„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. birželio 27 d., Nr. 6 (271)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Lietuviški produktai pripažinti Europoje

Žemės ūkio ministerija pranešė, kad Europos Komisija į „Saugomų kilmės vietos nuorodų“ ir „Saugomų geografinių nuorodų“ registrą įtraukė lietuvišką varškės sūrį. Tai buvo trečiasis lietuviškas produktas, įgijęs saugomą produkto pavadinimą ES lygiu.

Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Kokybės politikos skyriaus vedėja Angelė Liubeckienė džiaugėsi, kad šiame sąraše, be lietuviško varškės sūrio, yra dar du gaminiai: skilandis, kuriam suteikta „Garantuoto tradicinio gaminio nuoroda“, bei Seinų–Lazdijų krašto medus, kuriam suteikta „Saugoma kilmės vietos nuoroda“. Pripažinimas ES lygiu suteikia galimybę sūrį ženklinti specialiu ES ženklu su nuoroda „Saugoma geografinė nuoroda“.

„Lietuvoje varškės sūris, kaip paminėta rašytiniuose šaltiniuose – XVI amžiuje dvarų inventoriuose, – buvo gaminamas jau viduramžiais. Daug rankų darbo reikalaujantis gamybos būdas, kuomet masė rankomis kemšama į tradicinius reto audinio trikampius sūrmaišius, kurių platesnis galas užrišamas mazgu, ir sūris įgauna specifinę trikampės prizmės su suapvalintais kampais formą, išsaugotas iki šių dienų. Tai yra neatsiejama Lietuvos kulinarinio ir tautinio paveldo bei įvaizdžio dalis“, – pasakojo A. Liubeckienė. Ji paaiškino, kad lietuviško varškės sūrio pavadinimu gaminamas ir „Saugoma geografine nuoroda“ ženklinamas galės būti ne tik šviežias be pridėtų prieskoninių augalų ir su jais varškės sūris, bet ir rūkytas, keptas ar džiovintas. Į sūrį negali būti dedama maisto priedų, kvapiųjų medžiagų ar dažiklių. Saugomus pavadinimus turintiems produktams privaloma produkto specifikacija, kurią galima rasti Žemės ūkio ministerijos puslapyje www.zum.lt ir nepriklausomos institucijos atitikties produkto specifikacijai kontrolė. A. Liubeckienė atkreipė dėmesį, kad gamintojai, norintys gaminti ir ženklinti šį produktą specialiu ES ženklu, turi kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir sudaryti su ja sutartis dėl jo kontrolės.

O netrukus po varškės sūrio, Europos Komisijos pripažinimo sulaukė ir Stakliškių midus, kuris tapo ketvirtuoju lietuvišku saugomu produktu Europos Sąjungoje.

„Pripažinimo Europos Sąjungoje laukia ir dar trys lietuviški produktai: sūris „Liliputas“, Daujėnų naminė duona bei žemaitiškas kastinys“, – sakė A. Liubeckienė.

Europos Sąjungoje iš viso yra registruota daugiau kaip 1100 įvairių sūrio, mėsos, kumpio, vaisių ir daržovių, alaus, konditerijos bei kitų žemės ūkio ir maisto produktų pavadinimų. Tai rodo, kad gamintojams yra naudingas jų produktų pripažinimas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija