„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. rugpjūčio 19 d., Nr.13 (192)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

 

Transatlantiniuose santykiuose – naujų gairių paieškos

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Šių metų pradžioje Jungtinėse Amerikos Valstijose į valdžią atėjo Barakas Obama ir jo administracija. Europos Sąjungos ir JAV santykiai jau daugelį metų yra labai reikšmingi. Didelio susidomėjimo sulaukė dvi B. Obamos kelionės  po Europą ir Artimųjų Rytų šalis. Tai buvo pažintinės kelionės, jų metu nebuvo pasiekta kokių nors esminių sprendimų. Daug svarstyta ir tai, ar naujoji JAV administracija keis savo poziciją santykiuose su Rusija. Liepos mėnesį grupė buvusių Rytų Europos valstybių vadovų paskelbė atvirą laišką JAV vadovui B. Obamai, kuriuo įspėjo, kad iki šiol artimu Vašingtono sąjungininku laikytas regionas dabar patiria didelius išbandymus dėl agresyvaus Rusijos elgesio ir sumažėjusio JAV dėmesio šiam regionui. Šį dokumentą pasirašė buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas, buvę Lenkijos vadovai Lechas Valensa ir Aleksandras Kvasnevskis, buvusi Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga, buvęs Estijos premjeras Martas Laaras, buvęs Slovakijos prezidentas Michalas Kovačas. Kai kurie Rusijos diplomatai pavadino šį kreipimąsi „isterišku tekstu“, o kai kurie JAV politologai jį įvertino kaip dėmesio vertą dokumentą.


Apie ekonominį karą prieš Lietuvą

Nepaisant praėjusią savaitę pasiekto susitarimo tarp Rusijos ir Lietuvos muitinių bei viltingų mūsų valdžios pareigūnų pareiškimų įtampa dėl Lietuvos vežėjų situacijos pasienyje nemažėja. Buvo tikimasi, kad nuo praėjusio penktadienio Lietuvos vežėjai, važiuojantys į Kaliningradą, bus tikrinami įprastine tvarka, gerės ir važiuojančių per Baltarusiją situacija, tačiau kol kas akivaizdžių „pagerėjimo“ ženklų dar nesimato.


Neramumai Šiaurės Kaukaze

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Nuo birželio mėnesio Šiaurės Kaukazo regione įvykdyta daug teroro aktų, keliolika rezonansinių nužudymų, regione dažnai vyksta sukilėlių ir vietos milicijos, OMON pajėgų bei kariuomenės susirėmimai. Nors oficialiojo Kremliaus atstovai šių metų pradžioje teigė, kad padėtis Šiaurės Kaukaze stabili, tačiau šio pavasario ir ypač vasaros įvykiai liudija ką kita. Čečėnijoje neramu, bet pastaruoju metu dar daugiau rezonansinių įvykių vyksta Ingušijoje ir Dagestane. Sukilėlių susirėmimai su kariuomene ir milicijos būriais vyksta ir kitose Šiaurės Kaukazo respublikose.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija