„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. birželio 27 d., Nr. 6 (271)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Baltijos šalys ir Lenkija – taikios kovos už laisvę pavyzdys

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
(šešta iš kairės) dalyvauja Lenkijos
laisvės judėjimo 25-mečio minėjime

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
su JAV prezidentu Baraku Obama ir kitų
valstybių vadovais pietų metu Varšuvoje

Birželio 4 dieną Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė Lenkijos prezidento Bronislavo Komorovskio kvietimu dalyvavo Varšuvoje vykusiame Lenkijos laisvės judėjimo 25 metų minėjime.

1989 m. birželio 4 d. Lenkijoje įvyko pirmieji laisvi rinkimai į Seimą ir Senatą, kuriuos laimėjo judėjimas „Solidarumas“, buvo suformuota pirmoji nekomunistinė Vyriausybė Vidurio ir Rytų Europoje. Tais pačiais metais, rugpjūčio 23-iąją, pirmą kartą minėdamos skaudžias Ribentropo–Molotovo pakto pasekmes Lietuva, Latvija ir Estija susivienijo Baltijos kelyje, kuris simbolizavo okupuotų valstybių laisvės siekį. Šie įvykiai tapo sovietinės imperijos žlugimo pradžia.

Prezidentės teigimu, naujų grėsmių akivaizdoje šie istoriniai įvykiai įgauna naują prasmę ir yra pavyzdys kitoms laisvės siekiančioms tautoms.

„Praėjo ketvirtis amžiaus, kai mūsų tautos pirmos sugebėjo taikiai išsikovoti laisvę. Tai be galo stiprus pavyzdys ir kitoms demokratijos keliu einančioms tautoms. Europa dar nebaigta kurti – dar ne visos šalys išsivadavo iš sovietizacijos gniaužtų, o Rusija vėl grasina laisvę atgavusioms tautoms. Aneksija ir okupacija vėl tapo realia grėsme Europos žemyne. Todėl turime būti vieningi gindami savo laisvę“, – sakė Lietuvos Prezidentė. Pasak jos, bendros grėsmės dar labiau suartino Lietuvą su Lenkija, kurios šiuos 25 metus buvo tvirtos partnerės regione, ES ir NATO.

Iškilmėse Varšuvoje dalyvavo ES, JAV, Latvijos, Estijos, Suomijos, Čekijos, Slovakijos, Rumunijos, Slovėnijos, Kroatijos, Bulgarijos, Vokietijos, Austrijos, Ukrainos ir Vengrijos prezidentai, Kanados premjeras, Belgijos karalius, Liuksemburgo Didysis Kunigaikštis.

Šalių vadovų susitikimuose aptarti Europos saugumo klausimai Rusijos grėsmės akivaizdoje. Kalbėta apie atsaką ne tik į karines, bet ir į ekonomines, energetines, informacines grėsmes.

Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija