„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2006 m. gegužės 26 d., Nr. 5 (33)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

A. Jokubaitis: padarėme didelę pažangą
makiavelizmo įtvirtinimo srityje

Alvydas Jokubaitis

Šiandien Lietuvoje daug kalbama apie tai, jog dauguma mūsų valstybės pareigūnų vykdo deklaratyvią politiką, nesivadovauja moraliniais imperatyvais, yra susikompromitavę, "susitepę", siekia trumpalaikių ir toliau asmeninių interesų nesiekiančių tikslų. Viešojoje erdvėje diskutuojama apie moralinių vertybių pripažinimo politikoje stygių. Tačiau kas yra morali politika ir ar apskritai politika gali būti morali?

Apie moralią politiką bei vertybinio pagrindo nebuvimo politikoje priežastis siūlome pokalbį su filosofu prof. Alvydu Jokubaičiu.


A. Navickas:
Ar A. Kubilius geriausias Tėvynės
sąjungos pirmininkas?

 Pretekstu šiam tekstui tapo kelių dabartinės Tėvynės sąjungos "grietinėlės" narių egzaltuoti pareiškimai, kad vienintelis galimas konservatorių lyderis yra Andrius Kubilius. Esą jį ne tik palaiko absoliuti dauguma Tėvynės sąjungos narių, bet jis taip pat yra ir vienintelis šios partijos sėkmės garantas.

Ištikimybė lyderiui - pagirtinas bruožas. Kita vertus, dar Aristotelis sakė: "Platonas mano draugas, bet tiesa svarbiau". Taigi siūlau atidėti panegirikas ir keiksmus į šalį ir iškelti klausimą - ar dabartinis Tėvynės sąjungos lyderis iš tiesų yra Lietuvos dešiniųjų sėkmės kalvis?


A. V. Škiudaitė: Gyvenimas
protingesnis ir už Andrių Kubilių

Politikos asai Lietuvos radijuje nuolat kalba: opozicija nieko neveikia, opozicija silpna, opozicija nekonstruktyvi, nors kartais atrodo, kad viskas vyksta kaip tik pagal opozicijos lyderio planą, o Tėvynės sąjunga susilaukia vis platesnio visuomenės palaikymo. Kad ir kaip būtų keista, ir vis didesnio žiniasklaidos puolimo. Štai ir gegužės 18 d. Tomo Dapkaus laidoje buvo pasakyta, kad jau pusmetis kaip spauda opoziciją pliekia labiau negu valdančiąją daugumą. Ir keisčiausia, kad pliekia daugiausia, galima sakyti, saviškiai. Toks suaktyvėjimas suprantamas - artėja Tėvynės sąjungos suvažiavimas, kuriame bus renkamas partijos pirmininkas. Yra dviejų rūšių opozicija, kuri priešinasi, kad Andrius Kubilius būtų perrinktas antrajai kadencijai: prorusiškos jėgos, nes jis tęsia Vytauto Landsbergio pradėtą kietą Lietuvos ekonominės ir politinės nepriklausomybės nuo Rusijos politiką, ir pastaruoju metu ypač suaktyvėjusi vidinė opozicija.


Viktoro Uspaskicho problema Lietuvoje išspręsta?

Virgis Valentinavičius

Apie politines aktualijas - "Atodangų" pokalbis su politikos apžvalgininku dr. Virgiu Valentinavičiumi.

Ar mums verta džiaugtis naujos Viktoro Muntiano Pilietinės demokratijos partijos atsiradimu Lietuvos politinėje padangėje? Ar iš tiesų užgimė nauja valstybininkų partija?

Nei džiaugtis verta, nei nesidžiaugti. Šios partijos atsiradimas tiesiog rodo, kad Darbo partijos viduje prasidėjo sausesnės vietos didelėje pelkėje paieškos, - gudriausi politikai jau sumetė, kad su Viktoru Uspaskichu toli nenuvažiuosi. Iš esmės susikūrusi partija nieko naujo neįneša, tik tiek, kad nominaliai silpnina ir taip jau silpną Uspaskichą ir jo partiją, kurią galutinai pribaigia prokuratūros ir VSD veiksmai.


Kaip kalbame, taip gyvename

Jūratė Laučiūtė

Jūratė Laučiūtė

Kam teko auginti šunį, tikriausiai susidūrė su nemalonia situacija, kai sulaukę tam tikro amžiaus mūsų augintiniai su nesuprantama aistra voliojasi kokioje nors dvėsenoje, šviežiame karvės blyne ar žmogaus ekskrementuose. Ir kas įdomiausia: kuo "kilmingesnis" šunelis, kuo turtingesnė jo genealogija, tuo potraukis išsiterlioti dvokiančioje substancijoje didesnis. Ir priešingai, įvairūs mišrūnai, be kilmės dokumentų, kurie ir laksto dažniausiai vieni, be budrios šeimininkų akies, ir retai kada tesilepina brangiais šampūnais kvepiančiose voniose, minėtiems potraukiams yra atsparesni.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija