„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2007 m. balandžio 13 d., Nr. 3 (39)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Darius Kuolys. Apie lietuviškos demokratijos „savitumą“

Darius Kuolys

Rolando Pakso apkaltos metu prabilta apie "dvi Lietuvas". Vėliau sociologai pridūrė, kad tokiu principu galėtume išskirti dešimtis Lietuvų. Ir panašu, kad su Valstybės saugumo departamentu susijęs skandalas supriešino jas visas. Į kovą įsivėlė visi: žurnalistai, politikai, net valstybės institucijos. Ką tokioje situacijoje galvoti mūsų šalies piliečiui, dar nenusisukusiam nuo savo šalies problemų ir ateities?

"Šioje migloje mes galime patikimai remtis savo Konstitucija - tautos pasitvirtintomis bendro gyvenimo taisyklėmis. Pasikliauti turime jomis, o ne viena ar kita institucija", - tvirtina Pilietinės visuomenės instituto vadovas Darius Kuolys.


Įvairovės teikiamos galimybės, arba Lietuva be piramidės

Tomas Čyvas

Tomas Čyvas

Ne veltui pastebima, kad Lietuvai per labai trumpą laiką tenka išgyventi tai, ką senosios Vakarų demokratijos kūrė, puoselėjo, išgyveno ir mokėsi taikyti ištisus šimtmečius. Ir dar ne itin klasikiniais ir ne pačiais maloniausiais pavidalais. Kai kuriose srityse esame net pionieriai. Antai apkaltos mechanizmo niekam iš senųjų demokratijų iki galo taip ir neprireikė taikyti praktiškai, o mes jau įtraukti į chrestomatijas. Na, o kai kurias ten seniai žinomas demokratijos praktikas mes taikome ir išgyvename dabar.


Lietuviškasis „Rolando giesmės“ variantas

Tomas Bitinas

Rolandas Paksas

Likimo ironija - dėl žmogaus, kurio pavardė gali būti kildinama iš lotyniško žodžio "taika", sulaužyta tiek iečių, iškasta tiek karo kirvių, kad pakaktų ne vienai ekspozicijai nacionalinėje galerijoje.

Rolandas Paksas kaip politikas, žiūrėk, tuoj gali būti statomas šalia tokių Lietuvos politinio gyvenimo figūrų kaip V. Landsbergis ir A. Brazauskas. Bent jau tuo aspektu, kad apie juos nuomonę turi beveik kiekvienas ir paprastai ta nuomonė grįsta arba bekompromisine meile, arba aršia neapykanta.

Slapta vilniečių meilė

Savivaldybės tarybos rinkimai Vilniuje gerokai sudrumstė politinių partijų ir įvairaus plauko politikos komentatorių mintis. Kadangi dauguma šioms grupėms priklausančių veikėjų ir taip nepasižymi didele meile ir pagarba Paksui, po laimėtų rinkimų Rolando Atstatydintojo vardas yra linksniuojamas su dar didesniu nepasitenkinimu.


V. Mitė: gražius Briuselio žodžius nusveria dujos

JAV reikalingos Europai ir NATO, nors ir daro užsienio politikos klaidų, teigia "Laisvės" radijo žinių ir analizės tarnybos žurnalistas Valentinas Mitė. Jis sako netikįs populiariomis versijomis, kad JAV valdžia pati surengė Rugsėjo vienuoliktosios tragediją.

Kalbama apie galimą karą tarp JAV ir Irano. Ar bus tas karas? Kaip vertinate JAV ir Irano politines pozicijas?

Man sunku patikėti, kad Jungtinės Valstijos, iki ausų įklimpusios Irake, pradėtų karą su Iranu. Be to, Amerika kariauja karą Afganistane, kur padėtis nėra tokia gera, kaip buvo tikimasi. Tad sunku patikėti, kad JAV ryžtųsi karui su Iranu. Juolab kad karas su Iranu sukeltų šioje valstybėje patriotizmo protrūkį, ir būtų dar vienas sunkus karas, kurio neįmanoma laimėti.


Užrašai iš Vilniaus. Jurga Ivanauskaitė

Stasys Goštautas

Stasys Goštautas

Nerudos eilutė "Que solos estan los muertos" ("Kokie vieniši yra mirusieji") pasako viską, ką galima pasakyti, kai tave užpuola tiek daug draugų ir pažįstamų praradimas. Ne vienas, ne du, bet keturi iš karto kaip kardas kerta tau per galvą… ir norisi verkti, pykti ir rėkti, bet tik vienas tylus atodūsis pasako viską…

Jau kad paminėjau keturis, nors kalbėsiu tik apie vieną, štai jie: Liūtas Mockūnas, čikagietis, persikėlęs į Vilnių, atsakingas už "Akiračių" pasisekimą; Albinas Elskus - Amerikos pripažintas vitražistas iš Maino; vienas mano draugas Kolumbijoje (mirė nuo melanomos, tebūdamas 43 metų amžiaus) ir dabar Jurga Ivanauskaitė, vos 45-erių, palikusi apie 18 knygų ir nežinau, kiek angeliukų. Jurga nuskubėjo aplankyti kitų… Bendraamžio Gintaro Beresnevičiaus (17 knygų, 45 metai). Gal per daug skuba mūsų jaunimas? Visi mirė per anksti, bet juk, atrodo, visados mirtis galėtų palaukti...

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija