„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. balandžio 7 d., Nr.6 (206)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

 

Moldovos pasirinkimas: arba vakarietiška, arba prorusiška

Moldovos istorikas Oktavianas Cyku
Autoriaus nuotrauka

Su Laisvojo tarptautinio Moldovos universiteto Istorijos ir politikos mokslų instituto direktoriumi dr. Oktavianu Cyku susipažinome Vilniuje, kai jis atvyko į tarptautinę konferenciją. Istorikas O. Cyku sutiko atsakyti į „XXI amžiaus“ klausimus apie Moldovos problemas, skirtumus tarp moldavų ir rumunų tautų, Padniestrės regioną... Klausimų svečiui pateikėme daug, kadangi apie gyvenimą šiandieninėje Moldovoje turime labai mažai žinių. Su dr.  O. Cyku kalbasi „XXI amžiaus“ korespondentas Gintaras Visockas.


Kremliaus spindesys ir skurdas

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Lietuvos ir Rusijos santykiuose per du dešimtmečius būta įvairių periodų. 1991–1997 metais vyko gana konstruktyvus bendradarbiavimas tarp Lietuvos pareigūnų ir Rusiją valdžiusios B. Jelcino administracijos atstovų. Vėliau būta ir įvairių nesusipratimų bei trinties tarpvalstybiniuose santykiuose. 2000 metais tarpvalstybiniuose santykiuose įvyko esminis posūkis. Rusijoje į  valdžią atėjus V. Putinui ir KGB-FSB klanams, prasidėjo imperialistinės užsienio politikos atgimimas. Tai atsiliepė ir Rusijos santykiams su kaimyninėmis šalimis. Kovo 26–27 dienomis Maskvoje viešėjo premjeras Andrius Kubilius. Su juo susitiko Rusijos premjeras Vladimiras Putinas ir kiti aukšto rango Rusijos valdžios pareigūnai. Po dviejų dienų Maskvoje įvyko galingi teroro aktai, jų metu žuvo 40 žmonių, per 100 sužeista. Ši diena jau praminta „Kruvinuoju pirmadieniu“.


Maskvoje įvykdyti galingi teroro aktai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Kovo 29-osios rytą Maskvoje įvykdyti du galingi teroro aktai. Jų metu žuvo 38 žmonės, per 100 sužeista. Kovo 29 dienos vakare mirė dar du sužeistieji, tad aukų skaičius pasiekė 40. Pirmasis sprogimas įvyko metro stotyje „Lubianka“ 7 valandos 57 minutės, kitas – 8 valandos 30 minučių kitoje metro stotyje. Įvykio vietas apsupo milicijos ir FSB pareigūnai. Nustatyta, kad sprogimams naudoti stiprūs sprogmenys – heksogenas. Kovo 29-osios popiete sprogimų vietose apsilankė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas ir padėjo gėlių puokštes žuvusiųjų atminimui. D. Medvedevas, kalbėdamas prie „Lubiankos“ metro stoties, pareiškė, kad „visi šių teroro išpuolių organizatoriai bus sunaikinti“. Teigiama, kad sprogimus surengė dvi mirtininkės.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija