„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2005 m. lapkričio 25 d., Nr. 28


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Darius Kuolys: politinis elitas neberodo gebėjimų veikti demokratijos sąlygomis

Siūlome pokalbį su Pilietinės visuomenės instituto direktoriumi Dariumi Kuoliu.

Eltos foto.

Prieš kurį laiką Pilietinės visuomenės institutas paskelbė tyrimo duomenis, kurie „diagnozavo” mūsų šalies visuomenei politinę depresiją. Deja, panašu, kad tokie duomenys, užuot pažadinę visuomenės veikėjus ir politikus, pastaruosius paskatino atsisakyti bet kokių moralinių skrupulų ir veikti radikaliai ciniškai. Kaip manote, ar tai, ką stebime, yra politinio cinizmo triumfas, ar gulbės giesmė?


Romas Sakadolskis: žurnalistui neturi būti svarbiausia, kaip išplėšti litą iš skaitytojo ar žiūrovo

Romas Sakadolskis

Apie žiniasklaidą, jos dabartį ir ateitį, informacijos svarbą ir kainą bei žurnalisto misiją - „Atodangų” pokalbis su ilgamečiu „Amerikos balso” bendradarbiu Romu Sakadolskiu.

“Reporteriai be sienų” organizacijos duomenimis, spaudos laisvės rodikliais Lietuva atsilieka nuo Latvijos ir Estijos, bet lenkia kai kurias senąsias demokratijas - Didžiąją Britaniją, Prancūziją. Ką tai liudija?


Katalikiškos žiniasklaidos krizė Lietuvoje

Andrius NAVICKAS

Bernardinai.lt vyr. redaktorius

Lapkričio 17 dieną Aušros Vartų atlaiduose prie Marijos, Gailestingumo Motinos buvo aukojamos Mišios už Lietuvos katalikišką žiniasklaidą. Jų metu gražiai buvo pagerbtas negausus katalikiškoje žiniasklaidoje besidarbuojančių žurnalistų būrys. Po Mišių vyko susitikimas prie apskrito stalo ir agapė. Susitikome, trumpai pabendravome, bet ar tapome labiau solidarūs, ar atradome atsakymus į širdyje kirbančius klausimus?


Cinizmo šešėliuose - žūtbūtinė kova dėl savojo intereso

Valentinas STUNDYS

Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas

Valentinas Stundys
Eltos foto

Tai, kas vyksta šiandien politikos mugėje, gali komentuoti visaip: ironiškai, negailestingai, lengvabūdiškai, pasismagindamas. Liūdniausia, kad dabartinė keturių dauguma baigia „pribaigti” doros valdžios galimybę, absoliučiai diskredituoja kilnius valdžios tikslus ir jos paskirtį tarnauti viešajam interesui ir bendrajam gėriui, siutina visuomenę ir vėl skatina ją ieškoti naujų „mesijų”. O tie skuba apsireikšti ir leidžiasi iš valdžios olimpo pas tautą, rengia jai teatralizuotus gražbylystės seansus (kviečia „pasitarti” dėl valstybės ateities), koncertėlius ir skanias vaišes - tokiu dėmesiu darbiečių kariauna, pradėjusi pompastišką kruizą po Lietuvą, pamalonins visus lengvatikius, manančius, kad tas neaiškaus išsilavinimo artistas yra vienintelis, galintis sutvarkyti reikalus Lietuvoje, ir visiškai prarandančius kritišką nuovoką: tai viso labo spektaklis, kad tik būtų patikėta, kad būtų aklai paklūstama.


Ką duoda skyrybų propaganda?

Dalia Jankaitytė

„Gerbiu vyrus, kurie visą gyvenimą nugyvena su viena moterimi, pirmąja savo meile. Už tokį pastovumą juos reikėtų įrašyti į rekordų knygą ir išmokėti pusę milijono eurų, kai eis į pensiją”. Taip kalbėdama apie šeimyninį gyvenimą ironizuoja viena Lietuvos šou žvaigždė.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija