktorius

Andrius NAVICKAS

Šiame komentare noriu atkreipti dėmesį į metaforų reikšmę mūsų gyvenime, tiksliau, į jų galią nukreipti svarstymus tam tikra kryptimi. Tokio pobūdžio svarstymus paskatino gero bičiulio atodūsis, jog jam pabodo stebėti politikų kovas, skaityti politinius komentarus, jog jis nebemato skirtumų tarp įvairioms partijoms priklausančių politikų. Tikrai daugeliui girdėtas atodūsis. Tačiau jis mane privertė giliau susimąstyti, nes išsakė jį tikrai pilietiškai angažuotas žmogus, kuris nešykštėdavo asmeninio laiko vešiesiems reikalams. Mano bičiulis neiškeitė politikos į „įdomesnes” veiklas, pavyzdžiui, banalius serialus, žmogaus orumą pamiršusius realybės šou, jis veikiau mano supratęs, jog dabartinis politinis gyvenimas yra rūkų rūkas.


Dangus griūva,
arba
Blogai gyventi „užkniso“

Tomas Misiūnas

Visai neseniai teko viešėti kaimyninėje valstybėje, kurioje viskas gerai. Ekonomika stabili, gyvenimo lygis auga, infliacija mažėja, pensijos didėja. Šios šalies sostinėje statomi požeminiai prekybos centrai, nors ne sostinės gyventojai parduotuvėje perka tik duoną ir miltus, statoma 21 aukšto biblioteka, nors miesto teritorijoje ganosi karvės. Šioje šalyje radiacijos lygis mažėja prezidento įsakymais, o ne branduolinių medžiagų skilimo pusperiodžiais. Ir niekas dėl nieko nesiskundžia. Ši valstybė siekia sąjungos su Rusija, bet nenori prarasti nė dalies savo suvereniteto. Pagrindiniai jos užsienio politikos sąjungininkai – Venesuela, Kuba, Kinija, Iranas, Uzbekistanas. Televizijos eteris užpildomas žmogaus teisių pažeidimų priekaištais JAV, nors taip ir nerasta beveik dešimties dingusių be žinios visuomenės veikėjų ir verslininkų. Ši valstybė gauna pinigų iš ES techninės pagalbos programų, tačiau demonstruoja „autorinius serijinius” filmus apie tai, kaip blogai gyventi Europos Sąjungoje. Ir nei JAV, nei ES nesiskundžia, nesiima jokių priemonių.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija