„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2006 m. spalio 27 d., Nr. 7 (35)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kova tarp VSD ir Seimo - kova tarp oligarchijos ir demokratijos

Darius Kuolys

Darius Kuolys

Vakarų pasaulį toliau stebiname skandalais. Net teoriškai, atrodytų, neįmanoma kova tarp Seimo ir Valstybės saugumo departamento (VSD) nesustabdyta, o galintieji ją pabaigti, kratydamiesi atsakomybės, laukia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo išvadų. Savo ruožtu VSD vadovas, užuot prisiėmęs atsakomybę dėl netvarkos VSD, pradeda politikuoti ir, jausdamasis tvirtai, tikina neturįs laiko galvoti apie atsistatydinimą.


Lietuvą ištiko moralinė krizė

Andrius Kubilius

Andrius Kubilius

Kai Generalinė prokuratūra prieš keletą savaičių paskelbė išsiaiškinusi J.Abromavičiaus žūties kaltininką, spaudoje pasirodė publikacijos, kuriose su teroro aktais buvo susieti paslaptingi "patriotai", net nesivarginant šį žodį rašyti su kabutėmis. Žiniasklaidoje skelbta, esą J.Abromavičius nužudytas, nes išsiaiškino geležinkelio tilto per Bražuolės upelį susprogdinimo 1994 metais iniciatorius - tai neva buvę "radikalai patriotai", tarp kurių minimas ir buvęs parlamentaras Algirdas Petrusevičius, į Seimą išrinktas pagal konservatorių sąrašą.


Valdiškose mokyklosepiktnaudžiaujama tėvų meile vaikams

Dalia Jankaitytė

Konstitucijos 41 straipsnyje tvirtinama, jog mokymas valstybinėse ir savivaldybių bendrojo lavinimo, profesinėse bei aukštesniosiose mokyklose yra nemokamas. Tačiau atrodo, kad šiandieninės Lietuvos švietimo darbuotojams Konstitucija yra tiek svarbi, kiek Mormono knyga

Štai "Delfi" užsakyti "Sprinter" tyrimai rodo, kad daugiau nei 80 proc. apklaustų tėvų yra tekę finansiškai prisidėti prie jų atžalų ugdymo įstaigų gerovės. Maža to, vadinamosiose valstybinėse mokyklose tėvai kartais suploja pinigų beveik tiek pat, kiek ir privačiose ugdymo įstaigose. Su prailgintos grupės mokesčiu, mokytojos padėjėjos išlaikymu bei popamokiniais būreliais vidutinės išlaidos per mėnesį vaikui gali viršyti ir 400 litų.


Visur mačiau žmonių, kurie ieško, kas naudingiau Lietuvai

Lietuvių krikščionių demokratų sąjungos
pirmininkas, prel. M. Krupavičiaus palaikų
perkėlimo į Lietuvą visuomeninio komiteto
pirmininkas Pranas Povilaitis Vilniuje.

Lietuvoje dvi savaites viešėjo išeivijos Lietuvių krikščionių demokratų sąjungos generalinis sekretorius Pranas Povilaitis, į Lietuvą iš Čikagos atvykęs kaip prel. Mykolo Krupavičiaus palaikų perlaidojimo visuomeninės komisijos pirmininkas. Jis buvo pakviestas kalbėti Seime, kai ten buvo pagerbtas Prelato atminimas, dalyvavo ir kalbėjo Prelato palaikų perlaidojimo Kauno Prisikėlimo bažnyčios šventoriuje ceremonijoje, susitiko su Lietuvos krikščionių demokratų valdybos nariais. Papasakoti įspūdžius iš Lietuvos išvykstančio atgal į Čikagą paprašė žurnalistė Audronė V. Škiudaitė.


Tomas Misiūnas: Ar išgelbės mūsų savivaldą mišri rinkimų sistema?

Arūnas Poviliūnas

Remiantis įvairių apklausų duomenimis, rinkimai Lietuvos piliečių nebedomina. Ir ypač - savivaldos rinkimai, kuriuose gali nedalyvauti apie 40 nuošimčių rinkėjų. Kaip neseniai viename iš dienraščių rašė žurnalistas Romas Sakadolskis, lapkritį turėtų būti paskelbti Pilietinės visuomenės instituto užsakytos visuomenės apklausos duomenys, pagal kuriuos per 60 proc. gyventojų mano, kad jokia politinė partija neatstovauja jų interesams. Vos po 5 proc. žmonių tapatinasi su Socialdemokratų partija ir Tėvynės sąjunga - gausiausiomis partijomis Lietuvoje.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija