„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. lapkričio 28 d., Nr. 10 (275)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Moldovai – gera žinia iš Europos Parlamento

Lapkričio 13-ąją Europos Parlamentas pritarė Europos Sąjungos ir Moldovos asociacijos susitarimui. Pranešimą dėl jo rengė europarlamentaras Petras Auštrevičius. Už susitarimo ratifikavimą balsavo 535 EP nariai, prieš – 94, o susilaikė 44. Jis leis sustiprinti ES ir Moldovos politinius ir ekonominius ryšius bei užtikrins abipusį rinkų atvėrimą. Tikimasi, kad šis susitarimas bus svarbus žingsnis Moldovos narystės EP link.

Asociacijos susitarimas sukuria ES ir Moldovos laisvosios prekybos erdvę, panaikina ES importo muitus visoms Moldovos prekėms, sudaro palankesnes galimybes kvalifikuotiems darbuotojams iš Moldovos laikinai dirbti ES. Susitarimas įpareigoja Moldovą modernizuoti ekonomiką ir sukurti palankesnę aplinką ES investicijoms. EP skaičiavimais, susitarimas padidins Moldovos eksportą į ES 16 proc., o importą iš ES – 8 proc. Tikimasi, kad jo dėka Moldovos BVP padidės 5,4 proc.

„ES ir Moldovos asociacijos susitarimo ratifikavimas yra aiškus šios šalies sėkmingų politinių ir ekonominių reformų, kurios numato Moldovos europinius siekius ir rodo jos pasiryžimą galiausiai tapti ES nare, pripažinimas. Reikia pasveikinti Moldovos žmones su šiuo istoriniu pasiekimu, ypač turint mintyse lapkričio 30 d. vyksiančius šalies parlamento rinkimus, kurie bus labai svarbūs šalies ateičiai“, – pabrėžė EP pranešėjas P. Auštrevičius.

Moldovos parlamentas ratifikavo šį susitarimą 2014 metų liepą. Dalis jo jau preliminariai taikoma nuo rugsėjo 1 d., o kad susitarimas visiškai įsigaliotų, jį turės ratifikuoti visos ES valstybės. Priimtoje rezoliucijoje (529 balsai už, 96 prieš, 46 susilaikė) EP pripažįsta Moldovos pasiektą pažangą, tačiau ragina kurti skaidresnę verslo ir viešųjų pirkimų aplinką, užtikrinti sąžiningą konkurenciją, ištirti įtarimus dėl žmogaus teisių pažeidimų, įveikti mažumų diskriminaciją bei didinti žiniasklaidos laisvę. EP teigimu, asociacijos susitarimas naudingas abiem pusėms: „Moldova turės geresnę prieigą prie ES rinkos, vadinasi, bus sukurta naujų plėtros ir augimo galimybių, o iš to tiesioginės naudos turės Moldovos įmonės ir gyventojai. ES bus naudingi sklandesni prekybiniai srautai ir geresnės sąlygos investuoti Moldovoje“.

Europarlamentarai ragina Rusiją „visapusiškai gerbti Moldovos Respublikos teritorinį vientisumą ir jos pasirinkimą integruotis į Europą“. Rezoliucijoje atkreipiamas dėmesys, kad ES ir Moldovos asociacijos susitarimas taikomas „visai tarptautiniu lygiu pripažintai Moldovos Respublikos teritorijai“, o Padnestrė, kaip neatsiejama šalies dalis, turi pajusti šio susitarimo poveikį. Kartu raginama imtis aktyvesnio ES vaidmens sprendžiant Padnestrės konfliktą. Parlamentas smerkia Rusijos bandymus prekybinėmis priemonėmis destabilizuoti regioną ir ragina padėti Moldovai įveikti Rusijos embargo padarinius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija