„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. rugsėjo 7 d., Nr.15 (237)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

 

Lenkų politikai kelia sumaištį mokyklose

Ar „paliaubos“ bus tikros?

Dalis Lietuvos lenkų mokinių
penktadienį ėjo ne į mokyklas,
o į protestą, vykusį
prie prezidentūros
Jono Česnavičiaus nuotrauka

Nepaisydami prasidėjusių mokslo metų, dalis Lietuvos lenkų mokinių penktadienį ėjo ne į mokyklas, o į protestą prieš naująjį Švietimo įstatymą, kurio pataisos sustiprina lietuvių kalbos mokymą tautinių mažumų mokyklose ir nuo 2013-ųjų suvienodina lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų abiturientams. Penktadienio ryte prasidėjusi protesto akcija tęsėsi dvi valandas. S. Daukanto aikštėje beveik tūkstantis susirinkusių mokinių buvo atsinešę be jokio pagrindo įstatymą smerkiančius plakatus, reikalaujančius „laisvės mokytis gimtąją kalbą“, smerkiančius „diskriminacijos ir nutautinimo politiką“. Įvairiausius priekaištus įstatymui „drabstė“ Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) politikai, kai kurie mokiniai, jų tėvai. Lietuvos lenkų mokinius iš atokesnių regionų į protesto akciją Vilniuje suvežė lenkų politikų užsakyti autobusai.


Būtinoji gintis

Gintaras Visockas

Viename paskutiniųjų savo interviu, duotų televizijai RTVi, žymus Rusijos žurnalistas, žurnalo „GQ“ redaktorius Nikolajus Uskovas kalbėjo apie tuos, kurie kelia maksimalius reikalavimus tiek sau, tiek aplinkiniams. Ne maksimalistai politikai ir verslininkai taip ir lieka prie „suskilusios geldos“. Tetrokštantis nebankrutuoti verslininkas nevertas sudilusio skatiko, jis būtinai bankrutuos, nes neturi ilgalaikių tikslų.


Sarkazmu dvelkiančios naujienos

Jonas Dzindziliauskas

Karšta vasara pažėrė skambių diplomatinių skandalų. Lietuvą jie purtė nuo liepos pradžios. Aišku, kad nedidelės ir jaunos posovietinės erdvės demokratija ne visada sugeba apginti savo interesus. Vidaus ir užsienio politikoje dažniausiai mokomasi ne iš kitų, o iš savų klaidų.

Lietuvos viražai pralenkė bet kokią fantaziją. Nors šalies vadovai įvairiomis progomis, o kartais ir be progų mėgsta pakalbėti apie valstybės interesų gynimą užsienyje, naujas ar senas strategines draugystes ar kokių nedemokratiškų režimų perauklėjimą, realybė dažniausiai parodo, kad dažnai Lietuvos užsienio politikos žingsniai lieka nelogiški ir sunkiai suvokiami netgi saviems piliečiams.


Kaukazo Emyratui – beveik ketveri metai 

Kastytis Stalioraitis

2007 metų spalio 7 d. demokratinės Čečėnijos Respublikos Ičkerija prezidentas Dokka Umarovas paskelbė Šariato valdomą Islamo valstybę visame Šiaurės Kaukaze – Kaukazo Emyratą. Toks sprendimas buvo priimtas pirmiausia dėl to, kad nepavykus pasiekti demokratinės Čečėnijos valstybės diplomatinio pripažinimo didelė dalis ginkluotų čečėnų dalinių pakriko. Dabartinis Kaukazo Emyrato emyras D. Umarovas neseniai pripažino, kad tuo metu su Rusijos Federalinės valdžios ginkluotais daliniais kai kuriuose frontuose kovojo vos kelios dešimtys čečėnų kovotojų. Šiandien Kaukazo Emyrato ginkluotame pasipriešinime Rusijos federalinėms pajėgoms dalyvauja tūkstančiai modžahedų. Kaukazo Emyratas tapo svarbiu geopolitiniame regiono žemėlapyje, ypač po Rusijos ir Gruzijos karo.


Karinio orlaivio sudužimo priežastis tirti padės ir prancūzai

Sudužusio Lietuvos karinių
oro pajėgų orlaivio „L39 ZA Albatros“
nuolaužų iškėlimo darbai

Šiaulių rajone, šalia Rėkyvos ežero, tęsiami sudužusio Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivio „L39 ZA Albatros“ nuolaužų iškėlimo darbai – į Karinių oro pajėgų Aviacijos bazę Šiauliuose jau yra išgabenta apie pusė orlaivio nuolaužų. Incidentas įvyko antradienį, rugpjūčio 30-ąją, kai Šiaulių apylinkėse esančioje Lietuvos kariuomenės Aviacijos bazėje vykstančių pratybų metu ore susidūrė Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivis „L-39ZA Albatros“ ir Prancūzijos karinių oro pajėgų naikintuvas „Mirage 2000C“. Po susidūrimo ore Lietuvos karinių oro pajėgų lengvasis atakos naikintuvas nukrito šalia Rėkyvos ežero. Pilotai sėkmingai katapultavosi. Naikintuvas „Mirage 2000C“ nusileido pats, bet patyręs stabilizatoriaus pažeidimus. Lietuvos orlaivio iškėlimui naudojama įvairi įranga, skirta vandens išsiurbimui, taip pat keltuvai, lynai – objektų iškėlimui. Darbus tęsia ir incidentą tirianti speciali komisija – apklausiami įvykio liudininkai. Vykdant tyrimą yra bendraujama ir su NATO partneriais. Tyrimą ir darbus apsunkina tai, kad lėktuvas nukrito į pelkėtą vietovę. Gruntas šioje vietoje yra nestabilus, daug vandens, vietovė yra nepasiekiama sunkiuoju transportu. Nuolaužoms iškelti naudojamas sraigtasparnis.


Europos Taryba kritikuoja

Europos Taryba (ET) ketvirtadienį išplatino pareiškimą, kuriame kritikuoja Europos vyriausybes dėl vangumo tiriant joms pavaldžių tarnybų ir Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) veiksmus vykdant „karą prieš terorą“ Senajame žemyne. Pranešime rašoma: „JAV sukūrė plačią koaliciją siekiant greitos ir tinkamos bausmės atsakingiesiems ir siekiant užkirsti kelią panašių baisybių pasikartojimui (...). Tragiškas nesėkmes lėmė neteisingai pasirinkti veiklos metodai. Siekiant kovoti su teroristams priskiriamais nusikaltimais, JAV vadovaujamame kare prieš terorą buvo padaryta kitų nesuskaičiuojamų nusikaltimų. Daug šių nusikaltimų buvo sąmoningai ir atidžiai uždangstyta“.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija