„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. gruodžio 27 d., Nr. 11 (276)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Premija gydytojui paskatins užbaigti nebaudžiamumą Afrikoje

Sacharovo premijos laureatas
gydytojas Denisas Mukvegė

Gruodžio pradžioje Lietuvoje lankęsis Belgijos žurnalistas ir rašytojas Žuljenas Julė (Julien Oeuillet) Kauno Vytauto Didžiojo universitete kalbėjo apie padėtį Kongo Demokratinėje Respublikoje (DR), kur jau 15 metų siautėja ginkluotos grupuotės, kovojančios dėl iškasenų turtingų žemių. Vienas iš sukilėlių ginklų – baimę sėjantis moterų prievartavimas.

Vienintelė aukų išgyvenimo viltis – ginekologo Denio Mukvegės (Denis Mukwege) įkurta Panzi ligoninė. Šis gydytojas, prieš porą savaičių Europos Parlamento apdovanotas prestižine Sacharovo premija už minties laisvę, nuo 1999-ųjų gydo lytinio smurto aukas. Šio išskirtinio žmogaus darbą iš arti stebėjęs Ž. Julė neseniai išleido knygą kartu su laureatu. Diskusiją su juo surengė Europos Parlamento Informacijos biuras Lietuvoje.

„Parašyta begalė knygų, sukurta dokumentinių filmų ir reportažų, bet padėtis negerėja, o tarptautinė bendruomenė neturi galių užtikrinti žmogaus teises šioje šalyje“, – pripažino svečias. Net pats Sacharovo premijos laureatas D. Mukvegė pastaruoju metu atsargiai bendrauja su žiniasklaida, sakydamas, kad geriau jau operuos sužeistuosius, nei kalbės... Atsidavęs gydytojas jau padėjo daugiau kaip 40 tūkst. moterų ir neketina sustoti, nes smurtas šalyje nesiliauja. Tuo metu užpuolikai ir toliau baugina bei prievartauja taikius Kongo žmones.

Laureato gyvybei irgi iškilęs pavojus. 2012 m. spalio 25 d. keturi ginkluoti vyrai pasikėsino jį nužudyti jo namuose. Po to D. Mukwege išvyko į užsienį, tačiau jo išgydytos Kongo DR moterys labai prašė jo sugrįžti. Pernai sausį gydytojas grįžo į gimtąjį Bukavu miestą ir buvo labai šiltai sutiktas. Deja, saugumo sumetimais jis nebegali išeiti už ligoninės ribų.

„Kongo DR kultūroje labai svarbus giminės pratęsimas, todėl sunkiai sužalotos prievartos aukos atstumiamos visuomenės. Vyrai atsisako žmonų, netgi kitos moterys engia aukas“, – pasakojo Ž. Julė. Dėl to Panzi ligoninė tampa ir moterų moraliniu prieglobsčiu. Neretai ant gydytojo operacinio stalo atsigula ir lytinį smurtą patyrę vaikai. Rašytojas ir žurnalistas piktinosi, kad tarptautinė bendruomenė beveik nebando užbaigti jau keliolika metų trunkančio pilietinio karo, o Kongo DR vyriausybė taip pat nepakankamai dėl to stengiasi. „Tai – daugiasluoksnė problema: valdžia susijusi su ginkluotomis grupuotėmis, kurios pelnosi iš šalyje esančių gausių iškasenų, o dauguma regiono žmonių patiria neįsivaizduojamą skurdą“, – pasakojo Ž. Julė. Jo įsitikinimu, nebaudžiamumas šioje šalyje turi baigtis – moterų prievartautojai turi žinoti, kad jų laukia baudžiamoji atsakomybė už nusikaltimus žmoniškumui.

Europos Parlamento apdovanotas ginekologas D. Mukvegė toliau pasiryžęs kovoti už žmogaus teises ir žmonių gyvybes, savo rankose laikydamas galingiausią ginklą – skalpelį.

Robertas POGORELIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija