"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. vasario 4 d., Nr. 3 (72)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai

„Tingus ir piktas pasaulis“

Petras KATINAS

Davose, kur vyko Pasaulio
ekonomikos forumas, budintys
šveicarų policininkai laisvą
minutę mėgaujasi saulės spinduliais.

Sausio 21-25 dienomis Šveicarijos Davoso žiemos kurorte vyko Pasaulio ekonomikos forumas, kuriame dar kartą buvo aptartos svarbiausios pasaulio ekonomikos ir politikos problemos. Nuo aštuntojo dešimtmečio vidurio Davoso forumai vertinami kaip vieni pagrindinių metų įvykių. Į šį forumą renkasi ne tik pasaulio verslo lyderiai, mokslininkai bei politikai, jau nekalbant apie žiniasklaidos „liūtus“, bet ir valstybių vadovai.


Vakarietiški tik per prievartą

Politologas Vytautas Radžvilas
Sauliaus Venckaus (ELTA) nuotrauka

Vakarai išgyvena politinę krizę: Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės neturi aiškios geopolitinės vizijos, o Prancūzija rodo populistinės ir bestuburės, neprincipingos, visuomenės nuomonei pataikaujančios politikos pavyzdžius.

Tai pareiškęs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas politologas Vytautas Radžvilas taip pat teigė manąs, jog grįžtama į šaltojo karo laikus. JAV bičiuliavimasis su Rusija, V.Radžvilo žodžiais tariant, -„konjunktūrinis ir trumpalaikis“ - dėsningai baigiasi.


Jeigu informacijos visuomenė
taptų idealia visuomene

Kuo lengviau pasiekiama oficiali informacija, tuo atviresnė Vyriausybė, tuo daugiau asmeninio privatumo garantijų šalies piliečiams, daugiau atvirumo pačioje valstybėje, daugiau nuomonių alternatyvų viešajame ir asmeniniame gyvenime, mažiau monopolių ir galios koncentracijų... Bet ar tai jau informacinė visuomenė ir kas ji tokia apskritai?

Informacijos visuomenės sąvoka šiandieną atrodo tokia banali, jog sunku apie tai rašyti nevartojant tų pačių dažniausiai spaudoje pasitaikančių apibrėžimų, jog tai visapusiškai informacines technologijas naudojanti žinių visuomenė, kompiuterizuota, internetizuota ir pan., nepriklausomai, ar vertinimus pateikia Vakarų, ar Lietuvos ekspertai, kurie dažniausiai remiasi pirmaisiais. Apie informacijos visuomenę vienaip kalba sociologai, kitaip, sakysim, pedagogai, dar trečiaip visi kiti. Įdomu, ką pasakytų nuolat interneto kavinėse „mirkstantys“ paaugliai.


Milijardierius meta pirštinę

JAV milijardierius
Džordžas Sorošas
EPA-ELTA nuotrauka

JAV milijardierius Džordžas Sorošas, kuris savo milijardus susikrovė, anot vieno amerikiečių žurnalisto, „iš oro“, per įvairias spekuliacijas tarptautinėse finansų biržose, dabar skelbia kelis mėnesius atsikeldavęs trečią valandą ryto ir užrašinėdavęs savo „genialias mintis“. Tokiu būdu, anot filantropu save vadinančio Dž.Sorošo, ir gimė knyga pretenzingu pavadinimu „Amerikietiškos galybės muilo burbulas“. Šis vienas turtingiausių pasaulio žmonių, pristatydamas savo knygą, pakartojo tai, ką jau nuolat skelbia pastaruosius mėnesius. Apie tai buvo rašyta viso pasaulio spaudoje, taip pat ir „XXI amžiuje“.


Ir Latvijoje neramu

Latvijos premjeras
Einaras Repšė

Šią žiemą politinė atmosfera ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje gana įkaitusi. Latvijai iškilo labai rimta vyriausybės krizės grėsmė, ir politologai numato, kad, artėjant abiejų šalių narystei ES, šios politinės krizės nei Lietuvai, nei Latvijai nieko gero nežada. Įdomu tai, kad jeigu Lietuvoje krizę sukėlė populistas R.Paksas, kuris, užuot gynęs Lietuvos interesus Europos Sąjungos struktūrose, visiškai pamiršo užsienio politiką ir visą savo dėmesį nukreipė į nesibaigiančius susitikimus su savo gerbėjais, tai Latvijos premjeras Einaras Repšė, savo rinkimų kampanijoje žadėjęs mirtiną kovą korupcijai, pats į ją įsipainiojo. Beje, ir E.Repšės paskubomis sukurta Naujojo laiko partija buvo kuriama tais pačiais principais, kaip ir Lietuvos prezidentinė Liberalų demokratų. Todėl dabar Latvijoje kalbama, kad ir E.Repšės partija buvo sukurta pagal Maskvos specialistų sudarytą planą.


V. Landsbergis: „Lukoil“ prieš „Williams“

Vytautas Landsbergis pristatė
savo knygą „Lukoil prieš illiams“
Sauliaus Venckaus (ELTA)
nuotrauka

Seimo narys, buvęs Tėvynės sąjungos (TS) pirmininkas Vytautas Landsbergis „propagandiniu melu“ pavadino sutarties su „Williams International“ oponentų kalbas apie tai, jog Ministro Pirmininko pareigas 1999 metais ėjęs Rolandas Paksas „atsisakė pasirašyti blogą sutartį“. Tai jis pareiškė per spaudos konferenciją Seime, pristatydamas savo knygą „Lukoil prieš Williams“, kuri, pasak jo, yra „dokumentinis liudijimas, kaip buvo iš tikrųjų“.

Knygą sudaro su 1999 metais vykusiomis derybomis dėl „Mažeikių naftos“ susijusios pareigūnų susirašinėjimo ištraukos, pranešimai spaudai, naujienų agentūrų informacija, kiti dokumentai. V.Landsbergis yra šio dokumentų rinkinio sudarytojas.


Pilkosios zonos grėsmė

Petras KATINAS

Lietuvos Prezidentas įsakmiai paragino politikus ir žurnalistus liautis pagaliau kalbėti apie Lietuvos tarptautinę izoliaciją, kurios esą jis visiškai nejaučiąs. Jausti gal ir sunku, nes Prezidentūra jau kelis mėnesius nieko nedaro užsienio politikos klausimais, tad ant jos durų, anot Seimo nario prof. V.Landsbergio, jau seniai reikėjo pakabinti lentelę su užrašu, kad Prezidentūra užsienio politikos reikalais neužsiima. Neseniai Vašingtone viešėjęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, grįžęs iš kelionės, drįso pareikšti visuomenei, jog iš savo pašnekovų ne kartą girdėjęs, kad JAV pageidautų, jog politinis skandalas Lietuvoje baigtųsi kuo greičiau, o prezidentas R.Paksas atsistatydintų arba būtų atstatydintas. Prezidentūra sukėlė didžiulį triukšmą, įtraukdama į jį ir premjerą A.Brazauską. Vėl pasigirdo raginimų atleisti A.Valionį iš pareigų, kaltinimų, kad pasielgė nediplomatiškai, atskleisdamas visuomenei pokalbių su JAV pareigūnais esmę.


Ar pajėgi mokykla ugdyti
Lietuvos pilietį?

Vilija Dailidienė

Priminsiu banalią tiesą: mokykla tėra viena valstybės institucijų ir funkcionuoja ne teorinėje, o konkrečioje visuomenėje. Ir todėl ji negali būti nei teisingesnė, nei pažangesnė už savo aplinką. Vartotojų ir vartojimo kapitalizmo sąlygomis, kurias esame priversti pripažinti kaip savo gyvenimo realybę, švietimas taip pat įgauna prekinį pobūdį. Kitaip sakant, švietimas realizuoja tai, ką jam užsako. Neišvengiamai susiduriame su problema, kokį jaunimą norėtų išsiugdyti visuomenė, ko būtent ji tikisi iš mokyklos.


Amerikiečiai planuoja naujus
kovos prieš terorizmą etapus

JAV prezidento Dž.Bušo administracija nuolat pabrėžia, kad karas Irake nebuvo vienintelė prieš islamo teroristus remiančias valstybes nukreipta operacija. Nepaisant neramumų Irako sostinėje Bagdade bei kituose šalies regionuose, amerikiečiai tikina, kad jiems pavyko pasiekti strateginius tikslus. Tačiau šiandien visą pasaulį neramina klausimas, ką gi JAV pasirinks naujuoju taikiniu kovoje prieš islamo fundamentalistus.

Pasak karo strategų, karą Irake lėmė dvi priežastys. Pirma, amerikiečiai norėjo įsitikinti, ar jų karinės pajėgos sugebės įvykdyti parengtus karinės operacijos planus ir kovoti jiems svetimoje teritorijoje. Musulmoniškose valstybėse gyvavo „Al Qaedos“ įtvirtintos nuostatos, neva amerikiečiai tikrai nekovos iki pat pergalės ir atsitrauks netekę pirmųjų karių. Karinė operacija Afganistane įrodė, kad teroristų tinklo atstovai klydo. Antrąja karo priežastimi tapo geopolitinės aplinkybės.


Maskvos ekspansijai – žalioji gatvė

Gruodžio pradžioje vyriausiuoju Rusijos energetiku vadinamas RAO „JES Rosiji“ vadovas Anatolijus Čiubaisas, vienas paskutiniųjų B.Jelcino „šeimos“ atstovų, dar neišverstų iš valdžios, pareiškė, jog pagrindinė Rusijos misija XXI amžiuje – sukurti „liberalią imperiją“, t.y. ekonomiškai pajungiant visas buvusias SSRS respublikas.

Kai kurie apžvalgininkai šį A.Čiubaiso pareiškimą vertino ne kaip politinį, atkuriant imperines ambicijas, bet kaip RAO siekį gauti kuo daugiau pelno. Tačiau faktai rodo visai ką kita. Prieš penkerius metus pradėta atkurti vadinamoji vieninga buvusios SSRS energetikos erdvė jau atkurta. Dabar keturiolika buvusių sovietinių respublikų jau sujungtos į vieningą energosistemą.


Vašingtonas ir Maskva dairosi
į posovietines respublikas

Rusija šiandien iš paskutiniųjų stengiasi susigrąžinti ilgus dešimtmečius tarptautinėje arenoje turėtą galią ir bet kokia kaina primesti savo valią kaimyninėms posovietinėms respublikoms. Tuo tarpu amerikiečiai tokiems Maskvos ketinimams stengiasi užbėgti už akių. Politologai tikina, kad šiemet JAV ir Rusijos santykiai dėl nesutarimų tarptautinėje politikoje gali itin paaštrėti.

Juokaujama, kad Rusija ir JAV slapta paskelbė viena kitai naują šaltąjį karą. Karo priežastimi tapo buvusios Sovietų Sąjungos respublikos, kurių daugelis vis dar tebesilaiko sovietinių tradicijų ir laukia lemiamo Maskvos pareigūnų žodžio. Rusijos politikai tuo skuba pasinaudoti, tuo tarpu oficialusis Vašingtonas šiame regione trokšta daug ką pakeisti, kad užtikrintų geopolitines permainas. Pasak kai kurių politikų, Vašingtonas sąmoningai siekia sukiršinti posovietines respublikas ir stagnatoriškus Kremliaus pareigūnus.


BBC – dviprasmiškoje situacijoje

Prieš 82 metus įsteigta Didžiosios Britanijos radijo transliuotoja BBC iki šiol laikoma pavyzdiniu viso pasaulio radijo bei televizijos modeliu ir daugelio ne tik britų, bet ir visame pasaulyje vertinamas autoritetingiausiu informacijos šaltiniu. Ir štai atsitiko, atrodo, neįmanomas dalykas. Ne mažiau garsus aukštas teisėjas lordas Hatonas po aštuonis mėnesius trukusio tyrimo paskelbė net 700 puslapių ataskaitą, jog BBC neteisingai apkaltino Didžiosios Britanijos vyriausybę ir asmeniškai premjerą Tonį Bleirą, kad siekdama pateisinti JAV karinę operaciją Irake ir aktyviai prie jos prisidėjusi Didžiosios Britanijos vyriausybė, o ypač premjeras, apgavo savo piliečius, paskelbdami, jog Irakas turi masinio naikinimo ginklus ir kelia grėsmę pasaulio taikai.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija