„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. liepos 7 d., Nr.12 (234)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

 

Politika, nukreipta į praeitį

Vytautas Visockas

Konferencijos dalyviai Seimo
Kovo 11-osios salėje

Vasaros pradžia buvo ne tik trumpiausių naktų, paparčio „žydėjimo“ metas, bet ir mėnuo, prieš septyniasdešimt metų paženklintas žiauriausio pasaulio istorijoje nacistinės Vokietijos ir komunistinės Sovietų Sąjungos karo, nusinešusio dešimtis milijonų žmonių gyvybių, pradžia, mėnuo, kai prieš 71-erius metus netekome laisvės. Okupacijos, Gedulo ir Vilties mėnuo. Kasmet birželio mėnesį ieškome ne tik paparčio žiedo, bet ir atsakymo, kodėl taip atsitiko, kas dėl to kaltas. Ieškome ir toli gražu ne kiekvienas tą atsakymą, kaip ir paparčio žiedą, randame.


Vertybių ir ideologijų kryžkelė

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Iš oligarchijos liūno pakilusioms postkomunistinėms šalims – Lenkijai, Slovakijai, Vengrijai, taip pat Lotynų Amerikos valstybėms – Urugvajui, Kosta Rikai ir Argentinai padėjo oligarchų klasės ir šios klasės interesus ginančios neoliberalizmo ideologijos pažabojimas. Tuo tarpu Rusijoje, Ukrainoje, Bulgarijoje, Latvijoje ir  Lietuvoje toliau klesti oligarchai ir korumpuoti politikai, o jiems talkina neoliberalizmo ideologiją propaguojantys ekonomikos ekspertai, krikščioniškosios vertybės stumiamos į užribį. Lietuvoje toliau žlugdoma ir naikinama krikščioniška spauda. Liepos 3 dieną Feodosijos mieste (Ukraina) V. Janukovyčiaus režimo atsiųsti specialiųjų būrių smogikai mušė ir spardė su kryžiais ėjusiais tikinčiuosius.


Tarptautinė konferencija apie ukrainiečių didvyrį

Gintaras Visockas

Ukrainos patriotas Jevhenas
Konovalecas, rusų žvalgybininkų
nužudytas 1938 metais Roterdame

Birželio 17-ąją Seimo Konstitucijos salėje buvo surengta tarptautinė konferencija „Jehven Konovalec: Lietuvos pilietis, Ukrainos patriotas. 120-ųjų gimimo metinių minėjimas“. Konferencijos organizatoriai – Lietuvos Respublikos Seimo deputatas Kazimieras Uoka, Išsivadavimo judėjimo tyrimų centras (Ukraina) ir Lietuvos ukrainų organizacijos. Konferencijos dalyviai turėjo puikią progą susipažinti su ukrainiečių patriotu karininku Jehvenu Konovalecu, visą gyvenimą atidavusiu kovai su lenkų ir rusų okupantais.


Pertvarkomi santykiai su „Gazprom“

Prieš išeidamas ilgalaikėms atostogoms Seimas pritarė Gamtinių dujų įstatymo pataisoms, pagal kurias išskaidoma bendrovė „Lietuvos dujos“, o magistraliniai dujotiekiai perimami į valstybės rankas. Antradienį po svarstymo už pataisas balsavo 78 Seimo nariai, prieš – 23, o 13 susilaikė. Svarstant pateiktas pataisas, susikirto opozicijos ir valdančiųjų partijų nuomonės – pirmieji tvirtino, kad tai brangins dujas, o antrieji žadėjo mažesnes kainas. Per diskusijas neišvengta kaltinimų rusofobija ir rusų dujų milžino baimės. Pataisose numatyta, kad Lietuvoje gamtinių dujų perdavimo veikla privalo būti atskirta nuo gamtinių dujų gavybos bei tiekimo veiklų, atskiriant perdavimo sistemos ir perdavimo sistemos operatoriaus nuosavybę nuo gavybos ir tiekimo veiklą vykdančių gamtinių dujų įmonių. Įstatyme numatyta galimybė pirmiausiai patiems „Lietuvos dujų“ akcininkams susitarti dėl įmonės skaidymo. Taip Lietuva nusprendė pasirinkti griežčiausią Europos Sąjungos trečiojo energetikos paketo alternatyvą – visišką veiklų atskyrimą.


Ministras atvyko trumpam

Birželio 30 dieną Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis vis dėlto atvyko į Vilnių. Tačiau kitą dieną surengtame Demokratijų bendrijos šalių užsienio reikalų ministrų susitikime nedalyvavo – Lenkijai atstovavo buvęs prezidentas Aleksandras Kwasniewskis. Užsienio reikalų ministrų susitikimas Vilniuje vyko pažymint Lietuvos pirmininkavimo bendrijoje pabaigą. Pirmininkavimas liepos 1-ąją buvo perduotas Mongolijai. Renginyje dalyvavo daug aukštų pareigūnų, tarp jų – ir JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton. Anksčiau žadėjęs nekelti kojos į Vilnių iki bus išspręstos lenkų tautinės mažumos problemos, R. Sikorskis į Vilnių atvyko ketvirtadienio vakarą tik kelioms valandoms. Vilniuje R. Sikorskis susitiko su lenkų tautinės mažumos atstovais. Atsakydamas į klausimą apie įtemptus dvišalius santykius ministras sakė laukiantis palankumo gesto iš Lietuvos pusės: „Kaip žinote, mes norime turėti geriausius įmanomus santykius su Lietuva. Kas tam padėtų? Tai būtų palankumo gestas Lietuvos lenkų mažumai. Tai, manau, yra abipusis interesas ir mes kantriai to lauksime“. Tačiau ministras neatskleidė, apie ką kalbėjosi su lenkų atstovais, tik minėjo kažkokius neįvykdytus Lietuvos vadovų įsipareigojimus: „Lenkų tautinė mažuma Lietuvoje yra politiškai įtakinga, labai populiari šioje šalyje ir mes tęsime dialogą su Lietuvos vadovais apie įsipareigojimų vykdymą, kurie iki šiol nepadaryti“.


Nužudytas pulkininkas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Birželio 10 dieną Maskvoje nušautas pulkininkas Jurijus Budanovas. Šis buvęs rusų kariuomenės karininkas išgarsėjo 2000 metais, kai organizavo jaunos čečėnės nužudymą, paskui buvo suimtas, teisiamas ir iki 2009 metų pradžios įkalintas.

Nužudymas įvykdytas tuo metu, kai J. Budanovas išėjo iš notarų biuro Maskvos centre. Staiga pribėgęs vyriškis iš pistoleto iššovė keturis šūvius. J. Budanovas mirė iškart, o žudikas įsėdo į baltos spalvos „Mitsubishi“ markės automobilį ir nuvažiavo. Netrukus sudegintas automobilis rastas už kelių kilometrų. Birželio 13 dieną J. Budanovas palaidotas netoli Maskvos esančio Chimkų miesto kapinėse, laidotuvėse dalyvavo per 600 žmonių.


Graikijos parlamentas pritarė biudžeto taupymui

Biudžeto taupymo planas, kurį siūlė Graikijos ministras pirmininkas George’as Papandreou, buvo patvirtintas ketvirtadienį per antrą balsavimą šalies parlamente: jam pritarė 155 parlamentarai, prieš projektą balsavo 136 parlamentarai. Penkerių metų biudžeto programa, numatanti išlaidų mažinimą, mokesčių didinimą ir plačią privatizaciją, kurios bendra vertė sudaro 78 mlrd. eurų, yra viena pagrindinių sąlygų, kad šalis gautų jau penktą sumą iš bendros kreditinės 110 mlrd. eurų ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalbos programos. G. Papandreou pareiškė, kad įstatymų leidėjai laimėjo sunkią kovą, kad piliečiams būtų paskelbtas griežtas taupymas ir tokiu būdu išvengta bankroto.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija