„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. lapkričio 28 d., Nr. 10 (275)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Lietuvos interesas – stipri ir demokratiška Ukraina

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
su Ukrainos vadovu Petro Porošenka

Prezidentė lankosi Kijevo
Nepriklausomybės aikštėje (Maidane)

Lietuvos Prezidentė susitinka
su Ukrainos ministru
pirmininku Arsenijumi Jaceniuku

Lapkričio 24 dieną, pirmadienį, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė lankėsi Ukrainos sostinėje Kijeve. Ten susitiko su šios šalies prezidentu Petro Porošenka. Šalių vadovai pirmininkavo septintajam Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų Tarybos posėdžiui, kuriame aptartos konkrečios priemonės, kuriomis Lietuva galėtų padėti šiai šaliai įgyvendinti būtinas reformas ir užtikrinti savo ir viso regiono saugumą. „Šiandien Ukraina susiduria su itin dideliais iššūkiais – atplėšta jos teritorijos dalis, Rytuose vykstančiame kare žūsta jos kariai ir taikūs gyventojai. Tuo pat metu ši šalis turi įgyvendinti sudėtingas, bet valstybės ateičiai būtinas reformas. Ukrainai sunku. Todėl turime ir galime jai padėti“, – sakė Prezidentė. Ji pabrėžė, kad Ukrainai yra labai svarbu nedelsti ir įgyvendinti Asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties su ES nuostatas bei kitas būtinas reformas. Lietuva visada rėmė ir rems Ukrainos žmonių pasirinkimą. Mūsų šalis gali pasiūlyti reikalingą ekspertinę pagalbą ekonomikos, teisėtvarkos, energetikos, transporto ir kitose srityse. Pasak Lietuvos vadovės, Ukrainai patiriant karinį puolimą, itin svarbus bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityse. Lietuva reabilitacijai priima sužeistus Ukrainos karius, teikia maisto, drabužių, medicinos pagalbą ir yra pasirengusi artimiausiu metu ją padidinti. Siekiant perduoti Lietuvos sukauptą modernios kariuomenės kūrimo patirtį, ketinama kviesti daugiau Ukrainos karių studijuoti Lietuvos karo akademijoje, rengti bendras pratybas ir baigti kurti trišalę Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos brigadą.

Prezidentų susitikime kalbėta apie Lietuvai ir Ukrainai svarbius energetinio saugumo klausimus. Lietuva gali pasidalinti savo patirtimi, kaip didinti energetinį savarankiškumą, kurti skaidrią ir konkurencingą energetikos rinką. Ukrainoje šalies vadovė taip pat aptarė dvišalio bendradarbiavimo klausimus ir prekybos ryšių stiprinimą. Lietuvos verslas yra suinteresuotas sąlygų investicijoms bei prekybai skaidrumu ir stabilumu Ukrainoje ir gali padėti jos įmonėms diegti europietiškos prekių ir paslaugų kokybės standartus.

Valstybių vadovai pasirašė Lietuvos ir Ukrainos strateginės partnerystės plėtojimo 2015–2016 metais gaires.

D. Grybauskaitė Kijeve susitiko ir su Ukrainos ministru pirmininku Arsenijumi Jaceniuku. Su juo aptarė Ukrainos pažangą įgyvendinant svarbias reformas. Pasak Lietuvos Prezidentės, Ukrainos žmonėms šiuo metu yra ypač svarbi vienybė. Reformų įgyvendinimas Ukrainoje reikalauja didelio visų valdžios šakų susitelkimo ir visuomenės solidarumo. Reformas būtina įgyvendinti nedelsiant ir kokybiškai. Prezidentė pabrėžė, kad vienas didžiausių iššūkių, trukdančių vykdyti reformas, yra korupcija. Ukrainai būtina kuo greičiau įgyvendinti antikorupcijos įstatymus, kurie būtini norint užtikrinti skaidrią teisingumo sistemą ir sukurti palankią verslo aplinką šioje šalyje. Ukrainos teisinė sistema ir valstybės tarnyba turi tapti efektyvi ir tarnauti žmonių interesams. Aiškesnė mokesčių ir muitų sistema, skaidresnė verslo aplinka padės Ukrainai pritraukti daugiau investicijų. Pasak Prezidentės, Ukrainai taip pat svarbu skaidrinti energetikos sektorių ir didinti savo energetinį savarankiškumą. Susitikime su Arsenijumi Jaceniuku Lietuvos vadovė pabrėžė, kad Lietuva palaiko Ukrainą ir yra pasirengusi pasiūlyti savo pagalbą šiai šaliai įgyvendinant būtinas reformas.

Lietuvos prezidentė Kijevo Nepriklausomybės aikštėje (Maidane) pagerbė prieš metus žuvusiųjų atminimą.

XXI
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija