„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. birželio 27 d., Nr. 6 (271)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Uzbekai pirktų mūsų gyvulius

„Pirktume lietuviškus galvijus, kiaules, ožkas, triušius. Mokėtume iš karto“, – taip Uzbekistane vykusiame susitikime su Lietuvos žemės ūkio viceministru Ryčiu Šatkausku (dabar jau atsistatydinusiu) kalbėjo šios šalies žemės ūkio viceministras Jašinas Chidirovas.

Stiprėjanti Azijos regiono valstybė Uzbekistanas yra ilgametis Lietuvos prekybos žemės ūkio ir maisto produktais partneris.  Lietuvos–Uzbekistano santykiuose gausu nišų galimam šalių bendradarbiavimui: uzbekai mato prekybos santykių su mūsų šalimi perspektyvą ir yra suinteresuoti plėtoti dvišalį bendradarbiavimą žemės ūkio srityje. Pasak R. Šatkausko, juos taip pat domina dėstytojų ir studentų mainai, moksliniai tyrimai žemės ūkio, socialinių mokslų ir kitose srityse, sodininkystė ir  daržininkystė.

Taškente viešėjusi Žemės ūkio ministerijos delegacija apsilankė tarptautinėje parodoje „Agrominitech EXPO-2014“, kuri rengiama jau devynerius metus (per visą tą laiką joje dalyvavo daugiau kaip keli šimtai įmonių iš 35 pasaulio šalių), pristatoma naujausia technika, skirta žemės ūkiui. Viceministro  R. Šatkausko vadovaujama delegacija lankėsi ir Uzbekistano ūkiuose, maisto perdirbimo įmonėse Samarkando ir Taškento srityse.

Uzbekistanas – sparčiai auganti Azijos regiono valstybė, plėtojanti ir modernizuojanti savo ekonomiką, žemės ūkį bei paslaugų sektorių, ambicingai siekianti europinių standartų įgyvendinimo. Didelis Lietuvos pažangumas Uzbekistanui aktualiame žemės ūkio sektoriuje – labai svarbi priežastis abipusės partnerystės plėtrai. Uzbekistane dirbama žemė sudaro tik 11 proc. šalies teritorijos – visa dirbama žemė yra drėkinama. Daugiau kaip 60 proc. gyventojų yra įsikūrę kaimo vietovėse. Svarbiausia pramoninės reikšmės kultūra – vilnamedžiai, tačiau auginami ir kviečiai, bulvės, morkos, arbūzai, vynuogės, pomidorai.

Pernai Uzbekistanas pagal eksportą  buvo 26 vietoje iš 134 Lietuvos eksporto partnerių. Iš lietuviškų produktų į Uzbekistaną daugiausia eksportuota pieno produktų (sviesto, varškės, sūrių, lieso pieno ir išrūgų miltų, ledų), o sviesto eksportas, palyginti su 2012 metais, padidėjo net 12 kartų. Iš Uzbekistano į Lietuvą buvo importuotos tik vynuogės ir melionai. 2013 metais visas žemės ūkio ir maisto produktų eksportas iš Lietuvos siekė 4696,8 mln. eurų. Žemės ūkio ir maisto produktai sudarė 19,1 proc. viso Lietuvos prekių eksporto. 2014 metais sausio-kovo mėnesiais daugiausia iš lietuviškos kilmės produktų eksportuota miltų, granulių ir rupinių iš žuvų, sūrių ir varškės, sviesto, grietininių ir kitų valgomųjų ledų. Šie produktai sudarė 96 proc. eksportuotų lietuviškos kilmės produktų vertės.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija