„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. spalio 31 d., Nr. 9 (274)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Lietuviai Argentinos Imigrantų šventėse

Jonas Ignas Fourment Kalvelis

Argentinos Lietuvių bendruomenės
ir vaikų karalienės

Automobiliu pristatomas
Gedimino pilies bokštas

Lietuvių šokėjai parade

Lietuvių bendruomenė su kapelijos
„Sutaras“ nariais

Rugsėjo ir spalio savaitgaliais Argentinoje, Beriso (Berisso) mieste, vyko Provincijų imigrantų šventės. Į jas susirinko daugiau nei 70 tūkstančių žmonių iš visos Argentinos. Lietuvių draugija „Nemunas“ surengė didelę parodą, kurioje pristatė Lietuvos kultūrą, tradicijas, patiekalus.

Beriso mieste veikia didelė lietuvių bendruomenė. Iki Pirmojo pasaulinio karo čia buvo viena didžiausių Argentinos lietuvių kolonijų, į kurią atvyko apie 3000 lietuvių.

Beriso miestas yra oficialiai pripažintas ir paskelbtas Argentinos sostinės Buenos Airių provincijos „Imigrantų sostine“. Lietuvių draugija „Nemunas“ yra „Imigrantų sąjungos organizacijos“ narys ir jau 37 metus, kasmet organizuoja Imigrantų šventę. Dabar šią organizaciją sudaro 20 imigrantų bendruomenių.

Šventės metu, pirmą kartą Imigrantų šventės istorijoje, grojo garbės svečiai iš Lietuvos – tautiška kapelija „Sutaras“ iš Vilniaus. Tai – pirmas kartas, kai muzikos grupė atvyksta į Beriso miestą iš krašto, kuris dalyvauja Imigrantų sąjungos organizacijoje. Tautiška kapelija „Sutaras“ yra savarankiška, profesionali folkloro grupė. Jos repertuare – visa lietuvių liaudies instrumentinės muzikos panorama. Nuo įsikūrimo (1988 metais) „Sutaras“ suruošė daugiau nei 5300 viešų pasirodymų – koncertų, vakaronių, televizijos ir radijo laidų, pasirodymų festivaliuose, parodose ir įvairiausiose šventėse. „Sutaras“ aplankė Urugvajų, koncertavo įvairiuose festivaliuose, bei buvo susitikęs su Urugvajaus lietuvių bendruomene, koncertavo Nacioliniame La Platos universitete, Menų fakultete.

Pernai į šventę buvo atvykęs senjorų šokių ansamblis „Miestelėnai“ iš Panevėžio.

Imigrantų šventėje koncertavo „Nemuno“ lietuvių draugijos ansambliai: lietuvių vaikų šokių grupė „Skaidra“, lietuvių jaunimo šokėjų grupė „Nemunas“ ir lietuvių senjorų šokėjų grupė „Griaustinis“. Visi šie kolektyvai gražiai šoko penkiems tūkstančiams žiūrovų. Tautinių šokių ansamblis „Nemunas“ scenoje koncertavo kartu su ansambliu „Griaustinis“. Tautinė kapelija „Sutaras“ grojo be sustojimo. Draugija „Nemunas“ specialiai pakvietė „Sutarą“ groti koncerte visą valandą tūkstančiams žiūrovų, o šie plojo nesustodami. Scenoje vienu metu sukosi šešiolika ansambliečių porų. Tautišką kapeliją „Sutaras“, spalio 11 dieną koncertavusią Berise, miesto Savivaldybės meras paskelbė Municipaliniu paveldu, visiems ansamblio dalyviams suteikti Garbės svečio vardai.

Argentinos lietuvių draugija šventėje pristatė lietuviškus patiekalus: kugelį, keptą kiaulieną su kopūstais ir krienais, keptą kiaulieną su grybų padažu. Patiekalus mielai pirko šventės dalyviai ir svečiai, maistas visiems labai patiko. Dar buvo pristatomas alus „Kaunas“, kurį gamina lietuvių imigrantų anūkas iš Mar del Platos miesto. Šis alus irgi patiko svečiams, nes pasirodė labai skanus. Dar buvo ir „Baltic Porter“ stiliaus alaus.

Paskutinę šventės dieną vyko paradas, kuriame dalyvavo daugiau nei 90 bendruomenės narių, visi buvo pasipuošę tautiniais drabužiais. Jie žygiavo pagrindiniu Beriso miesto prospektu Avenida Montevideo, šokdami pagal lietuvišką muziką. Daugiau kaip 100 lietuvių bendruomenės narių su tautiniais drabužiais šokį „Gumbinė“ bei kitus lietuviškus šokius šoko dešimtyje kvartalų. Čia irgi grojo tautiška kapelija „Sutaras“, plojo tūkstančiai žmonių. Draugija „Nemunas“ pristatė ant automobilio įrengtą stilizuotą Gedimino pilies bokštą.

Argentinos lietuvių bendruomenei šventėje atstovavo lietuvių vaikų bendruomenės karalienė Carola Camilión Daskus Aksinavicius iš Buenos Airių provincijos ir lietuvių kolonijos karalienė Aniela Ona Milena Remorini Gasunaite, kuri iš visų tautų karalienių užėmė trečiąją vietą, ji buvo išrinkta kaip antroji princesė. Šventės teisėjų komisija iš visų 37-osios Provincijų imigrantų šventės dalyvių išrinko šventės karalienę. Šis titulas atiteko Italijos atstovei.

Šventėje buvo pavaizduota, kaip imigrantai į Argentiną atplaukė laivu. Imigrantų reprezentacijoje – išlipimo iš laivo ceremonijoje – dalyvavo lietuvių bendruomenės nariai, apsirengę to meto drabužiais. Vyko futbolo, tinklinio ir krepšinio turnyras. Lietuvos komandai atiteko trečioji vieta.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija