„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. kovo 25 d., Nr.6 (185)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

 

Europai reikia mūsų nuomonės

Gintaras VISOCKAS

Surasti bendrą, visiems priimtiną
nuomonę, – ne taip paprasta

Kovo 21–22 dienomis Vilniuje „Conti“ viešbutyje vyko konferencija „Pasitarimas su Europos piliečiais“. Joje tiek dėl Lietuvai, tiek dėl Europos Sąjungai aktualiausių klausimų diskutavo 36 mūsų šalies piliečiai, atrinkti atsitiktiniu būdu. Tarp atrinktųjų buvo 36 įvairaus amžiaus, išsilavinimo, socialinės padėties vyrai bei moterys. Jie per dvi dienas privalėjo suformuluoti dešimt rekomendacijų Europos Sąjungos vadovybei. ES vadovybė įsipareigojo įsiklausyti į piliečių pareikštas rekomendacijas.


Ekonominės politikos gairės

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Ekonominės permainos pasaulyje ir energetikos pertvarka palietė daugelį pasaulio valstybių. Naujas ekonomikos gaires svarsto JAV, Rusijos, Kinijos vadovai. Europos Sąjungos lyderiai kovo 19–20 dienomis Briuselyje vykusiame ES viršūnių pasitarime aptarė kelis esminius klusimus. Šiame forume dalyvavo ir Lietuvos delegacija, vadovaujama premjero Andriaus Kubiliaus. ES šalys siekia sukurti bendrą frontą prieš artėjantį G-20 viršūnių susitikimą, kuris balandžio 2 dieną vyks Londone. Lietuvoje, artėjant Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, daug svarstoma apie esminio energetikos projekto  elektros tilto su Švedija įgyvendinimą. Daug svarstoma ir apie tai, ar Europos Sąjunga gali aktyviai paremti didelį krizės poveikį jaučiančias naujosios bendrijos nares.


Rytuose padvelkė permainų vėjai

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Rusijoje ir Ukrainoje vyksta permainos – aštrėja politinė kova, vis aštriau reiškiasi ekonominė krizė, nemažai permainų vyksta ir abiejų šalių energetikos sektoriuose. Tai nulemia kelios priežastys – pirmiausia kova dėl įtakos, dėl to, kieno rankose atsidurs pagrindiniai valdžios svertai. Rusijoje prasidėjo trintis tarp prezidento Dmitrijaus Medvedevo ir premjero Vladimiro Putino, o Ukrainoje vyksta nuožmi kova tarp prezidento Viktoro Juščenkos ir premjerės Julijos Timošenko.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija