„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2006 m. balandžio 28 d., Nr. 4 (32)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

J.Kronkaitis: žmonės patys kuria valstybę, nepagrįstą teisingumu

Jonas Kronkaitis

Ne vienas Lietuvos politikas, siekdamas politinių aukštumų, sekė žmonėms pasakas apie tai, kaip, atėjęs į valdžią, ketina vykdyti švietimo ir ugdymo reformas, kuriomis dar mažiems vaikams būtų diegiamas patriotiškumas. Tačiau jokių reformų nematyti, o apie patriotizmo laipsnį Lietuvoje aiškiausiai kalba vis didėjantys emigracijos mastai. Kodėl mūsų šalies piliečiai linkę nusisukti nuo savo valstybės ir ar galima dėl to kaltinti patriotizmo stoką – apie tai, pokalbis su buvusiu Lietuvos kariuomenės vadu, generolu Jonu Kronkaičiu.


Kodėl nei finansiniai, nei moraliniai politikų klystkeliai visuomenei nebedaro įspūdžio?

Valentinas Stundys

Lietuvos politinę padangę vis drumsčiant įvairiausiems skandalams, nenumaldomai artėja ir savivaldos rinkimai. Kaip juose žada dalyvauti dešinioji šalies partijų pusė, ar planuojama tartis – ir susitarti dėl bendradarbiavimo? Tėvynės sąjungos lyderio Andriaus Kubiliaus ir Liberalų sąjūdžio vadovo Petro Auštrevičiaus pavardės vėl vis dažniau minimos kartu. Apie tai, kokių planų ir idėjų prieš savivaldos rinkimus turi dar viena dešinioji – krikščionių demokratų – partija, kaip jos požiūriu atrodo šiandieninės Lietuvos politinės aktualijos, „Atodangos“ kalbino partijos pirmininką, ilgametį Molėtų merą Valentiną Stundį.


Opozicijos darbas yra toks pat atsakingas, kaip ir pozicijos

Petras Auštrevičius.

Į „Atodangų“ klausimus atsako neseniai nuo Liberalų ir centro sąjungos atsiskyrusio ir savarankiškai besikuriančio opozicinio Liberalų sąjūdžio pirmininkas Petras Auštrevičius.

 

Ar per pirmuosius gyvavimo mėnesius Liberalų sąjūdžiui jau teko patirti išbandymų?

Politinė veikla pati savaime jau yra išbandymas ir, kurdami Lietuvos liberalų sąjūdį, mes žinojome, kad gyvenimas nebus lengvas. Darydami šį sąmoningą žingsnį mes buvome pasiruošę politinei ir organizacinei veiklai, kuri yra neišvengiama naujos politinės partijos veiklos priešaušriu. Pirmieji mėnesiai mūsų tikrai nenuvylė, atvirkščiai, mes ir toliau jaučiame Lietuvos piliečių paramą: turiu omenyje ir aktyvumą stojant į partiją, ir atsiliepimus apie tuos dalykus, apie kuriuos mes kalbame ir kuriuos skleidžiame. Pradžia yra nelengva, nes mums dar reikia kurtis visoje Lietuvoje – kurti skyrius, kurti organizacinę struktūrą. Artėjame prie pirmojo Tarybos posėdžio, todėl gal kiek mažiau yra politinio viešumo, daugiau organizacinių reikalų, kurie, deja, viešumoje mažiau suprantami ir juntami, bet aš neabejoju, kad pačiu artimiausiu metu partijos pozicija politiniais klausimais bus labiau matoma.


Ar mums reikalinga televizija?

Tomas Viluckas

Vos tik žmonės suprato, kad televizija turi didelį poveikį masėms, visi puolė kovoti dėl TV eterio. Totalitariniai režimai visaip palaikė ir palaiko televizijos plėtrą ir modernizaciją savo kontroliuojamose šalyse. Juk neįmanoma labiau tiesiogiai prievartauti savo piliečių sąžinių kaip per TV! Žinodami apie televizijos galybę, talibai Afganistane ją paprasčiausiai uždraudė.


Stasys Bačkaitis: Vokietija tampa Maskvos Trojos arkliu ES (II)

Tęsinys. Pradžia Nr. 31

Brangstant energetiniams ištekliams, proporcingai didėja ir Rusijos ekonominė galia bei įtaka pasaulio galingųjų sprendimams. Ką daryti Lietuvai, neturinčiai savo energijos šaltinių? Apie tai – pokalbis su KTU Garbės daktaru, JAV LB krašto valdybos vicepirmininku mokslo reikalams Stasiu Bačkaičiu.

 

Alternatyvūs energijos šaltiniai Lietuvoje – kokios jų galimybės ir perspektyvos? Ar ambicingiems Lietuvos politikų planams statyti nauja AE nesutrukdys ES?

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija