„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. rugpjūčio 29 d., Nr. 7 (272)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Baltijos šalių premjerai Rygoje dalijosi prisiminimais apie Baltijos kelią

Rugpjūčio 23 dieną Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius Rygoje drauge su Latvijos ir Estijos vyriausybių vadovais dalyvavo Baltijos kelio 25-mečio paminėjimo renginiuose.

Pakeliui į Latviją buvusiame Saločių–Grenctalės sienos kirtimo punkte Vyriausybės vadovas pasveikino Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos organizuoto tradicinio tarptautinio bėgimo „Baltijos kelias“ dalyvius, pasiekusius tarpinį maršruto Vilnius–Ryga–Talinas etapą, įteikė jiems Lietuvos vėliavą. Rygoje, Latvijos geležinkelio muziejuje, Vyriausybių vadovams, visuomenei ir žiniasklaidai buvo pristatytas europinės vežės geležinkelio „Rail Baltica“ projektas.

„Kartu mes nuėjome ilgą kelią po to, kai mūsų dviejų milijonų rankos 600 kilometrų atkarpoje sujungė tris Baltijos valstybes, – sakė Lietuvos ministras pirmininkas A. Butkevičius. – Šiandien kuriame kitą Vilnių, Rygą ir Taliną siejantį ryšį – modernų geležinkelį, kuris visais atžvilgiais mūsų regioną dar labiau priartins prie Europos Sąjungos sostinių“. Premjeras pažymėjo, kad trijų šalių bendros įmonės įsteigimas ženklins šio projekto sėkmę, nes dar labiau patvirtinsime savo įsipareigojimus, kurių įgyvendinimui siekiame paramos iš ES fondų.

Latvijos nacionalinėje bibliotekoje premjeras A. Butkevičius dalyvavo UNESCO projekto „Baltijos kelio atminties knyga“ ir jubiliejui skirto pašto ženklo pristatyme. Atminties knygoje fiksuojami šios akcijos organizatorių ir dalyvių prisiminimai. Savo prisiminimais darydamas knygos įrašą pasidalijo ir Lietuvos Vyriausybės vadovas. „Lietuvos Sąjūdžio organizuota žmonių grandinė man tapo įspūdingu liudijimu, kiek mūsų daug, kad esame stiprūs ir kad atėjo laikas atverti duris į laisvę. Ši idėja, persmelkusi ir atokesnių provincijų žmones, tarp kurių buvo ir mano Vilkaviškis, galutinai pakeitė mūsų gyvenimą. Tą dieną suvokėme, kad kiekvienas ir visi kartu – lietuviai, latviai, estai – pradedame tiesti savo laisvės kelią“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija